Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

VTM-stakingsdebat toont weinig toenadering

In een groot VTM-stakingsdebat slaagden de protagonisten erin naast mekaar te praten. Bart De Wever was niet tegen een vermogenbelasting maar het brengt niet op. Lees hier wat er nog werd gezegd.

VTM
© VTM
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

"Staking gaat over onverdedigbare voordelen" (Cornu)

De spoorbaas gaf aan dat tijdens de wilde staking van maandag in Vlaanderen maar 6 procent van het personeel aan het staken was.

"Dit is geen staking over de verdediging van de openbare diensten", zei NMBS-topman Jo Cornu in Het Journaal op één. "Dit is een staking die gaat over voordelen die onverdedigbaar zijn. Het is totaal abnormaal dat men tijdens verlof of ziekte nog compensatiedagen kan winnen. Ik denk dat iedereen dat kan begrijpen. We moeten de productiviteit verhogen en proberen in de eerste plaats onverdedigbare anomalieën te verwijderen. Het gaat voor mij te ver als men zelfs dat niet wil aanvaarden."

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Carpooldiensten enorm populair door spoorhinder

Op de actiedag van de openbare diensten, waardoor ook het treinverkeer zwaar verstoord is, kent autodelen een ongekend succes.

"Maandag hebben we tien keer meer bezoekers op onze website geregistreerd en dinsdag hadden we 4.000 zoekertjes, dubbel zoveel als normaal", zegt Sandrine Vokaer van de vzw Taxistop, waarvan carpool.be deel uitmaakt. Ook andere carpooldiensten bevestigen die tendens: BlaBlaCar "merkt sinds donderdag een piek van vijf keer meer inschrijvingen dan normaal".

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Treinbegeleiders die betaalstaking hielden kregen sanctie

De NMBS heeft 32 treinbegeleiders uit de standplaatsen Kortrijk, Poperinge en Oudenaarde een sanctie gegeven omdat ze een betaalstaking hielden.

"Deze mensen waren eveneens niet akkoord met de besparingen van de regering, maar opteerden ervoor om te werken en de reizigers dienstverlening te geven. Ze deden hun job zoals anders, maar weigerden de tickets te controleren", aldus Kamerlid David Geerts (SP.A). Hij noemt de sanctie "onbegrijpbaar".

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Franstalige studenten mogen examens misschien verplaatsen

De Franse Gemeenschap overweegt een regeling in te voeren waardoor studenten die getroffen worden door staking bij het openbaar vervoer de examens die ze hiervoor niet konden afleggen mogen verplaatsen.

De spontane staking bij het spoor gooide roet in het eten van veel studenten, die nu in volle examenperiode zitten. Ecolo vindt het niet kunnen dat de studenten daardoor een tweede zit zouden krijgen en vindt dat ze hun examens moeten kunnen verplaatsen.

Niels Saelens
door Niels Saelens

CGSP Cheminots trekt stakingsaanzegging niet in

CGSP Cheminots, de Franstalige tak van de socialistische spoorbond, geeft aan dat hij de stakingsaanzegging niet heeft ingetrokken en dat hij stakers wel degelijk gaat dekken. Voorzitter Michel Abdissi geeft daarnaast aan dat er naar een oplossing wordt gezocht voor de weigering van de aanzegging door HR Rail.

Eerder gaf ook de Franstalige vleugel van de christelijke spoorbond (CSC-Transcom) al aan eventuele stakingsacties van zijn leden te zullen dekken, zonder daarbij op te roepen om het werk neer te leggen. Het is niet duidelijk of de Vlaamse vleugel (ACV-Transcom) hetzelfde doet.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Spoorverkeer verloopt nog moeizamer dan in ochtendspits

Volgens NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman rijdt in Vlaanderen nog slechts een op de drie treinen.

Op de lijnen Oostende-Brussel en Leuven-Brussel rijdt ongeveer een op de vier treinen, terwijl op de lijn Antwerpen-Brussel minder dan de helft rijdt. Tussen Antwerpen en Gent rijdt slechts een derde. Van de treinen naar de luchthaven rijdt er slechts een op de tien.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Wilde stakers krijgen sanctie van 12,5 euro

Voor wie een of meerdere dagen het werk heeft neergelegd, zal er concreet eenmalig 12,5 euro van de productiviteitspremie worden afgehouden. Daarnaast komt er ook een strenge vermaning in het persoonlijk dossier van de werknemer, zo blijkt uit een mededeling van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Charles Michel: “Aan het werk!”

