Dat heeft het vakbondsfront beslist na de raadpleging van de achterban. Dat bevestigt Gino Hoppe van de socialistische overheidsvakbond ACOD. Maar er is nog helemaal geen akkoord over de plannen, dixit de vakbondsman.

In de gevangenissen werd sinds 19 juni gestaakt tegen de plannen van minister van Justitie Koen Geens voor een minimale dienstverlening bij stakingen. Die komt er omdat ons land al meermaals door de Raad van Europa op de vingers getikt is omdat we geen gegarandeerde dienstverlening kennen. Maar voor de bonden is de maatregel een inbreuk op het stakingsrecht.

De staking wordt dus opgeschort, maar dat betekent niet dat er een akkoord bereikt is, zegt Hoppe. 'We gaan nu enorm veel opmerkingen doorsturen naar de minister.'

Eerder op de dag bleek al dat het personeel van de Franstalige gevangenissen op personeelsvergaderingen gestemd had om de stakingsacties op te schorten.

De vakbonden hebben nog tot 26 juli de tijd om hun besluiten over te maken aan de minister. In de teksten, die ook onder meer het statuut van de cipiers behandelen, staat niet langer het woord 'opvorderen', zo bleek maandag na het laatste overleg tussen bonden en minister. Volgens de bonden blijft een staking zoals het nu gaat mogelijk, tot 48 uur. Nadien kan de gouverneur mensen 'aanduiden' om diensten te bemannen, klinkt het.

In de week van 20 augustus wordt het overleg tussen bonden en minister hervat, klinkt het bij de Franstalige bonden. Dat wordt dan weer tegengesproken door Hoppe. De opmerkingen moeten voor 26 juli binnen en het wetsontwerp van Geens moet nog naar de Raad van State. En dat kan meer dan een maand duren, klinkt het.

De, kleinere, liberale vakbond VSOA is tot slot verbaasd over de communicatie van ACOD en ACV. Bij de liberale bond wil een meerderheid wel voortgaan met de acties, maar als enige bond is dat weinig opportuun, poneert Eddy De Smedt. 'VSOA blijft 100 procent tegen de minimale dienstverlening en opvordering.'

Dat heeft het vakbondsfront beslist na de raadpleging van de achterban. Dat bevestigt Gino Hoppe van de socialistische overheidsvakbond ACOD. Maar er is nog helemaal geen akkoord over de plannen, dixit de vakbondsman.In de gevangenissen werd sinds 19 juni gestaakt tegen de plannen van minister van Justitie Koen Geens voor een minimale dienstverlening bij stakingen. Die komt er omdat ons land al meermaals door de Raad van Europa op de vingers getikt is omdat we geen gegarandeerde dienstverlening kennen. Maar voor de bonden is de maatregel een inbreuk op het stakingsrecht.De staking wordt dus opgeschort, maar dat betekent niet dat er een akkoord bereikt is, zegt Hoppe. 'We gaan nu enorm veel opmerkingen doorsturen naar de minister.'Eerder op de dag bleek al dat het personeel van de Franstalige gevangenissen op personeelsvergaderingen gestemd had om de stakingsacties op te schorten.De vakbonden hebben nog tot 26 juli de tijd om hun besluiten over te maken aan de minister. In de teksten, die ook onder meer het statuut van de cipiers behandelen, staat niet langer het woord 'opvorderen', zo bleek maandag na het laatste overleg tussen bonden en minister. Volgens de bonden blijft een staking zoals het nu gaat mogelijk, tot 48 uur. Nadien kan de gouverneur mensen 'aanduiden' om diensten te bemannen, klinkt het.In de week van 20 augustus wordt het overleg tussen bonden en minister hervat, klinkt het bij de Franstalige bonden. Dat wordt dan weer tegengesproken door Hoppe. De opmerkingen moeten voor 26 juli binnen en het wetsontwerp van Geens moet nog naar de Raad van State. En dat kan meer dan een maand duren, klinkt het.De, kleinere, liberale vakbond VSOA is tot slot verbaasd over de communicatie van ACOD en ACV. Bij de liberale bond wil een meerderheid wel voortgaan met de acties, maar als enige bond is dat weinig opportuun, poneert Eddy De Smedt. 'VSOA blijft 100 procent tegen de minimale dienstverlening en opvordering.'