Het zal een statische manifestatie worden die onderworpen is aan de socialeafstandsregels en de hygiënemaatregelen voor de inperking van het coronavirus.

Op het Facebookevenement laten 6.600 mensen weten dat ze aanwezig zullen zijn op de betoging en 14.000 mensen tonen interesse in het evenement. Sociale afstand aanhouden wordt dan moeilijk.

Begin deze week kwamen al op het Brusselse Muntplein en in Gent enkele tientallen tot honderden betogers samen. De politie gedoogde die bijeenkomsten, omdat het aantal manifestanten beperkt bleef en de sociale afstand gerespecteerd kon worden, maar in principe zijn samenscholingen onder huidige coronamaatregelen nog altijd verboden.

Het protest in Brussel wil solidariteit tonen met de Black Lives Matter-beweging in Amerika, de door politiegeweld overleden George Floyd eren en zich uitspreken tegen het politiegeweld tegen zwarte mensen in België.

Gevolgen voor corona-epidemie

Premier Sophie Wilmès liet eerder weten dat ze hoopte dat er geen massabetoging komt. 'Ik weet dat sommigen in België zich willen mobiliseren als reactie op de gebeurtenissen in de VS. Maar Belgen die willen betogen moeten ook rekening houden met de gevolgen op de verspreiding van de corona-epidemie', antwoordde ze donderdag op vragen van Ecolo-Groen, PVDA, Open VLD, PS, SP.A, DéFI, MR en CD&V tijdens de plenaire vergadering in de Kamer.

'Ik hoop dat men een alternatief zal kunnen vinden voor die betoging, die in strijd zou zijn met de maatregelen die we hebben genomen om de bevolking te beschermen, niet om haar te muilkorven of het zwijgen op te leggen. We moeten trouwens ook respect hebben voor de situatie van het zorgpersoneel en vermijden dat zij opnieuw overspoeld worden.'

Het zal een statische manifestatie worden die onderworpen is aan de socialeafstandsregels en de hygiënemaatregelen voor de inperking van het coronavirus. Op het Facebookevenement laten 6.600 mensen weten dat ze aanwezig zullen zijn op de betoging en 14.000 mensen tonen interesse in het evenement. Sociale afstand aanhouden wordt dan moeilijk. Begin deze week kwamen al op het Brusselse Muntplein en in Gent enkele tientallen tot honderden betogers samen. De politie gedoogde die bijeenkomsten, omdat het aantal manifestanten beperkt bleef en de sociale afstand gerespecteerd kon worden, maar in principe zijn samenscholingen onder huidige coronamaatregelen nog altijd verboden. Het protest in Brussel wil solidariteit tonen met de Black Lives Matter-beweging in Amerika, de door politiegeweld overleden George Floyd eren en zich uitspreken tegen het politiegeweld tegen zwarte mensen in België. Premier Sophie Wilmès liet eerder weten dat ze hoopte dat er geen massabetoging komt. 'Ik weet dat sommigen in België zich willen mobiliseren als reactie op de gebeurtenissen in de VS. Maar Belgen die willen betogen moeten ook rekening houden met de gevolgen op de verspreiding van de corona-epidemie', antwoordde ze donderdag op vragen van Ecolo-Groen, PVDA, Open VLD, PS, SP.A, DéFI, MR en CD&V tijdens de plenaire vergadering in de Kamer. 'Ik hoop dat men een alternatief zal kunnen vinden voor die betoging, die in strijd zou zijn met de maatregelen die we hebben genomen om de bevolking te beschermen, niet om haar te muilkorven of het zwijgen op te leggen. We moeten trouwens ook respect hebben voor de situatie van het zorgpersoneel en vermijden dat zij opnieuw overspoeld worden.'