Staking krijgt veel kritiek op Facebook en Twitter

Op Facebook en Twitter wordt hevig gediscussieerd over de staking van maandag 30 januari. De vakbonden krijgen veel kritiek.

Tegen een Algemene Staking op 30 januari 2012‘, zo titelt de Facebookpagina die Mattias De Vuyst (23) en Siemon Aelbrecht (21) aanmaakten als reactie op de geplande vakbondsstaking komende maandag. Beiden zitten in het bestuur van de liberale studentenvereniging Liberaal Vlaams Studentenverbond in Gent. Zij hekelen het gebrek aan eerlijke communicatie bij de vakbonden.

‘Stakingsrecht is geen stakingsplicht’

De Vuyst benadrukt dat hij net als de vakbonden voorstander is van het sociaal overlegmodel en stakingsrecht, “maar stakingsrecht moet geen stakingsplicht zijn”. Volgens De Vuyst is het sociale vangnet een sociale hangmat geworden. “En dat hangmatten niet gratis zijn, dat weet iedereen.”

Hun actie ging aan de vakbonden niet onopgemerkt voorbij. Het ABVV liet aan De Vuyst weten dat ze graag met hem zouden samenzitten om de virtuele discussie tussen pot en pint verder te zetten, een voorstel waar de jonge student gretig op in ging.

Student rechten Nick Roskams (24) schreef dan weer een uitvoerig antwoord op de open brief van ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Zijn voornaamste verwijt aan het adres van De Leeuw is dat die ten onrechte meent te spreken voor de jongere generatie. Volgens Roskams spreken de vakbonden niet voor iedereen. “Het lijkt alsof de regeringsleiders en de vakbonden als enige twee spelers optreden, maar de realiteit is veel complexer. Ook de jonge generatie verdient een eigen stem.”

Facebook en Twitter gonzen mee

Op Facebook duiken er nog meer discussiepagina’s op, zowel negatief – ‘Stakingsgedrag vakbonden verziekt onze toekomst‘, ‘Tegen de staking van 30 januari‘ – als positief – ‘Jongeren in solidariteit met algemene staking‘, ‘Staking is een recht, mijnheer Karel Van Eeltvelt‘ – tegenover de vakbondsactie.

Ook op Twitter, via de hashtag #30j, is de staking van komende maandag het gespreksonderwerp. Mensen spreken zich voor en tegen de actie uit:

@textoprint: ‘De economische kost overstijgt ver de sociale opbrengst…’

@filhgd: ‘Vakbonden zijn het noorden kwijt.. Dit is toch geen moment om heel België plat te leggen!’

@nickvino: ‘Ik staak niet mee op #30j, want er moeten betere manieren zijn om ongenoegen uit te drukken. Heel het land gijzelen is not done.’

@candice_fgtb: ‘De algemene staking van 30/01 is onvermijdelijk! Hetgeen de regering heeft beslist, is wat wij willen veranderen.’

@siegfriedvh: ‘Ik staak. Genoeg is genoeg. Er moet een lijn getrokken worden.’

@y354587: ‘Je moet zelf eens jaren werkloos zijn, dan staakt u ook.’

Rudi Kennes: ‘Niet onder indruk van gratuit getwitter’

ABBV-man Rudi Kennes noemt op de VRT-radio de kritiek op Twitter “gratuit” en voelt zich aangevallen door de “agressieve, liberale rechterzijde”. De weerstand tegen de staking komt volgens Kennes vooral van de rechterzijde. “Men kan toch niet ontkennen dat vanuit de rechterzijde en de liberale hoek een enorme agressiviteit is om komaf te maken met dat hele vakbondsgebeuren.”

Dat kan hem echter niet deren, integendeel: “Als we voor sommigen in de weg lopen, dan is dat maar zo. “Dat de media en sommige mensen agressiever uit de hoek komen, zegt meer over die mensen dan over ons.” Ook van Twitter heeft de vakbondsman geen hoge pet op: “Vroeger moest men opkomen voor zijn mening. Nu stuurt men een tweet uit en dat is het.”

Kennes ziet de staking, ondanks de kritiek, een succes worden: “We zullen zien. Er is een enorme bereidheid om te staken”, zegt hij.

Kennes: ‘Welke partij kan zeggen tot 39 procent van de bevolking te vertegenwoordigen’

Kennes bestrijdt ook de kritiek dat de vakbonden geen groot maatschappelijk draagvlak meer hebben: “We zijn al jaren de belangrijkste belangengroep van België en we werken voor iedereen”, aldus Kennes. “Het ABVV praat nog steeds voor 37 tot 39 procent van de bevolking. Dat blijkt uit de sociale verkiezingen. Welke politieke partij kan dat zeggen?”

Ook voor de democratie blijven de vakbonden fundameteel: “Ons parlement is niet democratisch samengesteld. Hoeveel werkende mensen zitten er eigenlijk in dat parlement? Zolang het parlement geen afspiegeling is van de maatschappij, zijn vakbonden nodig om ook mensen te vertegenwoordigen die anders geen spreekbuis hebben.”

“Als we vandaag worden gegijzeld is dat niet door de vakbonden maar door het bankroet van het financieel systeem en door Europa.”

Marijke Anrijs/SD/Belga

Volg Knack op Twitter

Volg Knack op Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content