"Twintig procent van hen krijgt effectief asiel", zegt Dirk Van den Bulck van het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen in Het Nieuwsblad en De Standaard.

In 2013 werd een duizendtal dossiers behandeld van mensen die in België asiel willen omdat ze in eigen land moeilijkheden ondervinden omwille van hun seksuele geaardheid. Vier jaar geleden ging het nog om 376 dossiers.

Mensenhandel

Van den Bulck ziet verschillende redenen voor de toename. "In sommige landen is de homoproblematiek verergerd. Kijk maar naar Rusland en een paar Afrikaanse landen. Er is ook de groeiende bewustwording van de seksuele geaardheid wereldwijd. Mensen komen ervoor uit dat ze homoseksueel zijn en krijgen daardoor problemen. Ze zien en horen ook dat je op basis van je geaardheid elders asiel kan krijgen, en dat werft natuurlijk. Tegelijk stijgt daardoor ook het misbruik: mensenhandelaars die slachtoffers warm maken om bij ons asiel aan te vragen, zogezegd op basis van hun seksuele geaardheid." (Belga/TV)

"Twintig procent van hen krijgt effectief asiel", zegt Dirk Van den Bulck van het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen in Het Nieuwsblad en De Standaard. In 2013 werd een duizendtal dossiers behandeld van mensen die in België asiel willen omdat ze in eigen land moeilijkheden ondervinden omwille van hun seksuele geaardheid. Vier jaar geleden ging het nog om 376 dossiers.Van den Bulck ziet verschillende redenen voor de toename. "In sommige landen is de homoproblematiek verergerd. Kijk maar naar Rusland en een paar Afrikaanse landen. Er is ook de groeiende bewustwording van de seksuele geaardheid wereldwijd. Mensen komen ervoor uit dat ze homoseksueel zijn en krijgen daardoor problemen. Ze zien en horen ook dat je op basis van je geaardheid elders asiel kan krijgen, en dat werft natuurlijk. Tegelijk stijgt daardoor ook het misbruik: mensenhandelaars die slachtoffers warm maken om bij ons asiel aan te vragen, zogezegd op basis van hun seksuele geaardheid." (Belga/TV)