De vakbonden stellen de laatste drie van vijf aangekondigde stakingsdagen (21, 22 en 23 januari) uit tot na de examens, na overleg met de studenten. Dat is beslist door het vakbondsfront, op vraag van de studenten.

Het vakbondsfront buigt zich begin volgende week over de voorstellen van de regering. Het blijft wachten op een "duidelijke geste" van de regering en de NMBS-directie alvorens de vakbonden kunnen beslissen om de stakingsaanzegging op te zeggen. Als een akkoord uitblijft, wordt er dus zoals aangekondigd gestaakt op 6 en 7 januari. De laatste drie dagen -21, 22 en 23 januari- worden opgeschoven naar een periode buiten de examens. Dat gebeurde na overleg met de studentenverenigingen.

Ontmijner gevraagd om sociaal conflict te doorbreken

De erkende vakbonden bij het spoor, ACV-Transom en ACOD Spoor, hebben gevraagd dat er een "ontmijner" zou worden aangesteld om het sociaal overleg opnieuw op gang te trekken. Ze hebben die vraag overgemaakt aan de voorzitter van de nationale paritaire commissie, zo werd vernomen van Luc Piens, de topman van de christelijke spoorbond.

'Het is de bedoeling om het sociaal overleg opnieuw op gang te trekken. We zitten in een stellingenoorlog en we moet eruit', aldus Piens. 'De ontmijner moet een kader schetsen om rond de tafel te kunnen gaan zitten met een onderhandelaar.'

Opschorting staking bespreekbaar

Indien dat kader door de bonden positief wordt geëvalueerd, is een opschorting van de stakingsaanzegging voor vijf dagen in januari bespreekbaar, stelt Piens nog.

De aanzegging werd ingediend, nadat de achterban van de twee spoorbonden de ontwerp-cao 2016-2018 had verworpen. Die ontwerp-cao lag samen met een aantal productiviteitsverhogende maatregelen op tafel na gesprekken tussen de directies van NMBS, Infrabel en HR Rail, en de bonden.

Als geste naar de studenten heeft het vakbondsfront alvast beslist de laatste drie dagen van de staking -21, 22 en 23 januari- op te schuiven naar een periode buiten de examens. Wanneer is nog niet duidelijk. Vooral die laatste drie stakingsdagen lagen moeilijk bij studenten. Die reageren dan ook tevreden op de vakbondsbeslissing, zegt Opaline Meunier van de Franstalige studentenvereniging Unécof, die zegt ook te spreken voor de Vlaamse studentenvereniging VVS.

(Belga/NSK)

De vakbonden stellen de laatste drie van vijf aangekondigde stakingsdagen (21, 22 en 23 januari) uit tot na de examens, na overleg met de studenten. Dat is beslist door het vakbondsfront, op vraag van de studenten. Het vakbondsfront buigt zich begin volgende week over de voorstellen van de regering. Het blijft wachten op een "duidelijke geste" van de regering en de NMBS-directie alvorens de vakbonden kunnen beslissen om de stakingsaanzegging op te zeggen. Als een akkoord uitblijft, wordt er dus zoals aangekondigd gestaakt op 6 en 7 januari. De laatste drie dagen -21, 22 en 23 januari- worden opgeschoven naar een periode buiten de examens. Dat gebeurde na overleg met de studentenverenigingen.Ontmijner gevraagd om sociaal conflict te doorbrekenDe erkende vakbonden bij het spoor, ACV-Transom en ACOD Spoor, hebben gevraagd dat er een "ontmijner" zou worden aangesteld om het sociaal overleg opnieuw op gang te trekken. Ze hebben die vraag overgemaakt aan de voorzitter van de nationale paritaire commissie, zo werd vernomen van Luc Piens, de topman van de christelijke spoorbond.'Het is de bedoeling om het sociaal overleg opnieuw op gang te trekken. We zitten in een stellingenoorlog en we moet eruit', aldus Piens. 'De ontmijner moet een kader schetsen om rond de tafel te kunnen gaan zitten met een onderhandelaar.'Opschorting staking bespreekbaarIndien dat kader door de bonden positief wordt geëvalueerd, is een opschorting van de stakingsaanzegging voor vijf dagen in januari bespreekbaar, stelt Piens nog.De aanzegging werd ingediend, nadat de achterban van de twee spoorbonden de ontwerp-cao 2016-2018 had verworpen. Die ontwerp-cao lag samen met een aantal productiviteitsverhogende maatregelen op tafel na gesprekken tussen de directies van NMBS, Infrabel en HR Rail, en de bonden.Als geste naar de studenten heeft het vakbondsfront alvast beslist de laatste drie dagen van de staking -21, 22 en 23 januari- op te schuiven naar een periode buiten de examens. Wanneer is nog niet duidelijk. Vooral die laatste drie stakingsdagen lagen moeilijk bij studenten. Die reageren dan ook tevreden op de vakbondsbeslissing, zegt Opaline Meunier van de Franstalige studentenvereniging Unécof, die zegt ook te spreken voor de Vlaamse studentenvereniging VVS. (Belga/NSK)