Een storm van reacties kreeg de Aalsterse carnavalsvereniging Eftepie over zich heen nadat hun ophefmakende thema, een SS-parodie op de N-VA, bekend raakte. Bezieler van het thema, Michel Keymeulen, heeft nog geen seconde spijt van het gedurfde onderwerp.

"Eerlijk? Die hele hetze die we kregen nadat onze carnavalsact de media haalde, had ik niet verwacht. Maar ik ben oprecht blij met de reacties en de weerklank die we krijgen. We wilden wel gehoord worden, en daar moesten we dan maar voor choqueren."

Keymeulen wilde geen lege karikatuur van de N-VA maken voor carnaval. "We willen vooral het politiek immobilisme aankaarten. Alles zit hier vast. We hebben vier regeringen, gewesten, gemeenschappen, en die lijken elkaar alleen maar tegen te werken en ruzie te maken. En zo gaat er niets vooruit. En vooral daar willen we iets tegen doen. Er zijn echt grote problemen in ons land, de vergrijzing, de werkloosheid, de schandalig hoge immoprijzen, en niemand doet er wat aan, omdat het onderling gekissebis maar niet ophoudt. Bovendien kijkt niemand naar die problemen. Als je net na je verkiezing als burgemeester al bekend maakt een schepen van Vlaamse Zaken te willen aanstellen, dan vraag ik me af waar we mee bezig zijn. Er zijn toch dringender zaken dan dat."

"Ons land moet gered worden"Volgens Keymeulen speelt de N-VA hier op in, en werden zij daarom uitverkozen als carnavalsthema. "Toen ik Bart De Wever op de avond van 14 oktober naar het Antwerpse stadhuis zag lopen, een ware triomftoch, begon ik aan dit thema te denken. Ook zij denken aan hun eigenbelang en spelen de verschillen tussen mensen uit. Zo hopen ze meer postjes te pakken. We hebben vooral een politieke partij nodig die opkomt voor het algemeen belang, niet voor het belang van een kleine groep of voor eigenlijk niemands belang. Ons land moet gered worden. Daarom wil ik niet dat mensen boos worden. Lach ermee en word wakker. Doe iets aan dat politiek immobilisme."

Uit hoge N-VA-echelons heeft Keymeulen geen reacties gekregen. "Burgemeester D'Haese (N-VA, nvdr.) was niet echt enthousiast, maar een Aalsterse burgemeester moet er maar tegen kunnen. En hij kan er best wel tegen. Bart De Wever zei in de media dat dit nu maar eenmaal bij carnaval hoort, en we maar moeten doen. Slim bekeken van hem. Want zoals we in Aalst zeggen: hoe meer je in een stront blijft roeren, hoe harder hij gaat stinken."

De leden van de carnavalsvereniging waren niet moeilijk te overtuigen van Keymeulens idee. "Ik heb echt niet moeten aandringen. Iedereen wilde er meteen instappen. Sommigen hadden vooral schrik voor foute interpretaties, schrik dat mensen iets anders zouden denken dan wat we bedoelen. Maar er moet maar niet zoveel heisa over gemaakt worden, iedereen moet verdraagzaam zijn, ook tegenover choquerende thema's." (EA)

Een storm van reacties kreeg de Aalsterse carnavalsvereniging Eftepie over zich heen nadat hun ophefmakende thema, een SS-parodie op de N-VA, bekend raakte. Bezieler van het thema, Michel Keymeulen, heeft nog geen seconde spijt van het gedurfde onderwerp. "Eerlijk? Die hele hetze die we kregen nadat onze carnavalsact de media haalde, had ik niet verwacht. Maar ik ben oprecht blij met de reacties en de weerklank die we krijgen. We wilden wel gehoord worden, en daar moesten we dan maar voor choqueren." Keymeulen wilde geen lege karikatuur van de N-VA maken voor carnaval. "We willen vooral het politiek immobilisme aankaarten. Alles zit hier vast. We hebben vier regeringen, gewesten, gemeenschappen, en die lijken elkaar alleen maar tegen te werken en ruzie te maken. En zo gaat er niets vooruit. En vooral daar willen we iets tegen doen. Er zijn echt grote problemen in ons land, de vergrijzing, de werkloosheid, de schandalig hoge immoprijzen, en niemand doet er wat aan, omdat het onderling gekissebis maar niet ophoudt. Bovendien kijkt niemand naar die problemen. Als je net na je verkiezing als burgemeester al bekend maakt een schepen van Vlaamse Zaken te willen aanstellen, dan vraag ik me af waar we mee bezig zijn. Er zijn toch dringender zaken dan dat." "Ons land moet gered worden"Volgens Keymeulen speelt de N-VA hier op in, en werden zij daarom uitverkozen als carnavalsthema. "Toen ik Bart De Wever op de avond van 14 oktober naar het Antwerpse stadhuis zag lopen, een ware triomftoch, begon ik aan dit thema te denken. Ook zij denken aan hun eigenbelang en spelen de verschillen tussen mensen uit. Zo hopen ze meer postjes te pakken. We hebben vooral een politieke partij nodig die opkomt voor het algemeen belang, niet voor het belang van een kleine groep of voor eigenlijk niemands belang. Ons land moet gered worden. Daarom wil ik niet dat mensen boos worden. Lach ermee en word wakker. Doe iets aan dat politiek immobilisme." Uit hoge N-VA-echelons heeft Keymeulen geen reacties gekregen. "Burgemeester D'Haese (N-VA, nvdr.) was niet echt enthousiast, maar een Aalsterse burgemeester moet er maar tegen kunnen. En hij kan er best wel tegen. Bart De Wever zei in de media dat dit nu maar eenmaal bij carnaval hoort, en we maar moeten doen. Slim bekeken van hem. Want zoals we in Aalst zeggen: hoe meer je in een stront blijft roeren, hoe harder hij gaat stinken." De leden van de carnavalsvereniging waren niet moeilijk te overtuigen van Keymeulens idee. "Ik heb echt niet moeten aandringen. Iedereen wilde er meteen instappen. Sommigen hadden vooral schrik voor foute interpretaties, schrik dat mensen iets anders zouden denken dan wat we bedoelen. Maar er moet maar niet zoveel heisa over gemaakt worden, iedereen moet verdraagzaam zijn, ook tegenover choquerende thema's." (EA)