De 59ste sessie van de Commissie voor de Status van de Vrouw ging maandag van start bij de VN in New York, in aanwezigheid van een grote Belgische delegatie, ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de Verklaring en het Actieprogramma van Peking over de rechten van de vrouw. Bij de Belgische deelnemers zijn onder anderen staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets en Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans.

België heeft de voorbije decennia heel wat vooruitgang geboekt op het vlak van vrouwenrechten en gendergelijkheid en daar kunnen andere landen wat van leren, vindt staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA).

'Wereldwijd is er nog heel wat werk aan de winkel inzake volledige gelijkheid van mannen en vrouwen, zoals recht op onderwijs voor meisjes en het recht op seksuele voorlichting. Ook in Europa bestaan er nog ongelijkheden. Zo zijn in bepaalde landen sommige reproductieve gezondheidsrechten niet haalbaar', zegt Sleurs in De Ochtend op Radio 1. 'Wij zijn hier om onze steun uit te spreken voor die landen. België heeft immers veel gerealiseerd op het vlak van gendergelijkheid, ook al zijn er ook bij ons nog aandachtspunten zoals de loonkloof en de gelijke vertegenwoordiging van vrouwen.'

In bepaalde Europese landen zijn sommige reproductieve gezondheidsrechten niet haalbaar.

Elke Sleurs

Gelijkheid van mannen en vrouwen in 2030

De loonkloof bedraagt in België nog altijd 23 procent, bij zelfstandigen zelfs 42 procent. Ongeveer 75 procent van de bestuursfuncties is nog altijd in handen van mannen

Tijdens de jaarlijkse vergadering van de Commissie voor de Status van de Vrouw, van 9 tot 20 maart, overlopen de deelnemers welke vorderingen geboekt zijn de afgelopen twintig jaar en wat er nog moet gebeuren om de doelstellingen van de Verklaring van Peking te realiseren: gendergelijkheid en empowerment van de vrouw. Er is momenteel nog geen enkel land dat gendergelijkheid in alle domeinen van de samenleving geïmplementeerd heeft.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN roept de lidstaten op om concrete maatregelen te nemen om in 2030 tot een gelijkheid van mannen en vrouwen te komen. Meer dan 1.100 ngo's en 8.600 vertegenwoordigers zullen deelnemen aan de debatten en de talrijke evenementen die voor de gelegenheid worden georganiseerd. (TE)

De 59ste sessie van de Commissie voor de Status van de Vrouw ging maandag van start bij de VN in New York, in aanwezigheid van een grote Belgische delegatie, ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de Verklaring en het Actieprogramma van Peking over de rechten van de vrouw. Bij de Belgische deelnemers zijn onder anderen staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets en Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans. België heeft de voorbije decennia heel wat vooruitgang geboekt op het vlak van vrouwenrechten en gendergelijkheid en daar kunnen andere landen wat van leren, vindt staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA). 'Wereldwijd is er nog heel wat werk aan de winkel inzake volledige gelijkheid van mannen en vrouwen, zoals recht op onderwijs voor meisjes en het recht op seksuele voorlichting. Ook in Europa bestaan er nog ongelijkheden. Zo zijn in bepaalde landen sommige reproductieve gezondheidsrechten niet haalbaar', zegt Sleurs in De Ochtend op Radio 1. 'Wij zijn hier om onze steun uit te spreken voor die landen. België heeft immers veel gerealiseerd op het vlak van gendergelijkheid, ook al zijn er ook bij ons nog aandachtspunten zoals de loonkloof en de gelijke vertegenwoordiging van vrouwen.'De loonkloof bedraagt in België nog altijd 23 procent, bij zelfstandigen zelfs 42 procent. Ongeveer 75 procent van de bestuursfuncties is nog altijd in handen van mannen Tijdens de jaarlijkse vergadering van de Commissie voor de Status van de Vrouw, van 9 tot 20 maart, overlopen de deelnemers welke vorderingen geboekt zijn de afgelopen twintig jaar en wat er nog moet gebeuren om de doelstellingen van de Verklaring van Peking te realiseren: gendergelijkheid en empowerment van de vrouw. Er is momenteel nog geen enkel land dat gendergelijkheid in alle domeinen van de samenleving geïmplementeerd heeft. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN roept de lidstaten op om concrete maatregelen te nemen om in 2030 tot een gelijkheid van mannen en vrouwen te komen. Meer dan 1.100 ngo's en 8.600 vertegenwoordigers zullen deelnemen aan de debatten en de talrijke evenementen die voor de gelegenheid worden georganiseerd. (TE)