"We zijn redelijk ontgoocheld", zegt Pierre Lejeune, nationaal secretaris van de Waalse tak van de socialistische spoorbond na afloop van nog maar eens een verzoeningsvergadering. "De directie heeft enkel intentieverklaringen afgelegd, en geen concrete pistes naar voren geschoven" om de problemen die de spoorbond aanklaagt, aan te pakken, zegt Lejeune.

De socialistische spoorbond hekelt onder meer de "inertie" inzake aanwervingen, "ondanks een zorgwekkende opeenstapeling van de achterstallige vakantiedagen". Volgens de bond gaat het al om meer dan een miljoen dagen die de werknemers nog niet hebben kunnen opnemen.

'Deur is nog niet dicht'

Daarnaast is de bond bezorgd over de verschuiving van statutair personeel naar filialen, en vraagt hij duidelijkheid over de gevolgen van het nieuwe transportplan voor het personeel. Lejeune voegt nog toe dat "de deur nog niet dicht is" voor verder overleg, al is er momenteel nog geen nieuwe vergadering gepland.

Voorlopig blijft de stakingsaanzegging op 30 juni dus behouden. "De vakbond zal alle werkonderbrekingen dekken die het personeel zal voeren vanaf zondag 29 juni om 22.00 uur tot maandag 30 juni om 22 uur", klinkt het. "Deze acties zullen het treinverkeer op het hele netwerk verstoren."

De christelijke vakbond ACV-Transcom, die volgens Lejeune ook aanwezig was op de vergadering, liet eerder weten nog niet mee te doen met de stakingsaanzegging. Daar vindt er intern overleg plaats op 27 juni.

Festivalgangers de dupe

Duizenden festivalgangers zouden met de staking weleens in de problemen kunnen komen. Dat is immers de dag van de terugtocht van festivals als Graspop Metal Meeting, Summerfestival en Couleur Café. Het Antwerpse dancefestival Summerfestival, dat plaatsvindt op 27 en 28 juni, schat dat meer dan 10.000 festivalgangers van plan zijn om zondag of maandag met de trein terug te keren naar huis. Er zijn ook speciale NMBS-tarieven voor de bezoekers. "We zijn zeer bezorgd", zegt persverantwoordelijke Quentin Van Damme. "De staking is nog niet definitief, maar we bekijken welke alternatieven we zouden kunnen aanbieden."

De organisatie roept de vakbonden alvast op om de staking te annuleren "in het kader van de duizenden jongeren en de algehele mobiliteit van een stad als Antwerpen tijdens een zeer druk weekend".

Ook bij Couleur Café (27-28-29 juni) houdt men de toestand nauwlettend in de gaten. Woordvoerster Irène Rossi schat dat een 4.000-tal bezoekers van het Brusselse festival per trein huiswaarts keren; ook daarvoor biedt de NMBS festivaltickets aan. De organisatoren wachten nog even af of de staking bevestigd wordt of niet. (Belga/TE)

"We zijn redelijk ontgoocheld", zegt Pierre Lejeune, nationaal secretaris van de Waalse tak van de socialistische spoorbond na afloop van nog maar eens een verzoeningsvergadering. "De directie heeft enkel intentieverklaringen afgelegd, en geen concrete pistes naar voren geschoven" om de problemen die de spoorbond aanklaagt, aan te pakken, zegt Lejeune. De socialistische spoorbond hekelt onder meer de "inertie" inzake aanwervingen, "ondanks een zorgwekkende opeenstapeling van de achterstallige vakantiedagen". Volgens de bond gaat het al om meer dan een miljoen dagen die de werknemers nog niet hebben kunnen opnemen. Daarnaast is de bond bezorgd over de verschuiving van statutair personeel naar filialen, en vraagt hij duidelijkheid over de gevolgen van het nieuwe transportplan voor het personeel. Lejeune voegt nog toe dat "de deur nog niet dicht is" voor verder overleg, al is er momenteel nog geen nieuwe vergadering gepland.Voorlopig blijft de stakingsaanzegging op 30 juni dus behouden. "De vakbond zal alle werkonderbrekingen dekken die het personeel zal voeren vanaf zondag 29 juni om 22.00 uur tot maandag 30 juni om 22 uur", klinkt het. "Deze acties zullen het treinverkeer op het hele netwerk verstoren."De christelijke vakbond ACV-Transcom, die volgens Lejeune ook aanwezig was op de vergadering, liet eerder weten nog niet mee te doen met de stakingsaanzegging. Daar vindt er intern overleg plaats op 27 juni. Duizenden festivalgangers zouden met de staking weleens in de problemen kunnen komen. Dat is immers de dag van de terugtocht van festivals als Graspop Metal Meeting, Summerfestival en Couleur Café. Het Antwerpse dancefestival Summerfestival, dat plaatsvindt op 27 en 28 juni, schat dat meer dan 10.000 festivalgangers van plan zijn om zondag of maandag met de trein terug te keren naar huis. Er zijn ook speciale NMBS-tarieven voor de bezoekers. "We zijn zeer bezorgd", zegt persverantwoordelijke Quentin Van Damme. "De staking is nog niet definitief, maar we bekijken welke alternatieven we zouden kunnen aanbieden." De organisatie roept de vakbonden alvast op om de staking te annuleren "in het kader van de duizenden jongeren en de algehele mobiliteit van een stad als Antwerpen tijdens een zeer druk weekend". Ook bij Couleur Café (27-28-29 juni) houdt men de toestand nauwlettend in de gaten. Woordvoerster Irène Rossi schat dat een 4.000-tal bezoekers van het Brusselse festival per trein huiswaarts keren; ook daarvoor biedt de NMBS festivaltickets aan. De organisatoren wachten nog even af of de staking bevestigd wordt of niet. (Belga/TE)