Staatssecretaris Zuhal Demir met zwangerschapsverlof, Jambon neemt over

01/12/17 om 09:26 - Bijgewerkt om 09:26

Bron: Belga

De 37-jarige N-VA-politica moet half december bevallen van haar eerste kindje.

Staatssecretaris Zuhal Demir met zwangerschapsverlof, Jambon neemt over

Zuhal Demir © Belga Image

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is vanaf maandag officieel in zwangerschapsverlof, al gaat haar zwangerschapsrust eigenlijk vandaag/vrijdag al in. Dat bevestigt haar woordvoerder Bart Suys.

Demir bevalt normaal half december van haar eerste kindje en neemt de normale zwangerschapsrust van 3 maanden op.

Handtekenen

N-VA-vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon let tijdelijk op de winkel van Demir, al verandert er in de praktijk niet zo gek veel.

Demir blijft verantwoordelijk voor haar beleidsdomeinen en ze blijft de politiek ook opvolgen, zegt haar woordvoerder, en ook het kabinet van de staatssecretaris werkt verder. Enkel voor het handtekenen van onder meer KB's wordt integraal doorverwezen naar Jambon, maar omdat hij haar voogdijminister is, tekent hij sowieso al mee.

Zeldzaam

Het gebeurt niet al te vaak dat een regeringslid in functie moeder wordt, al gingen enkele ministers Demir nog vooraf.

De allereerste in de rij was Anne Van Asbroeck (SP.A) in 1996. Zij was toen Vlaams minister van Brusselse Aangelegenheden en Gelijke Kansen. In het vorige decennium werd Freya Van den Bossche (SP.A) tweemaal mama toen ze minister was, eerst als lid van de federale regering en nadien als Vlaams minister.

Onze partners