In de Vlaamse sociale woningen is er volgens de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) een "ongecontroleerde toestroom" van mensen met een psychische ziekte. Die toestroom zorgt soms voor overlast en zelfs ernstige problemen tussen buren. Daarom krijgen psychiatrische patiënten binnenkort hulp aan huis, schrijft Gazet van Antwerpen.

Er is een gebrek aan plaats in de psychiatrische ziekenhuizen in ons land. Gevolg: patiënten komen in sociale woningen terecht. Door hun ziekte hebben ze namelijk vaak geen job en dus een laag inkomen, waardoor ze aanspraak kunnen maken op een sociale woning.

Proefproject
Daarom hebben de psychiatrie en de sociale huisvestingsmaatschappijen nu de handen in elkaar geslagen om een proefproject op te zetten. Dat is goedgekeurd door Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Psychiatrische instellingen zullen bij de sociale huisvestingsmaatschappijen een paar woningen huren. Psychiatrische patiënten die naar zo'n woning mogen overstappen, krijgen begeleiding aan huis. Pas als ze echt klaar zijn om volledig zelfstandig te wonen, mogen ze dat ook. En dan nog kunnen ze worden teruggeplaatst in de nieuwe tussenvorm. (Belga/TE)

In de Vlaamse sociale woningen is er volgens de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) een "ongecontroleerde toestroom" van mensen met een psychische ziekte. Die toestroom zorgt soms voor overlast en zelfs ernstige problemen tussen buren. Daarom krijgen psychiatrische patiënten binnenkort hulp aan huis, schrijft Gazet van Antwerpen. Er is een gebrek aan plaats in de psychiatrische ziekenhuizen in ons land. Gevolg: patiënten komen in sociale woningen terecht. Door hun ziekte hebben ze namelijk vaak geen job en dus een laag inkomen, waardoor ze aanspraak kunnen maken op een sociale woning. Proefproject Daarom hebben de psychiatrie en de sociale huisvestingsmaatschappijen nu de handen in elkaar geslagen om een proefproject op te zetten. Dat is goedgekeurd door Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Psychiatrische instellingen zullen bij de sociale huisvestingsmaatschappijen een paar woningen huren. Psychiatrische patiënten die naar zo'n woning mogen overstappen, krijgen begeleiding aan huis. Pas als ze echt klaar zijn om volledig zelfstandig te wonen, mogen ze dat ook. En dan nog kunnen ze worden teruggeplaatst in de nieuwe tussenvorm. (Belga/TE)