In 2006 gaven 116 asielzoekers hun geaardheid als reden op, in 2011 waren dat er al 823. Dat staat in Het Laatste Nieuws. De asielaanvragen komen vooral van Afrikaanse mannen.

Hogere slaagkans

Mogelijk speelt het feit mee dat het het "slaagpercentage" van de homoseksuele asielzoekers iets hoger blijkt te liggen. Van de 522 homoseksuele aanvragen die hier in 2010 ingediend werden, keurde het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) er uiteindelijk 156 goed, of 29,9 procent, terwijl van alle asielaanvragen slechts 21,4 procent groen licht kreeg.

Maar CGVS-woordvoerster An Michiels benadrukt dat de Belgische overheid zich niet zomaar laat inpalmen. "Zoals dat voor elke asielzoeker geldt, ondergaan ook deze personen een gedetailleerd verhoor van makkelijk 3 à 4 uur om hun geloofwaardigheid te onderzoeken", zegt ze.

Geen makkelijk alibi

Ook de Vlaamse holebikoepel Çavaria denkt niet dat de vluchtelingen zich als homoseksueel "vermommen". "Wij geloven niet in die valsspeler-theorie", stelt woordvoerster Fran Bambust. "Zeker in de Centraal-Afrikaanse landen zijn de machocultuur en het taboe op homoseksualiteit zodanig groot dat weinig vluchtelingen zouden durven om homoseksualiteit als 'makkelijk alibi' te kiezen. Volgens ons gaat het bij de overgrote meerderheid wel om waarachtige gevallen." (Belga/TV)

In 2006 gaven 116 asielzoekers hun geaardheid als reden op, in 2011 waren dat er al 823. Dat staat in Het Laatste Nieuws. De asielaanvragen komen vooral van Afrikaanse mannen.Hogere slaagkans Mogelijk speelt het feit mee dat het het "slaagpercentage" van de homoseksuele asielzoekers iets hoger blijkt te liggen. Van de 522 homoseksuele aanvragen die hier in 2010 ingediend werden, keurde het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) er uiteindelijk 156 goed, of 29,9 procent, terwijl van alle asielaanvragen slechts 21,4 procent groen licht kreeg. Maar CGVS-woordvoerster An Michiels benadrukt dat de Belgische overheid zich niet zomaar laat inpalmen. "Zoals dat voor elke asielzoeker geldt, ondergaan ook deze personen een gedetailleerd verhoor van makkelijk 3 à 4 uur om hun geloofwaardigheid te onderzoeken", zegt ze.Geen makkelijk alibi Ook de Vlaamse holebikoepel Çavaria denkt niet dat de vluchtelingen zich als homoseksueel "vermommen". "Wij geloven niet in die valsspeler-theorie", stelt woordvoerster Fran Bambust. "Zeker in de Centraal-Afrikaanse landen zijn de machocultuur en het taboe op homoseksualiteit zodanig groot dat weinig vluchtelingen zouden durven om homoseksualiteit als 'makkelijk alibi' te kiezen. Volgens ons gaat het bij de overgrote meerderheid wel om waarachtige gevallen." (Belga/TV)