Stakers die sporen bezetten, mogen zich aan zware dwangsom verwachten

05/10/17 om 18:08 - Bijgewerkt om 18:08

Bron: Belga

Wanneer stakers bij de staking van volgende week sporen of seinhuizen gaan bezetten, zullen ze een dwangsom van 1.000 euro opgelegd krijgen.

Stakers die sporen bezetten, mogen zich aan zware dwangsom verwachten

Archiefbeeld. © BelgaImage

De socialistische overheidsvakbond heeft voor 9 en 10 oktober een staking aangekondigd. Bij eerdere stakingen stapte de spoorinfrastructuurbeheerder naar het gerecht en eiste via eenzijdige verzoekschriften dwangsommen van stakers die sporen of seinhuizen gaan bezetten. Maar in een arrest van het hof van beroep van 15 september oordeelde het hof dat dit niet meer mag.

Daarop daagde Infrabel de voorzitter van de Franstalige socialistische overheidsvakbond CGSP, Michel Abdissi, voor de rechtbank van eerste aanleg. Die wees donderdag het verzoek van Infrabel af. Tegelijkertijd luidde het dat Infrabel geen 'tegensprekelijk debat' kan voeren met onbekenden en dat eenzijdige verzoekschriften de beste manier zijn om spoorlopers te ontmoedigen.

Infrabel heeft de daad bij het woord gevoegd en zo'n verzoekschrift ingediend bij het gerecht, waarop positief antwoord is gekomen. Met andere woorden: stakers die de sporen en seinhuizen bezetten, kunnen rekenen op dwangsommen van duizend euro per overtreding.

Lees meer over:

Onze partners