Premier Charles Michel heeft met een persbericht gereageerd op de sociale acties. Hij benadrukt dat het stakingsrecht niet absoluut is.

Lees zijn reactie hier.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Stakingsaanzegging ACOD Spoor niet aanvaard

HR Rail heeft de stakingsaanzegging die ACOD Spoor dinsdag heeft ingediend voor de komende drie dagen, niet aanvaard. De juridische werkgever van het spoorwegpersoneel waarschuwt er in een persbericht dan ook voor dat medewerkers die staken, ongewettigd afwezig zullen zijn. De spoorbond schort daarom de stakingsaanzegging voorlopig op.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

MIVB: 'Vier metrolijnen, zeven tram- en negen buslijnen rijden'

De hinder door de acties van de openbare diensten dinsdagnamiddag bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is het grootst op het busnet.

De metrolijnen 1, 2, 5 en 6 rijden, maar met langere wachtttijden van 15 tot 20 minuten in de buitenwijken en 7,5 tot 10 minuten in het centrum.

Bij de tram worden de lijnen 3, 4, 7, 51, 82, 92 en 94 bediend. "Daarbij werd prioriteit verleend aan de grote lijnen, zoals de Noord-Zuidas, de koninklijke as en de ringlanen, om zoveel mogelijk passagiers te vervoeren", aldus de woordvoerster.

Het busnet wordt het sterkst getroffen door de acties. "Momenteel worden 9 van de 50 buslijnen bediend. Opnieuw proberen we prioriteit te geven aan de grote, drukke lijnen", aldus Van hamme. Er rijden bussen op de lijnen 21 (tot Brussels Airport), 29, 34, 48, 66, 71, 78, 87 en 95.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

NMBS: 'Ook woensdag nog verstoord treinverkeer'

Spoorwegmaatschappij NMBS verwacht dat het treinverkeer ook woensdag nog verstoord zal zijn door stakingsacties. Woensdagochtend is er overleg gepland tussen directies en vakbonden bij het spoor.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Hoe krijg je een vergoeding als je trein niet rijdt of vertraging heeft?

Wie tijdens een staking van de vakbonden zijn trein niet kan nemen of een vertraging oploopt krijgt een vergoeding van de NMBS. Maar wat moet je juist doen om een vergoeding te bekomen?

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Dienstverlening De Lijn in heel Vlaanderen verstoord

In heel Vlaanderen ondervindt De Lijn ook dinsdagnamiddag hinder door de acties van het gemeenschappelijk vakbondsfront in de openbare diensten. Dat meldt de openbaarvervoermaatschappij in een stand van zaken van de situatie om 14.30 uur. De bussen en trams rijden woensdag normaal gezien opnieuw volgens het boekje.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Tiental jongerenorganisatie steunen acties bij openbare diensten

Een tiental jongerenorganisaties uit heel België - onder meer de Kristelijke ArbeidersJeugd en ACV Jongeren Brussel - hebben hun steun aan de actievoerders in de openbare dienstensector kenbaar gemaakt. "We willen een toekomst voor de jeugd! Daarom tonen wij, progressieve en geëngageerde jongerenorganisaties, ons solidair", zo staat in een mededeling.

"De jeugd (...) vraagt een andere wereld dan degene die het politieke en economische systeem ons wil nalaten. We willen in een meer rechtvaardige en gelijke wereld leven, een solidaire en betrokken wereld", klinkt het. "Het is de plicht van de jongeren en hun verschillende organisaties om de mensen te steunen die hun loon opofferen en hun baan riskeren om een toekomst te garanderen voor iedereen."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Franstalige voorzitter ACOD wil 'guerrilla' tegen huidig regeringsbeleid

Michel Meyer, de Franstalige voorzitter van overheidsvakbond ACOD/CGSP, waarschuwt dat zolang de regering hetzelfde beleid blijft voeren, er acties zullen volgen. Hij heeft het op de Franstalige zender RTBF over "een guerrilla" die indien nodig "tot de finish" zal worden gevoerd.

