"Een trend die hierbij opvalt is dat het niet enkel om facturen met hoge bedragen gaat", zo staat in het jaarverslag. Ook voor lagere bedragen vragen patiënten steeds vaker een afbetalingsplan. Het UZ Brussel probeert voor die lagere facturen wel samen met de patiënt het afbetalingsplan binnen het jaar af te ronden.

Bij Zorgnet.Icuro, het netwerk van zorgorganisaties, kan men niet bevestigen dat die trend zich ook doorzet in andere ziekenhuizen. Er zijn daarover geen recente cijfers beschikbaar. "Er wordt wel een nieuwe bevraging gepland in de toekomst", klinkt het. Uit het jaarverslag van het UZ Brussel blijkt nog dat het ziekenhuis de komende jaren af te rekenen heeft met de gevolgen van zijn vergrijzend personeelsbestand. "De komende jaren wordt een golf aan pensioenen verwacht en het huidige personeelsbestand is aan verjonging toe", stelt het UZ.

In 2015 gingen in het ziekenhuis 35 medewerkers met pensioen. Vanaf 2020 zullen dat er meer dan 100 per jaar zijn. Het UZ Brussel is trouwens niet alleen in die situatie. Volgens prognoses van de Vlaamse overheid zal de zorgsector tegen 2020 nood hebben aan 30.000 nieuwe werkkrachten. Ook in de welzijnssector tekent die vergrijzingsevolutie zich af. Uit cijfers van het Vlaams Welzijnsverbond blijkt dat tegen 2020 één op de drie werknemers in de sector 50-plusser zijn. Het aantal 55-plussers zal tegen dan ook bijna verdubbelen. (Belga/NSK)

"Een trend die hierbij opvalt is dat het niet enkel om facturen met hoge bedragen gaat", zo staat in het jaarverslag. Ook voor lagere bedragen vragen patiënten steeds vaker een afbetalingsplan. Het UZ Brussel probeert voor die lagere facturen wel samen met de patiënt het afbetalingsplan binnen het jaar af te ronden. Bij Zorgnet.Icuro, het netwerk van zorgorganisaties, kan men niet bevestigen dat die trend zich ook doorzet in andere ziekenhuizen. Er zijn daarover geen recente cijfers beschikbaar. "Er wordt wel een nieuwe bevraging gepland in de toekomst", klinkt het. Uit het jaarverslag van het UZ Brussel blijkt nog dat het ziekenhuis de komende jaren af te rekenen heeft met de gevolgen van zijn vergrijzend personeelsbestand. "De komende jaren wordt een golf aan pensioenen verwacht en het huidige personeelsbestand is aan verjonging toe", stelt het UZ. In 2015 gingen in het ziekenhuis 35 medewerkers met pensioen. Vanaf 2020 zullen dat er meer dan 100 per jaar zijn. Het UZ Brussel is trouwens niet alleen in die situatie. Volgens prognoses van de Vlaamse overheid zal de zorgsector tegen 2020 nood hebben aan 30.000 nieuwe werkkrachten. Ook in de welzijnssector tekent die vergrijzingsevolutie zich af. Uit cijfers van het Vlaams Welzijnsverbond blijkt dat tegen 2020 één op de drie werknemers in de sector 50-plusser zijn. Het aantal 55-plussers zal tegen dan ook bijna verdubbelen. (Belga/NSK)