Verschillende media meldden de voorbije dagen dat de terreurgroepering Islamitische Staat (IS) beweert dat er al zeker 4.000 strijdlustige jihadisten Europa zijn binnengesmokkeld, door hen anoniem te mengen tussen de migranten die van Turkije en Griekenland naar Europa trekken. Op sociale media als Facebook doen ook foto's de ronde van asielzoekers in Griekenland die herkend zijn als leden van milities in Syrië, zoals het (relatief gematigde) Vrije Syrische Leger en het Al-Nusra Front.

Enkele waarnemers met kennis ter zake die Knack.be liet reageren op die informatie, achten die kans reëel. Al betwijfelen ze sterk dat het om grote aantallen gaat. Bovendien is het ook mogelijk dat IS-leden zich hebben afgezet tegen de groepering en nu van de gelegenheid gebruik maken om eraan te ontsnappen (lees meer).

Staatsveiligheid: 'Niets nieuws'

De Veiligheid van de Staat (VSSE) - kortweg: Staatsveiligheid - sluit zich daar grotendeels bij aan. 'Dat Daesh (de Arabische benaming voor IS, nvdr.) mensen naar Europa probeert te sturen, is geen nieuwe informatie,' luidt het in een reactie aan Knack.be. 'Dat ze gebruik zouden maken van de huidige migratiekanalen, is dus best mogelijk. Maar over het aantal ('duizenden') zijn wij voorzichtiger. Dat is propaganda van Daesh, die nu door extreemrechts wordt gebruikt. Er is geen reden tot paniek.'

Daarom werkt de Staatsveiligheid nauw samen met de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS), zo verzekert ze. 'Niet alleen wat de huidige situatie betreft, dat is al jaren zo.'

Meer middelen

Wel is het zo dat de Staatsveiligheid nu meer middelen ter beschikking heeft gekregen om beter te kunnen screenen. 'In het kader van de huidige situatie heeft de federale regering ons meer menselijke middelen toegekend, 14 personen om precies te zijn'.

Of het grote aantal migranten het voor mensen met kwade bedoelingen gemakkelijker maakt om door de mazen van het net te glippen, daarover kan de Staatsveiligheid geen uitspraken doen.

Verschillende media meldden de voorbije dagen dat de terreurgroepering Islamitische Staat (IS) beweert dat er al zeker 4.000 strijdlustige jihadisten Europa zijn binnengesmokkeld, door hen anoniem te mengen tussen de migranten die van Turkije en Griekenland naar Europa trekken. Op sociale media als Facebook doen ook foto's de ronde van asielzoekers in Griekenland die herkend zijn als leden van milities in Syrië, zoals het (relatief gematigde) Vrije Syrische Leger en het Al-Nusra Front.Enkele waarnemers met kennis ter zake die Knack.be liet reageren op die informatie, achten die kans reëel. Al betwijfelen ze sterk dat het om grote aantallen gaat. Bovendien is het ook mogelijk dat IS-leden zich hebben afgezet tegen de groepering en nu van de gelegenheid gebruik maken om eraan te ontsnappen (lees meer).De Veiligheid van de Staat (VSSE) - kortweg: Staatsveiligheid - sluit zich daar grotendeels bij aan. 'Dat Daesh (de Arabische benaming voor IS, nvdr.) mensen naar Europa probeert te sturen, is geen nieuwe informatie,' luidt het in een reactie aan Knack.be. 'Dat ze gebruik zouden maken van de huidige migratiekanalen, is dus best mogelijk. Maar over het aantal ('duizenden') zijn wij voorzichtiger. Dat is propaganda van Daesh, die nu door extreemrechts wordt gebruikt. Er is geen reden tot paniek.'Daarom werkt de Staatsveiligheid nauw samen met de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS), zo verzekert ze. 'Niet alleen wat de huidige situatie betreft, dat is al jaren zo.'Wel is het zo dat de Staatsveiligheid nu meer middelen ter beschikking heeft gekregen om beter te kunnen screenen. 'In het kader van de huidige situatie heeft de federale regering ons meer menselijke middelen toegekend, 14 personen om precies te zijn'.Of het grote aantal migranten het voor mensen met kwade bedoelingen gemakkelijker maakt om door de mazen van het net te glippen, daarover kan de Staatsveiligheid geen uitspraken doen.