De grootste staatslening ooit, zo omschreef het Agentschap van de Schuld de operatie van vorige week: 5,5 miljard euro, aangebracht door 250.000 Belgen van alle rangen en standen. Velen van hen hadden nog nooit in hun leven een effect gekocht, rapporteerden de bankiers, die zich daardoor genoopt zagen de nieuwe beleggers in recordtempo door de procedure van een effectenrekening te loodsen.

Aanvankelijk leek de coupon niet goed aangepast aan de marktrente. Die was de dagen voor de lancering van de staatsbon immers sterk opgelopen. Maar terwijl dag na dag bleek dat de Belgen de coupon prima vonden en massaal intekenden, daalde de rente voor Belgisch staatspapier op de internationale markten. Niemand kan claimen dat hij de gedachten van de markten kan lezen en nog minder dat de rentedaling zal aanhouden. Maar dat de Belgen een sterk signaal hebben uitgestuurd, is duidelijk.

Om aflopende leningen terug te betalen en om het begrotingstekort te financieren, heeft de Belgische staat volgend jaar 80 miljard euro nodig. Ontslagnemende én aantredende ministers van Financiën zullen ongetwijfeld in de verleiding komen om opnieuw een beroep te doen op de bevolking. (LBA)

De grootste staatslening ooit, zo omschreef het Agentschap van de Schuld de operatie van vorige week: 5,5 miljard euro, aangebracht door 250.000 Belgen van alle rangen en standen. Velen van hen hadden nog nooit in hun leven een effect gekocht, rapporteerden de bankiers, die zich daardoor genoopt zagen de nieuwe beleggers in recordtempo door de procedure van een effectenrekening te loodsen.Aanvankelijk leek de coupon niet goed aangepast aan de marktrente. Die was de dagen voor de lancering van de staatsbon immers sterk opgelopen. Maar terwijl dag na dag bleek dat de Belgen de coupon prima vonden en massaal intekenden, daalde de rente voor Belgisch staatspapier op de internationale markten. Niemand kan claimen dat hij de gedachten van de markten kan lezen en nog minder dat de rentedaling zal aanhouden. Maar dat de Belgen een sterk signaal hebben uitgestuurd, is duidelijk.Om aflopende leningen terug te betalen en om het begrotingstekort te financieren, heeft de Belgische staat volgend jaar 80 miljard euro nodig. Ontslagnemende én aantredende ministers van Financiën zullen ongetwijfeld in de verleiding komen om opnieuw een beroep te doen op de bevolking. (LBA)