De Clerck heef er een politieke carrière van 23 jaar op zitten. "Een vertrekpremie is altijd onderdeel van mijn statuut geweest", zegt hij in een interview met De Tijd en L'Echo. "Ik zie niet in waarom ik daar afstand van moet nemen. Het gaat om opgebouwde rechten. Je moet dat zien als een soort groepsverzekering", zegt de CD&V'er.

Niet slecht betaald

De Clerck zegt zelf dat hij recht heeft op een uittredingsvergoeding van "een goeie tweeënhalf jaar", wat neerkomt op 9.000 euro bruto per maand of ruim 270.000 euro in totaal.

Oppositiepartij Groen vindt dat De Clerck zijn vertrekpremie moet laten vallen, vooral omdat het voorzitterschap van Belgacom evenmin slecht betaald wordt. Michel Moll, de vorige voorzitter, kreeg vorig jaar 182.000 euro bruto.

'Onzeker bestaan'

Het is de eerste keer dat De Clerck reageert in verband met de premie. Hij benadrukt dat hij geen CEO wordt van Belgacom, maar gewoon bestuurder. "Dat is in wezen een onzeker bestaan. De regering kan op elk moment beslissen dat ik bestuurder af ben en dan heb ik geen recht op een uittredingsvergoeding."

Pieter De Crem: 'Ik steun zijn benadering'

CD&V-vicepremier Pieter De Crem steunt zijn partijgenoot en oud-Kamerlid Stefaan De Clerck om niet af te zien van zijn parlementaire vertrekpremie. 'Stefaan De Clerck is een parlementslid geweest. Dit hoort bij het statuut. Ik steun zijn benadering', verklaarde De Crem voor de start van het kernkabinet in de Lambermont.

De christendemocratische vicepremier wees erop dat je geen 'parlementslid voor het leven' bent en dat daar een uittredingsvergoeding aan gekoppeld is. 'Ik denk dat hij de goede afweging maakt', besloot De Crem.

Jannie Haek doet wel afstand premie

Ex-spoorbaas Jannie Haek, die tegelijk met De Clerck werd benoemd als CEO van de Nationale Loterij, kondigde wel aan afstand te doen van zijn vertrekpremie. (Belga/TV)

De Clerck heef er een politieke carrière van 23 jaar op zitten. "Een vertrekpremie is altijd onderdeel van mijn statuut geweest", zegt hij in een interview met De Tijd en L'Echo. "Ik zie niet in waarom ik daar afstand van moet nemen. Het gaat om opgebouwde rechten. Je moet dat zien als een soort groepsverzekering", zegt de CD&V'er. De Clerck zegt zelf dat hij recht heeft op een uittredingsvergoeding van "een goeie tweeënhalf jaar", wat neerkomt op 9.000 euro bruto per maand of ruim 270.000 euro in totaal. Oppositiepartij Groen vindt dat De Clerck zijn vertrekpremie moet laten vallen, vooral omdat het voorzitterschap van Belgacom evenmin slecht betaald wordt. Michel Moll, de vorige voorzitter, kreeg vorig jaar 182.000 euro bruto. Het is de eerste keer dat De Clerck reageert in verband met de premie. Hij benadrukt dat hij geen CEO wordt van Belgacom, maar gewoon bestuurder. "Dat is in wezen een onzeker bestaan. De regering kan op elk moment beslissen dat ik bestuurder af ben en dan heb ik geen recht op een uittredingsvergoeding."CD&V-vicepremier Pieter De Crem steunt zijn partijgenoot en oud-Kamerlid Stefaan De Clerck om niet af te zien van zijn parlementaire vertrekpremie. 'Stefaan De Clerck is een parlementslid geweest. Dit hoort bij het statuut. Ik steun zijn benadering', verklaarde De Crem voor de start van het kernkabinet in de Lambermont.De christendemocratische vicepremier wees erop dat je geen 'parlementslid voor het leven' bent en dat daar een uittredingsvergoeding aan gekoppeld is. 'Ik denk dat hij de goede afweging maakt', besloot De Crem.Ex-spoorbaas Jannie Haek, die tegelijk met De Clerck werd benoemd als CEO van de Nationale Loterij, kondigde wel aan afstand te doen van zijn vertrekpremie. (Belga/TV)