De federale regering zal de oprichting van een centraal meldpunt voor sociale fraude opnieuw onderzoeken. Dat heeft staatssecretaris voor Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD) woensdag aangekondigd in de Kamer. Bedoeling is de stroom klachten bij de verschillende diensten te centraliseren. Anonieme klachten kunnen niet, maar de anonimiteit van wie fraude aangeeft, zal worden gegarandeerd.

Fraudevrije horeca

Staatssecretaris Tommelein mocht woensdag als eerste regeringslid zijn beleidsverklaring in het parlement uit de doeken doen. Vanaf deze legislatuur organiseert de Kamer hearings met de ministers en staatssecretarissen. Maar in tegenstelling tot de gangbare praktijk in het Europees Parlement, kunnen de Kamerleden de excellenties niet wegstemmen, al lijdt iemand die door de mand valt wel gezichtsverlies.

De nieuwe regering rekent via de strijd tegen sociale fraude op 250 miljoen euro opbrengst, waarvan 50 miljoen euro in 2015. Tommelein schuift zeven werven naar voren, waaronder het mikken op een volledige fraudevrije horeca. Ook wil de Vlaamse liberaal in het voorjaar van 2015 rondetafels organiseren met vakbonden en werkgevers uit de risicosectoren (bouw, transport, horeca, enzovoort) die daarom vragen.

Datamining

Een ander werkpunt is de aanpak van bijdragefraude door Belgische bedrijven en zelfstandigen. Zo zal SIOD, de koepel van de federale inspectiediensten, verdere controleacties opzetten tegen zwartwerk. Datamining en datamatching moeten bonafide ondernemingen zoveel mogelijk ontzien. Voorts wil Tommelein social engineering, schijnzelfstandigheid en schijnwerknemers aanpakken. Veel aandacht gaat ook naar domicilie- en uitkeringsfraude.

De staatssecretaris kijkt ook naar de technologische ondersteuning van het beleid. Zo moet datamining het in de toekomst als het ware mogelijk maken de fraude te voorspellen, aldus Tommelein. Een keer per jaar moeten de burgers en ondernemingen een overzicht krijgen van welke persoons- en bedrijfsgegevens bij de overheid beschikbaar en aangewend zijn.

Tommelein wijst ook op de nood aan Europese maatregelen tegen sociale dumping. Ons land heeft daarover een procedure lopen bij het Europees Hof, omdat de Europese Commissie vindt dat de Belgische sociale antimisbruikbepaling te ver gaat. "We zullen de uitkomst van deze procedure afwachten. We zullen ook de nieuwe Europese handhavingsrichtlijn snel en correct in het Belgisch recht omzetten", aldus Tommelein. (Belga/WB)

De federale regering zal de oprichting van een centraal meldpunt voor sociale fraude opnieuw onderzoeken. Dat heeft staatssecretaris voor Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD) woensdag aangekondigd in de Kamer. Bedoeling is de stroom klachten bij de verschillende diensten te centraliseren. Anonieme klachten kunnen niet, maar de anonimiteit van wie fraude aangeeft, zal worden gegarandeerd.Staatssecretaris Tommelein mocht woensdag als eerste regeringslid zijn beleidsverklaring in het parlement uit de doeken doen. Vanaf deze legislatuur organiseert de Kamer hearings met de ministers en staatssecretarissen. Maar in tegenstelling tot de gangbare praktijk in het Europees Parlement, kunnen de Kamerleden de excellenties niet wegstemmen, al lijdt iemand die door de mand valt wel gezichtsverlies. De nieuwe regering rekent via de strijd tegen sociale fraude op 250 miljoen euro opbrengst, waarvan 50 miljoen euro in 2015. Tommelein schuift zeven werven naar voren, waaronder het mikken op een volledige fraudevrije horeca. Ook wil de Vlaamse liberaal in het voorjaar van 2015 rondetafels organiseren met vakbonden en werkgevers uit de risicosectoren (bouw, transport, horeca, enzovoort) die daarom vragen. Een ander werkpunt is de aanpak van bijdragefraude door Belgische bedrijven en zelfstandigen. Zo zal SIOD, de koepel van de federale inspectiediensten, verdere controleacties opzetten tegen zwartwerk. Datamining en datamatching moeten bonafide ondernemingen zoveel mogelijk ontzien. Voorts wil Tommelein social engineering, schijnzelfstandigheid en schijnwerknemers aanpakken. Veel aandacht gaat ook naar domicilie- en uitkeringsfraude. De staatssecretaris kijkt ook naar de technologische ondersteuning van het beleid. Zo moet datamining het in de toekomst als het ware mogelijk maken de fraude te voorspellen, aldus Tommelein. Een keer per jaar moeten de burgers en ondernemingen een overzicht krijgen van welke persoons- en bedrijfsgegevens bij de overheid beschikbaar en aangewend zijn. Tommelein wijst ook op de nood aan Europese maatregelen tegen sociale dumping. Ons land heeft daarover een procedure lopen bij het Europees Hof, omdat de Europese Commissie vindt dat de Belgische sociale antimisbruikbepaling te ver gaat. "We zullen de uitkomst van deze procedure afwachten. We zullen ook de nieuwe Europese handhavingsrichtlijn snel en correct in het Belgisch recht omzetten", aldus Tommelein. (Belga/WB)