Steeds meer migranten rond Brussel-Noord: Jambon kondigt politieacties aan

17/01/18 om 18:38 - Bijgewerkt om 18:38

Bron: Belga

Het aantal migranten in en rond het Brusselse Noordstation neemt al sinds december gestaag toe. Jambon wil vermijden dat de migranten er zich op permanente basis gaan vestigen.

Steeds meer migranten rond Brussel-Noord: Jambon kondigt politieacties aan

Migranten in het Brusselse Maximiliaanpark © Belga Image

De politie zal de komende dagen acties ondernemen tegen de toevloed van migranten in de buurt van het Noordstation. Dat kondigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken aan. Dinsdagavond werden er bij de voedselbedeling 600 vluchtelingen geteld tegen slechts 100 midden november, 250 midden december en 500 op nieuwjaarsdag. Die sterke stijging doet de minister vrezen voor een situatie zoals in Calais ontstond.

Indien we een nieuwe jungle van Calais willen voorkomen, moeten we de toestand constant in de gaten houden, legde de minister uit. Een werkgroep evalueert de toestand op regelmatige basis. Wanneer een verhoging wordt vastgesteld, komt de politie tussen om te vermijden dat mensen zich in het Noordkwartier en meer in het bijzonder het Maximiliaanpark vestigen, voegde hij eraan toe. 'De komende dagen zijn nog acties voorzien', verklaarde hij. Die interventies hebben resultaten, zo moet blijken uit grafieken die de minister verspreidde en waaruit een daling naar voren kwam van het aantal Soedanezen dat sinds september werd opgepakt.

De oppositieleden reageerden sceptisch. 'Het is niet uw beleid dat de daling van de opgepakte migranten verklaart, maar de duizenden burgers die hen een dak boven het hoofd bezorgen', zei Benoit Hellings (Ecolo).

De minister werd in de commissie aan de tand gevoeld omwille van zijn uitspraken dat het aantal Soedanezen in de Noordwijk 'exponentieel' toegenomen was na de opschorting van de repatriëringen naar Soedan. Hij gaf woensdag toe dat hij dit niet wetenschappelijk kon bewijzen. 'Maar ik ga niet wachten tot de situatie onomkeerbaar is om te reageren', voegde hij eraan toe.

Lees ook: Meer Sudanezen in Brussel, maar daarom geen aanzuigeffect

Onze partners