Staatsbon: waarschijnlijk al ruim 2 miljard euro ingeschreven op eerste dag

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

De inschrijvingen op de nieuwe staatsbon hebben hoogstwaarschijnlijk al de kaap van 2 miljard euro gerond. Dat zegt Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld, donderdagavond.

Geïnteresseerden kunnen sinds donderdag intekenen op de staatsbon, die een looptijd heeft van één jaar en een nettorente van 2,81 procent. Rond 18.30 uur waren er bij de dienst van de Grootboeken van het Agentschap van de Schuld zelf al zowat 33.600 inschrijvingen voor een totaalbedrag van 1,147 miljard euro binnengelopen.

Gemiddeld bedraagt de inleg dus zowat 34.000 euro, volgens Deboutte dubbel zoveel dan bij eerdere uitgiftes.

Ook dertien banken bieden de staatsbon aan. ‘We gaan ervan uit dat de inschrijvingen daar van dezelfde grootteorde zijn’, aldus Deboutte. ‘Waarschijnlijk zitten we dus al boven de 2 miljard euro.’

Vrijdagmiddag verwacht het Federaal Agentschap van de Schuld met exacte cijfers te komen. Met de staatsbon hoopt de federale regering banken ertoe aan te zetten om hun spaarrentes te verhogen. Inschrijvingen zijn bij het agentschap nog tot en met 31 augustus mogelijk en bij de banken nog tot en met 1 september.

Partner Content