Spoorstaking: Weinig hinder, wel file op E19 door ongeval

Het is door de 24-urenstaking drukker dan anders op de weg, maar grote drukte blijft uit. Op de E19 richting zorgt een ongeval wel voor lange files.

Op de weg blijft de hinder door de spoorstaking voorlopig nog beperkt. De spoorstaking zorgt niet voor uitzonderlijke vertragingen op de weg.”Het is drukker dan normaal op woensdag, maar de wachttijden zijn niet uitzonderlijk”, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. “De spits is niet vroeger dan anders op gang gekomen.”

Op de E19 richting Brussel lopen de vertragingen op tot meer dan een uur door een ongeval in Peutie. Twee rijstroken zijn versperd ter hoogte van Parking Peutie, zo staat te lezen op de website van het Vlaams Verkeerscentrum.

Wie vanuit Antwerpen naar Brussel rijdt, kan het best omrijden via de A12. “Bij het ongeval waren een zware vrachtwagen, een lichte vrachtwagen en twee personenwagens betrokken. Die vier voertuigen takelen zal zeker nog tot na 10 uur duren”, zegt Hajo Beeckman.

Op de ring rond Brussel moet volgens het Verkeerscentrum rekening gehouden worden met files op de gebruikelijke punten, en die zorgen voor een vertraging van maximaal een kwartier. Ook rond Antwerpen is het iets drukker dan normaal op woensdag.

In het Gentse is, door een aantal ongevallen, de hinder iets groter dan verwacht. Op de E17 ter hoogte van Kalken deden zich twee ongevallen voor, en op de ring rond Gent in Oostakker was er een derde ongeval. “Op de E40 en E17 rond Gent moeten weggebruikers rekening houden met vertragingen van om en bij de 10 minuten, hoewel daar op andere dagen structurele problemen zijn. Op de invalswegen naar het centrum van Gent is het ook veel drukker dan normaal.”

“Rond Brugge en Kortrijk zien we ook dat het veel drukker is dan normaal.”

Charles Michel (MR): ‘Niemand heeft het recht een publiek goed te monopoliseren’

MR-voorzitter Charles Michel roept de meerderheidspartijen op om snel het regeerakkoord, dat voorziet in een minimumdienst, uit te voeren. Dat schrijft hij in een persbericht naar aanleiding van de spoorstaking.

“Nog maar eens zijn het de pendelaars, werknemers en studenten die gegijzeld worden door een vakbondsactie. Dat is compleet onaanvaardbaar.”
“Niemand heeft het recht een publiek goed te monopoliseren”, aldus nog Michel. Hij pleit voor sociale rust bij de NMBS.

De MR, die het stakingsrecht niet betwist, roept de vakbonden op “creatief te zijn en op zoek te gaan naar andere actiemiddelen, waarvan de treinreiziger niet het slachtoffer wordt”.

Het regeerakkoord is gebaseerd op een wetsvoorstel van de MR van november 2010, dat tot doel heeft een minimumdienst te garanderen voor openbare diensten. “De regering moet dringend het regeerakkoord uitvoeren”, besluit Michel.

24-urenstaking

Zoals aangekondigd heeft het spoorpersoneel dinsdag om 22.00 uur een 24 urenstaking aangevat uit protest tegen de hervorming van de structuur van de NMBS. Tot woensdagavond om 22.00 uur ligt het Belgische spoorverkeer helemaal lam.

“Enkele treinen rijden nog tot hun bestemming, maar voor het overige ligt het hele netwerk stil. Er zijn stakingspiketten opgemerkt in Antwerpen, Mechelen en Brussel-Zuid”, meldde de woordvoerder van netwerkbeheerder Infrabel even na 22.00 uur.”Heel het Belgische spoorwegnet is getroffen door de staking; reizigerstreinen, goederentreinen en internationaal spoorverkeer”, aldus nog de woordvoerder van Infrabel.

De rangeerstations zijn eveneens geblokkeerd, wat ook het goederenverkeer helemaal lamlegt.

Conflict

Aan de basis van de spoorstaking ligt het conflict over de hervorming van de NMBS-structuur. Het gemeenschappelijk vakbondsfront verdedigt een eenheidsstructuur als enige optie om de sociale dialoog, het statuut van het personeel en de kwaliteit van de publieke dienstverlening te vrijwaren.

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette daarentegen wil een tweeledige structuur. Magnette en de vakbonden ontmoeten elkaar opnieuw op vrijdag 5 oktober.

De staking heeft ook gevolgen voor het internationale treinverkeer. Over het Belgische grondgebied rijden de komende 24 uren geen treinen van Thalys of Eurostar. Het station van Rijsel geldt als vertrekplaats en eindstation voor die treinen.

Alternatieven

De spoorstaking dwingt heel wat pendelaars om een alternatieve oplossing te zoeken. Zo bleek er de voorbije dagen veel interesse te zijn voor carpooling. Een andere optie is thuis werken of een dag verlof opnemen. (Belga/TV/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content