Reizigersvereniging TreinTramBus heeft zaterdagvoormiddag (met helm) een bezoek gebracht aan het treinstation van Vilvoorde. Deelnemers aan de rondleiding kregen uitleg over wat TreinTramBus omschreef als een "archeologische site", gelet op de krakkemikkige toestand waarin het station zich bevindt.

"De NMBS en Infrabel spenderen grote sommen geld aan projecten in onder meer Blankenberge die veel minder dringend zijn, terwijl dit prioriteit zou moeten krijgen", zei TreinTramBus-voorzitter Stefan Stynen.

Het huidige station van Vilvoorde is in gebruik genomen in 1883 en de bermwand, onderdoorgang en trapkooien dateren van het begin van de 20ste eeuw. "Dat was toen een fraaie combinatie van toenmalige industriële toepassingen en art-nouveau-elementen", zegt Stynen.

Afbladderende verf en roest

"Het geheel is beschermd sinds 1975 en heeft sindsdien waarschijnlijk zelfs geen verfborstel gezien. Het lijkt wel een wetenschappelijk experiment, ofwel wacht men gewoon tot het gebouw instort om de afbraakkosten uit te sparen."

Van de glasramen in de trapkooien is geen spoor meer, de ijzeren raamkozijnen zijn zowat volledig verroest en op één van de perrons is het afdak gedeeltelijk afgebroken omdat het dreigde in te storten. Elders zijn metalen steunpilaren van het afdak verstevigd met beton en afbladderende verf en roest zijn alom aanwezig.

"Voor een station waar dagelijks 6.000 reizigers op- en afstappen, waar tijdens weekdagen tot veertien treinen per uur stoppen, is dit onaanvaardbaar", gaat de TreinTramBus-voorzitter voort. "De renovatieplannen bestaan al jaren, maar zijn onlangs nog maar eens uitgesteld omdat NMBS en Infrabel moeten besparen. Minister Galant ging het station komen bezoeken, maar heeft haar bezoek uitgesteld tot er geld is voor de renovatie, terwijl zij, samen met de federale regering, wel verantwoordelijk is voor de besparingsplannen." (Belga/TE)

Reizigersvereniging TreinTramBus heeft zaterdagvoormiddag (met helm) een bezoek gebracht aan het treinstation van Vilvoorde. Deelnemers aan de rondleiding kregen uitleg over wat TreinTramBus omschreef als een "archeologische site", gelet op de krakkemikkige toestand waarin het station zich bevindt. "De NMBS en Infrabel spenderen grote sommen geld aan projecten in onder meer Blankenberge die veel minder dringend zijn, terwijl dit prioriteit zou moeten krijgen", zei TreinTramBus-voorzitter Stefan Stynen. Het huidige station van Vilvoorde is in gebruik genomen in 1883 en de bermwand, onderdoorgang en trapkooien dateren van het begin van de 20ste eeuw. "Dat was toen een fraaie combinatie van toenmalige industriële toepassingen en art-nouveau-elementen", zegt Stynen."Het geheel is beschermd sinds 1975 en heeft sindsdien waarschijnlijk zelfs geen verfborstel gezien. Het lijkt wel een wetenschappelijk experiment, ofwel wacht men gewoon tot het gebouw instort om de afbraakkosten uit te sparen." Van de glasramen in de trapkooien is geen spoor meer, de ijzeren raamkozijnen zijn zowat volledig verroest en op één van de perrons is het afdak gedeeltelijk afgebroken omdat het dreigde in te storten. Elders zijn metalen steunpilaren van het afdak verstevigd met beton en afbladderende verf en roest zijn alom aanwezig. "Voor een station waar dagelijks 6.000 reizigers op- en afstappen, waar tijdens weekdagen tot veertien treinen per uur stoppen, is dit onaanvaardbaar", gaat de TreinTramBus-voorzitter voort. "De renovatieplannen bestaan al jaren, maar zijn onlangs nog maar eens uitgesteld omdat NMBS en Infrabel moeten besparen. Minister Galant ging het station komen bezoeken, maar heeft haar bezoek uitgesteld tot er geld is voor de renovatie, terwijl zij, samen met de federale regering, wel verantwoordelijk is voor de besparingsplannen." (Belga/TE)