Net als de Vlaamse Chris Reniers in Gent, belooft ook de Franstalige Meyer dat de socialistische overheidsvakbond haar acties gaat voortzetten. "Als het moet gaat het hele overheidsapparaat plat om de regering te doen plooien over haar beleid rond openbare diensten", klinkt het.

Volgens Meyer wil ook de Vlaamse vleugel van het ACOD dat het huidige regeringsbeleid stopt. Hij vreest dan ook niet dat het tot een breuk komt binnen de socialistische overheidsvakbond. Voorts benadrukte hij in het radio-interview ook op de onafhankelijkheid van zijn vakbond tegenover politieke partijen zoals de PS of de PTB . "Niemand beïnvloedt de CGSP op politiek niveau".

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Programmatie RTBF aangepast, programmaschema VRT ongewijzigd

De programmatie van de RTBF is dinsdag aangepast uit solidariteit met de nationale actiedag van de openbare diensten. Het programmaschema van de VRT blijft ongewijzigd. Dat wordt vernomen bij de twee openbare omroepen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

300 tot 350 CGSP-manifestanten op straat in Namen

In Namen zijn 300 tot 350 manifestanten van de socialistische vakbond CGSP op straat gekomen. Ze trokken er van het stadhuis naar het Elysette, de zetel van de Waalse regering, waar ze ontvangen werden door minister-president Paul Magnette (PS). Rond 12.30 uur was de betoging voorbij.

Onder de manifestanten waren niet alleen werknemers van het spoor, maar ook van de openbaarvervoermaatschappij TEC, de brandweer, bpost en de lokale, regionale en federale overheden. Ook enkele cipiers betoogden tegen onder meer de pensioenmaatregelen van de federale regering.

De manifestatie werd ontsierd door een incident met een groepje spoorstakers, dat werd aangevallen door enkele relschoppers. Politieagenten in burger moesten ingrijpen en een van de relschoppers werd administratief aangehouden en verhoord in het politiecommissariaat.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Lessen worden geschrapt

In Gent zijn door de vakbondsacties een aantal scholen dicht gebleven omdat er te weinig leerkrachten zijn opgedaagd. In andere scholen moeten ze lessen schrappen, of moeten klassen samenzitten. In de meeste steden is er wel opvang, ook voor kinderdagverblijven die gesloten zijn. Bekijk hier de video: Scholen blijven dicht.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Beste staker, ik begrijp u, maar de tijd is gekomen om deze kering in goede banen te leiden'

VBO-topman Pieter Timermans schrijft een brief aan de stakers: 'Beste staker, ik ben samen met u bekommerd om de toekomst van ons land, over de toekomst voor onze kinderen. Maar zaagt u niet de tak af waarop u zit?'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Officiële telling: 7.500 manifestanten in Brussel

Er nemen 7.500 mensen deel aan de grote manifestatie in Brussel. Dat blijkt uit de officiële telling van de politie van Brussel Hoofdstad Elsene. Leden van de christelijke vakbond ACV zijn massaal aanwezig op de manifestatie.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Gentse vrijdagmarkt kleurt rood

Op de Gentse vrijdagsmarkt manifesteert het Vlaamse ACOD in het kader van de nationale actiedag bij de openbare diensten. De socialistische vakbond verwacht een 1.000-tal manifestanten, zegt Guido Rasschaert, algemeen secretaris ACOD AMiO. De sfeer is gemoedelijk.

Vooral het spoor is goed vertegenwoordigd, daarnaast zijn er ook militanten uit het onderwijs en de post, uit alle Vlaamse provincies. De manifestanten dragen rode hesjes en vlaggen, sommigen hebben een spandoek mee waarin vooral de flexibilisering van de 38-urenwerkweek en de pensioenproblematiek worden aangekaart.

De samenkomst verloopt erg rustig. Er zijn ook jonge gezinnen met kinderen aanwezig. Voorlopig worden slechts sporadisch voetzoekers gebruikt.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

7.500 betogers in Brussel volgens eerste telling

De betoging van de christelijke overheidsvakbond dinsdag in Brussel tegen de besparingen in de openbare sector telt 7.500 manifestanten. Dat blijkt uit een eerste telling van de politie.

