Staking Aviapartner gaat zondag door, akkoord blijft opnieuw uit

Vertraagde en geannuleerde vluchten op Brussels Airport, afgelopen vrijdag © BELGA

Directie en vakbonden van Aviapartner op Brussels Airport zijn zaterdagavond uit elkaar gegaan zonder akkoord. De staking wordt zondag voortgezet.

Na een marathononderhandeling van tien uur hebben bonden en directie van de bagageafhandelaar elkaar niet gevonden. Even voor 21 uur werden de gesprekken stopgezet. Ze worden zondag vanaf 10 uur hervat. Het personeel gaat niet opnieuw aan de slag op zondagochtend, zoals de voorbije 24 uur in het vooruitzicht was gesteld.

De directie van Aviapartner heeft zaterdagavond bij hoogdringendheid de verzoening aangevraagd. De onderhandelingen met de vakbonden worden zondag hervat, maar intussen gaat de staking voort.

De onderhandelingen vinden zondag vanaf 10 uur plaats in de gebouwen van de FOD WASO, de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. En dus niet op Brussels Airport in Zaventem, waar de gesprekken bij de bagageafhandelaar zaterdag begonnen rond 11 uur, een uurtje later dan gepland.

In een persbericht zaterdagnacht zegt de directie van Aviapartner ‘de wilde staking te betreuren’. De directie legt de schuld hiervoor bij de vakbonden, ‘die het concrete voorstel van Aviapartner hebben verworpen’. Zo zou de directie zaterdag voorgesteld hebben om vanaf 1 november 30 oudste van de 78 in dienst zijnde uitzendarbeiders aan te werven.

Het bedrijf doet een beroep op interimarissen om de seizoensgebonden arbeid en de dagelijkse pieken en dalen op te vangen, luidt het. ‘Voor het hele bedrijf gaat het om minder dan 10 procent van het totale aantal werknemers’ (Aviapartner telt 880 bedienden en arbeiders op Brussels Airport, nvdr.).

De directie zou zaterdag ook voorgesteld hebben om een bijkomende premie te betalen van 250 euro per persoon, op voorwaarde dat de staking meteen wordt stopgezet en er geen wilde stakingen plaatsvinden tussen 1 november en 30 april volgend jaar. ‘Deze premie is dus identiek aan de premie die betaald werd op 25 oktober, zoals afgesproken in het akkoord dat ondertekend werd in januari 2018 en dat eveneens als voorwaarde had dat de sociale vrede werd gerespecteerd’, klinkt het.

Tot slot zou de directie ook de vraag van de vakbonden rond een versterking van het middelmanagement en een nieuw en verbeterd beheer van de maaltijdpremies hebben aanvaard. Maar deze voorstellen werden volgens de directie door de bonden verworpen. Ze betreurt ook dat er vooraf geen aanwijzingen waren over mogelijke sociale onrust. ‘Een expliciete vraag van de vakbonden had kunnen verhinderen dat heel wat reizigers en hun families in deze benarde situatie waren geraakt’, klinkt het in het persbericht.

De vakbonden van hun kant leggen de bal in het kamp van de directie. ‘Bij onderhandelingen is het de bedoeling dat we mekaar gaandeweg tegemoet komen, maar die indruk heeft de directie nog niet gegeven’, zei Fouad Bougrine van de liberale vakbond ACLVB zaterdagavond in het VRT-radionieuws.

Vluchten TUI wijken uit

Het aantal geannuleerde vluchten is zaterdag opgelopen tot 130, op 550 in het totaal. De oproep van Brussels Airport om niet naar de luchthaven te komen heeft gedeeltelijk effect gehad. Aan de infobalies van de luchtvaartmaatschappij was het wel nog de hele dag dringen.

Als gevolg van de staking zal luchtvaartmaatschappij TUI fly zondag nog vijf vluchten afleiden naar de luchthavens van Charleroi, Antwerpen en Rijsel (Frankrijk). De betrokken reizigers worden momenteel gecontacteerd en geïnformeerd, meldt TUI fly zaterdagavond.

Passagiers voor deze vluchten worden met bussen vanuit Brussel naar de alternatieve luchthavens gebracht. Deze bussen brengen ook terugkerende reizigers naar Brussel. Alle zestien andere vluchten die zondag in Brussel gepland zijn, zullen ook effectief vanuit Brussels Airport worden uitgevoerd. De maatschappij adviseert de passagiers van die vluchten om alleen met handbagage te reizen.

Touroperator TUI en de luchtvaartmaatschappij TUI fly zetten extra personeel in op alle luchthavens en aan de desks om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen en de reizigers én hun bagage zo snel mogelijk naar hun bestemming te brengen, aldus het persbericht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content