Clijsters staat in de kijker omdat hij de omstreden deals verlengde, ondanks negatieve adviezen. Dat schrijft De Morgen.

Opmerkelijk

De berichten dat Belfius-CEO Jos Clijsters enkele dagen voor de nationalisatie van de bank-verzekeraar omstreden contracten via Barbados verlengd, wordt niet gesmaakt door de federale regering. "De bank heeft de waarschuwingen over de offshoredeals in de wind geslagen", zegt Crombez. "Dat vind ik opmerkelijk."

Crombez heeft gelezen dat er interne mails en pv's van het auditcomité bestaan waarin stond dat de deals niet oké waren. "En toch heeft men die verlengd. Dat vraagt om een onderzoek."

De staatssecretaris dringt aan op een gecoördineerde actie van het parket, de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) en de politie.

Regeringspartijen eensgezind

Ook minister van Financiën Koen Geens (CD&V) onderneemt actie. De christendemocraat stuurde woensdag een brief naar Koen Van Loo, de CEO van overheidsholding FPIM. Die instelling beheert onder meer de staatsparticipaties in de banken. In de brief vraagt Geens dat alle overheidsbestuurders in financiële instellingen ondervraagd worden over de offshoreactiviteiten van hun bank.

De demarche van Geens gebeurt volgens De Morgen met instemming van de zes federale coalitiepartners. "We moeten snel een duidelijk en globaal beeld krijgen van de offshorebusiness waarbij die instellingen betrokken zijn", merkt een regeringslid op. (Belga/TV)

Clijsters staat in de kijker omdat hij de omstreden deals verlengde, ondanks negatieve adviezen. Dat schrijft De Morgen.Opmerkelijk De berichten dat Belfius-CEO Jos Clijsters enkele dagen voor de nationalisatie van de bank-verzekeraar omstreden contracten via Barbados verlengd, wordt niet gesmaakt door de federale regering. "De bank heeft de waarschuwingen over de offshoredeals in de wind geslagen", zegt Crombez. "Dat vind ik opmerkelijk." Crombez heeft gelezen dat er interne mails en pv's van het auditcomité bestaan waarin stond dat de deals niet oké waren. "En toch heeft men die verlengd. Dat vraagt om een onderzoek." De staatssecretaris dringt aan op een gecoördineerde actie van het parket, de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) en de politie.Regeringspartijen eensgezind Ook minister van Financiën Koen Geens (CD&V) onderneemt actie. De christendemocraat stuurde woensdag een brief naar Koen Van Loo, de CEO van overheidsholding FPIM. Die instelling beheert onder meer de staatsparticipaties in de banken. In de brief vraagt Geens dat alle overheidsbestuurders in financiële instellingen ondervraagd worden over de offshoreactiviteiten van hun bank. De demarche van Geens gebeurt volgens De Morgen met instemming van de zes federale coalitiepartners. "We moeten snel een duidelijk en globaal beeld krijgen van de offshorebusiness waarbij die instellingen betrokken zijn", merkt een regeringslid op. (Belga/TV)