De betoging verloopt rustig, afgezien van hier en daar een voetzoeker. Aan de manifestatie nemen ook een honderdtal manifestanten deel van de politievakbond NSPV. Ook lopen enkele leden van de liberale vakbond mee.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Geen problemen bij de ziekenhuizen

De dienstverlening in de openbare diensten verloopt normaal. "De dienstverlening loopt geen vertraging op en alle gezondheidsdiensten functioneren normaal", zegt ACOD Amio.

Het is volgens het ACOD voor het personeel in de gezondheidssector moeilijk om mee te lopen met de nationale manifestatie. "De medische zorgverlening moet gewoon doorgaan. Hoe dan ook, wij steunen wel de acties omdat onze sector te lijden heeft door onderfinanciering en wegens het gebrek aan sociaal overleg", luidt het.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Geen problemen bij de ziekenhuizen

De dienstverlening in de openbare diensten verloopt normaal. "De dienstverlening loopt geen vertraging op en alle gezondheidsdiensten functioneren normaal", zegt ACOD Amio.

Het is volgens het ACOD voor het personeel in de gezondheidssector moeilijk om mee te lopen met de nationale manifestatie. "De medische zorgverlening moet gewoon doorgaan. Hoe dan ook, wij steunen wel de acties omdat onze sector te lijden heeft door onderfinanciering en wegens het gebrek aan sociaal overleg", luidt het.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Ik wil niet dat de mensen denken dat we enkel strijden voor onze kredietdagen'

Volgens Philippe Dubois van de Brusselse vleugel van de socialistische spoorbond zijn de kredietdagen de druppel. 'Maar onze mobilisatie gaat veel verder dan dat'.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Crombez roept bonden op wilde stakingen te laten rusten

SP.A-voorzitter John Crombez doet een oproep aan de vakbonden om de wilde stakingen te laten rusten, en aan de regering om terug echt te luisteren naar de zorgen van de werknemers. "Ministers die luisteren, alternatieven serieus overwegen en als het moet terugkomen op gemaakte keuzes. Vakbondsleden die eerst alle overleginstrumenten uitputten, vooraleer tot staken over te gaan ... Geef de mensen een rustpauze", schrijft hij in een opiniestuk op hln.be.

Volgens Crombez zijn we de afgelopen weken in een patstelling terechtgekomen waar niemand beter van wordt. Een meerderheid van de Vlamingen vindt dat ze niet gehoord wordt en de inspanningen niet eerlijk verdeeld zijn. Maar een meerderheid heeft ook genoeg van de wilde, onaangekondigde stakingen, stelt de SP.A-voorzitter.

BELGA
© BELGA
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'De Croo zaait nog meer onrust onder personeel'

Het voorstel van federaal vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) om een private partner "met expertise" te betrekken bij de NMBS, zoals dat het geval is bij Proximus en bpost, zaait nog meer sociale onrust bij het personeel. Dat vreest Luc Piens, sectorverantwoordelijke spoor bij ACV-Transcom. "Zo'n voorstel doen, dat ligt in zijn liberale geest", zegt Piens over de vicepremier. "Maar nu moet niet aan privatisering gedacht worden. Er is veel schuld, en er is sociale onrust. Met zo'n voorstel gooit hij nog meer olie op het vuur."

De christelijke vakbond is echter absoluut geen vragende partij voor een Proximus- of bpost-scenario. "Men wil alles te gelde maken, maar dat vormt woordbreuk tegenover het personeel."

Piens pleit ervoor te stoppen het overheidspersoneel te provoceren.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Vuilnisbakken niet leeggemaakt in Brussel

Het merendeel van de vuilnisbakken in Brussel wordt niet leeggemaakt wegens de acties bij de openbare diensten. In de hoofdstad is dinsdagochtend geen enkele vuilniswagen uitgereden, luidt het bij de dienst reinheid en netheid van de stad Brussel.

