Absolute meerderheid voor Somers’ stadslijst: ‘Mechelen wordt het voorbeeld voor Vlaanderen’

Bart Somers © Belga Image

In Mechelen boekt de stadslijst van VLD-Groen-M+ van burgemeester en lijsttrekker Bart Somers forse winst, ze behaalt een absolute meerderheid. N-VA en SP.A krijgen er zware klappen.

Met alle stemmen geteld, verzekert de ploeg van burgemeester Bart Somers (Open VLD) zich van 47,9 procent van de stemmen, een stijging van 14 procentpunt in vergelijking met de vorige lokale verkiezingen in 2012. In de zetelverdeling vertaalt zich dat naar 25 van de 43 zetels.

De grote verliezers zijn huidig coalitiepartner N-VA met lijsttrekker Freya Perdaens, die terugvalt van 23,2 procent naar 16,5 procent (-6,7), en de SP.A van lijsttrekker Caroline Gennez met een verlies van zo’n 9 procentpunt (van 18,2 naar 9,1). Ook CD&V, van 12,4 naar 9,1 procent van de stemmen, zit in het verliezende kamp.

Vlaams Belang boekt een bescheiden winst van 0,9 procentpunt (van 8,7 naar 9,6) en wordt de derde grootste partij. PVDA gaat van 3 naar 4,4 procent. Be.One gaat naar 3 procent.

Wat de zetelverdeling betreft, gaapt na de stadslijst de leegte. N-VA is de tweede partij met 7 zetels. Vlaams Belang telt er 4, CD&V en SP.A elk 3 en PVDA 1.

Voorbeeld

Dat betekent dat Bart Somers er nog zes jaar burgemeesterschap bijdoet. Na het uitbrengen van zijn stem vanmiddag zei hij nog niet te geloven in een absolute meerderheid.

‘Dit is een avond die we nooit van ons leven gaan vergeten’, zei Somers op een overwinningsbijeenkomst. ‘Mechelen heeft zich het voorbeeld gemaakt voor de rest van Vlaanderen. Twintig jaar geleden een grauwe en verdeelde stad, nu opgetild tot een eensgezinde stad, over alle nationaliteiten en buurten heen. Een stad die ingaat tegen de grondstroom.’

Kristof Calvo van kartelpartner Groen omschreef het zo: ‘We hebben iets ongelooflijks gedaan, we schrijven vandaag geschiedenis. Dit kan een avond zijn die we ons nog heel lang zullen herinneren. Vandaag is Mechelen officieel de hoofdstad van de hoop en het positivisme.’

Somers was duidelijk zelf onder de indruk van het resultaat van zijn lijst, ondanks dat peilingen die mogelijkheid ook al hadden aangegeven. ‘Dit vind je in geen enkele andere centrumstad terug’, zei hij voor de camera’s van VTM.

Voor Somers gaat het om een beloning die ook niet volledig uit de lucht komt gevallen. ‘Tegen de tijdsgeest in zijn wij gekomen met een positief verhaal, dat mensen verbindt en bij elkaar brengt. Je ziet dat je daarmee mensen kunt verenigen’, luidde het. ‘Nu gaan we zes jaar het beste van onszelf geven’.

Partner Content