Het Steen op de Scheldekaaien is het oudste gebouw van Antwerpen, ondanks tal van verbouwingen door de eeuwen heen, en de stad wil de voormalige burcht opwaarderen tot toeristisch onthaalcentrum. Het complex zal ook de nieuwe terminal voor cruiseschepen herbergen. Omdat Het Steen te klein is voor die functies, werd gekozen voor een uitbreiding. De contouren daarvan worden nu stilaan zichtbaar en de reacties erop zijn op zijn zachtst gezegd gemengd. Onder meer schrijver Jeroen Olyslaegers uitte op sociale media forse bedenkingen, met bewoordingen als "verminking" en "architecturale onverschilligheid". Een online petitie om de aanbouw weer af te breken, leverde al bijna 7.000 handtekeningen op. "Ik ben wat geschrokken van de reacties", zegt stadsbouwmeester Christian Rapp. "Toen we vijf jaar geleden samen met onder meer Erfgoed Vlaanderen en de Vlaamse bouwmeester unaniem kozen voor de architect en het ontwerp, waren we ons van geen kwaad bewust. Het is nu half afgewerkt, laat ons zeggen, dus ik vraag om nog even af te wachten. De omgeving moet bijvoorbeeld nog worden klaargemaakt en het publiek kan nog niet zien hoe we het interieur hebben aangepakt." Rapp blijft intussen achter het project staan. "Het is een bewuste keuze geweest om de aanbouw onderschikt te maken aan het oudere deel van Het Steen, net om dat in al zijn glorie te houden", zegt hij. "We wilden er niet mee contrasteren zoals bij het Havenhuis. Ik noem dat principe 'weiterbauen'. Er is verwantschap tussen het oude en het nieuwe deel." (Belga)

Het Steen op de Scheldekaaien is het oudste gebouw van Antwerpen, ondanks tal van verbouwingen door de eeuwen heen, en de stad wil de voormalige burcht opwaarderen tot toeristisch onthaalcentrum. Het complex zal ook de nieuwe terminal voor cruiseschepen herbergen. Omdat Het Steen te klein is voor die functies, werd gekozen voor een uitbreiding. De contouren daarvan worden nu stilaan zichtbaar en de reacties erop zijn op zijn zachtst gezegd gemengd. Onder meer schrijver Jeroen Olyslaegers uitte op sociale media forse bedenkingen, met bewoordingen als "verminking" en "architecturale onverschilligheid". Een online petitie om de aanbouw weer af te breken, leverde al bijna 7.000 handtekeningen op. "Ik ben wat geschrokken van de reacties", zegt stadsbouwmeester Christian Rapp. "Toen we vijf jaar geleden samen met onder meer Erfgoed Vlaanderen en de Vlaamse bouwmeester unaniem kozen voor de architect en het ontwerp, waren we ons van geen kwaad bewust. Het is nu half afgewerkt, laat ons zeggen, dus ik vraag om nog even af te wachten. De omgeving moet bijvoorbeeld nog worden klaargemaakt en het publiek kan nog niet zien hoe we het interieur hebben aangepakt." Rapp blijft intussen achter het project staan. "Het is een bewuste keuze geweest om de aanbouw onderschikt te maken aan het oudere deel van Het Steen, net om dat in al zijn glorie te houden", zegt hij. "We wilden er niet mee contrasteren zoals bij het Havenhuis. Ik noem dat principe 'weiterbauen'. Er is verwantschap tussen het oude en het nieuwe deel." (Belga)