Inwoners worden aangeraden om hun vuilniszakken terug binnen te halen. Mogelijk wordt het afval de komende dagen wel opgehaald.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Sociale onrust niet overschatten'

Lees de volledige reactie van Bart De Wever op Radio 1 naar aanleiding van de nationale actiedag van de openbare diensten.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

ACOD Spoor dient stakingsaanzegging in tot vrijdag

ACOD Spoor heeft een stakingsaanzegging ingediend voor woensdag, donderdag en vrijdag. Dat bevestigt ACOD-secretaris Ludo Sempels. Morgen is wel nog een overleg gepland met de spoordirectie. "Als er toenadering komt, zijn we bereid de actie te stoppen."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Moment om privépartner met expertise in NMBS te brengen'

Het is hét moment om op zoek te gaan naar een privépartner met expertise voor de NMBS. Dat zegt vice-eerste minister Alexander De Croo (Open VLD). "De NMBS heeft nood aan een nieuwe wind".

De Croo maakt de vergelijking met bpost en Proximus, die in het verleden ook hun kapitaal openstelden voor privépartners met expertise. "Belgacom deed dat op een moment dat het bedrijf een boost moest krijgen, onder meer inzake netwerken. Idem voor bpost. En kijk waar ze nu staan. Proximus is een modern bedrijf. Bpost is het sterkste postbedrijf van Europa".

Voor De Croo is nu ook voor de NMBS dat moment gekomen. De expertise die ingebracht kan worden door een privépartner kan uit verschillende hoek komen, meent de minister. "We moeten goed nadenken waar de NMBS nood aan heeft. Het kan gaan om expertise aan mobiliteit, of technologische toepassing daarvan. Maar het kan ook gaan om expertise in gespannen sociale relaties. We moeten met een open geest kijken", aldus De Croo.

Hij bepleit daarnaast ook het openstellen van bepaalde spoorlijnen, in vergelijking met wat in het buitenland gebeurt, waar de privésector actief is. Dat alles moet uiteindelijk de klant en het bedrijf ten goede komen. "Ik zou graag zien dat de reiziger niet langer als een soort gijzelaar wordt beschouwd, maar meer als een klant wordt gezien".

BELGA
© BELGA
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

ACV: 'We zien besparingen, maar geen visie'

"De federale regering heeft geen antwoord op onze vraag wat haar project is voor de openbare diensten", zegt Luc Hamelinck, voorzitter van ACV Openbare Diensten. "We zien wel besparingen en een pensioenhervorming, maar geen visie. Het is genoeg."

De vakbond betoogt dinsdag in Brussel tegen die besparingen op de openbare diensten. De christelijke vakbond verwacht 10.000 actievoerders. Hun betoging begint om 11 uur, en moet een uurtje later aankomen aan de Albertinabibliotheek.

Hoewel het om een betoging in gemeenschappelijk vakbondsfront gaat, trekt de socialistische overheidsbond ACOD niet mee door de Brusselse straten. "Dat is jammer: zij voeren onder meer actie in Gent", zegt Hamelinck.

Met de betoging wil de vakbond ook het gebrek aan overleg hekelen. "Premier Charles Michel zegt dat zijn deur open staat voor overleg, maar die deur staat enkel open om zijn beleid uit te voeren."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Geen problemen bij Belgocontrol en luchthavens

Ondanks de acties bij de openbare diensten ondervinden de luchthavens in België geen hinder. Ook de luchtverkeersleiders van Belgocontrol werken normaal.

De luchtverkeersleiding van Belgocontrol op de luchthaven van Zaventem kondigde maandag al aan dat ze niet meedoet aan de acties in de openbare dienstensector. "Er werd geen stakingsaanzegging ingediend en dus verwachten we ook geen hinder", luidde het bij de liberale vakbond VSOA.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Weinig verandering in Brusselse en Waalse gevangenissen

In de Waalse en Brusselse gevangenissen is de situatie niet veel anders dan de voorbije dagen. Daar wordt al vijf weken gestaakt tegen onder meer het tekort aan cipiers en de overbezetting van de gevangenissen. Maandag keurden de drie Vlaamse vakbonden (ACV, ACOD en VSOA) en de Franstalige liberale vakbond SLFP wel een voorstel goed van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maar de CSC en CGSP -die veel sterker staan in Wallonië- deden dat niet, dus lijkt het er niet op dat er meteen een einde komt aan de acties.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Vlaamse gevangenissen vragen politieondersteuning

Verschillende Vlaamse gevangenissen hebben dinsdagochtend politieondersteuning gevraagd omdat er te weinig cipiers aanwezig zijn. "Heel wat gevangenissen moeten het doen met een bezettingsgraad onder de 50 procent ", zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen. "In totaal zijn in de Vlaamse gevangenissen 56 politieagenten ingezet om het tekort aan cipiers op te vangen", klinkt het.

