Steeds meer Belgen voorstander van rookvrije cafés

© Belga

Iets meer dan drie op de vier Belgen staan achter het rookverbod dat bijna een jaar geleden inging. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van de Stichting tegen Kanker.

Uit de jaarlijkse enquête van de Stichting tegen Kanker blijkt dat steeds meer Belgen achter het rookverbod in cafés staan. Voor het eerst staat ook een meerderheid van de rokers achter het rookverbod.

Grote meerderheid voorstander

Meer dan 80 procent van de ondervraagden vindt het nu aangenamer op café. Bij de rokers vindt net geen 60 procent dat. In beide gevallen gaat het dus om een ruime meerderheid. Het zijn vooral jongeren die voor het rookverbod te vinden zijn.

Volgens de Stichting bevestigen die cijfers tendensen die ook in het buitenland werden vastgesteld, met name “dat de steun voor een rookvrije horeca groeit na de invoering ervan.”

Omzet gestegen

De Stichting tegen Kanker wijst er ook op dat de omzet van de Belgische cafés in 2011 met 4 procent is gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. “Ook het rookverbod in de restaurants heeft geen economische ramp teweeggebracht”, zegt de Stichting.

Mathias Broeckaert van de FOD Economie hoedt er zich echter voor om uit die omzetstijging conclusies te trekken over het rookverbod. “Er spelen zeer veel factoren mee, zoals de conjunctuur, gewijzigde uitgavenpatronen en demografische verschuivingen”, zegt hij.

Verbod niet altijd opgevolgd

Uit de resultaten van de enquête blijkt ook dat het rookverbod niet in alle cafés even goed wordt opgevolgd. “Een op de vijf ondervraagden heeft in de afgelopen zes maanden stamgasten zien roken op café”, zegt Luk Joossens, expert tabakspreventie bij de Stichting tegen Kanker. “Bij rokers loopt dat aantal op tot een kwart.”

“We pleiten dan ook voor strengere controles en afschaffing van de rookkamers”, zegt Joossens nog. Hij waarschuwt dat uitzonderingen tot misbruik kunnen leiden. “Dat zegt ook de Wereldgezondheidsorganisatie”, voegt hij er aan toe.

Het rookverbod is van kracht sinds 30 juni 2011. (Belga/GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content