Zo hebben onder meer de penitentiaire instellingen van Beveren, Brugge, Gent en Hasselt ondersteuning gevraagd van agenten. Turnhout en Leuven Centraal, nochtans ook onder de 50 procent, doen het zonder politieagenten. "Zij werken dan op nachtregime", aldus Van De Vijver.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Treinverkeer Thalys ondervindt lichte hinder

Het internationaal treinverkeer ondervindt lichte hinder door de acties van de openbare diensten. Alle Thalys-treinen tussen Parijs en Duitsland zijn geschrapt, net als de trein tussen Brussel en Parijs van 17.43 uur, en twee treinen tussen Parijs en Brussel, die van 7.46 uur en 15.50 uur. De rest van het treinverkeer verloopt normaal, zegt woordvoerster Eva Mertens.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Tweede deel ochtendspits verloopt moeizamer

Het tweede deel van de ochtendspits is iets moeizamer verlopen bij het spoor. Om 9 uur reed in Vlaanderen ongeveer 45 procent van de treinen, iets minder dus dan bij het begin van de ochtendspits, toen dat nog 50 procent was. In Wallonië rijden nagenoeg geen treinen, meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

"Op de lijnen kust-Gent-Brussel en Antwerpen-Brussel zitten we op 40 procent, en op de lijn Leuven-Brussel rijdt 30 procent van de treinen", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Hij verwacht niet dat de situatie in de loop van de dag nog fors zal wijzigen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

De Wever: 'Niemand zal minder pensioen krijgen, maar we zullen wel iets langer moeten werken'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'In 2019 land achterlaten zodat het klaar is voor de toekomst'

De Wever herhaalde dat er volgens hem al veel vooruitgang is geboekt, maar dat er nog meer moet gebeuren. 'Je moet in 2019 het land achterlaten zodat het klaar is voor de toekomst'.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Vooral postbedeling in Wallonië zwaar verstoord

De impact van de actiedag bij de openbare diensten op de postbedeling levert een sterk verdeeld beeld op: in Vlaanderen is er amper hinder in Oost- en West-Vlaanderen en iets meer in Antwerpen en Limburg. In Wallonië is er een zeer zware impact. Dat zegt een woordvoerster van bpost.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Bart De Wever: 'Vakbonden toeteren, maar hebben geen enkel geloofwaardig alternatief'

Op Radio 1 verdedigde N-VA-voorzitter Bart De Wever naar aanleiding van deze nationale stakingsdag bij de openbare diensten, het regeringsbeleid. N-VA is de grootste partij in de regering-Michel. Hij begrijpt de onvrede, maar verdedigt het regeringsbeleid. Hij verwijt de vakbonden dat die constant liggen te toeteren, maar geen enkel geloofwaardig alternatief kunnen voorleggen.

'Bepaalde stelsels kunnen niet volgehouden worden, dat is een mathematische zekerheid. Men heeft twee keuzes: ofwel hervormen en de sociale zekerheid overeind houden ofwel niets doen en mathematisch zeker naar een toekomst gaan waarin men de koopkracht van de pensioenen zal moeten beginnen uithollen omdat er gewoon geen geld meer is om dat te betalen. Men kent die zekerheden al heel lang, maar er is altijd nagelaten om er iets aan te doen.'

/
© /
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Verkeerscentrum: 'Ochtendspits valt goed mee'

Om 8 uur staat er op de Vlaamse wegen goed 170 km file. "Dat is iets drukker dan anders, maar we zien geen chaotische toestanden", zegt Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. "De ochtendspits is vroeger dan anders op gang gekomen, maar verder valt de ochtendspits op deze stakingsdag goed mee." Op de snelwegen naar Brussel moeten automobilisten wel rekening houden met wachttijden van ruim een half uur. "Zulke wachttijden zijn echter niet uitzonderlijk", aldus nog Bruyninckx.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

ACOD verdedigt nationale staking: 'Openbare diensten zijn geen melkkoe voor besparingen'

Chris Reniers, topvrouw van de socialistische overheidsvakbond ACOD, spreekt tegen dat de koopkracht van de werkende Vlaming erop vooruitgaat onder de regering-Michel, zoals werkgeversorganisatie Voka beweert. 'Het beleid moet anders en wij zijn van plan om die nagel te blijven slaan'. Lees meer.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Woensdag nieuwe vergadering tussen directie en spoorbonden

Een vergadering tussen directie en vakbonden bij het spoor heeft maandag geen vooruitgang opgeleverd in het dossier van de kredietdagen. De directie verscherpt zelfs haar houding, zeiden de bonden na afloop. Ondanks de impasse blijven beide kanten bereid te praten. Woensdag om 08.00 uur start een nieuwe vergadering. "We zullen dan bekijken of er nog voorstellen mogelijk zijn", aldus Ludo Sempels, de voorzitter van de Vlaamse vleugel van de socialistische vakbond (ACOD Spoor).

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

NMBS waarschuwt voor e-mail die compensatie belooft

De NMBS waarschuwt voor een valse e-mail die twee dagkaarten belooft ter compensatie van de stakingen. Wie op de link in de mail klikt komt, krijgt mogelijk met een virus te maken.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Pendelaar kan centje verdienen aan wilde staking

Heel wat pendelaars hebben lange vertragingen opgelopen of konden zelfs geen trein nemen de voorbije dagen. Voor velen is het misschien een magere troost, maar ze kunnen in sommige gevallen een aardige cent recupereren via de compensatieregeling van de NMBS.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Zware ochtendspits

In Vlaanderen stond om 6.45 uur dinsdagochtend al ruim 80 kilometer file op de snelwegen, wat zeer veel is voor dit uur. Normaal gezien zitten we op dat moment rond de 60 kilometer file, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Incidenten zijn er op dit moment niet.

"Mensen nemen de wagen omdat ze anders niet op hun bestemming geraken", zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

De Lijn: Grote hinder op hele net

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Vier metrolijnen, helft van de trams en enkele bussen rijden (MIVB)

Door de acties van de openbare diensten ondervindt het metro-, tram- en busverkeer in Brussel dinsdagochtend hinder. De vier metrolijnen rijden met vertraging, de helft van de trams is uitgereden en 4 van de 50 bussen. Dat meldt MIVB-woordvoerste An Van hamme iets voor 06.00 uur.

De wachttijden van de metro's bedragen 15 tot 20 minuten aan de uiteindes van de lijnen, aldus Van hamme. Daarnaast worden tramlijnen 3, 4, 7, 51, 82, 92 en 94 bediend, net als de buslijnen 21, 71, 78 en 95 worden bediend. "Bij de bussen is het nog veel te vroeg, het busverkeer komt altijd wat trager op gang, dus daar zullen zeker nog bussen bijkomen", aldus Van hamme.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Drie à vier treinen op de tien rijden in Vlaanderen

In Vlaanderen rijden dinsdagochtend drie à vier treinen op de tien. In Wallonië daarentegen ligt het treinverkeer als gevolg van de acties van de vakbonden bij de openbare diensten helemaal lam. Dat meldt woordvoerster Nathalie Pierard van de NMBS rond 6 uur.

"Ook al zijn sommige personeelsleden komen opdagen, het zijn er niet voldoende om alle posten te bemannen die nodig zijn om de treinen te doen rijden", zegt ze

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Wat mag u verwachten?

Op dinsdag 31 mei organiseert het personeel bij de overheid een actiedag. Die wordt door verschillende afdelingen bij de vakbonden anders ingevuld. Zo roept de Waalse vleugel van de socialistische overheidsbond ACOD op tot een algemene staking, terwijl de Vlaamse ACOD-leiding dat niet doet. Wat mag u allemaal verwachten?