De bonden vertrokken ontgoocheld van het overleg. Volgens Ludo Sempels van de socialistische ACOD kwam er geen toenadering van de directie. Integendeel, ze wil een paritair comité om de maatregelen te bevestigen twee weken vroeger laten plaatsvinden. Dat maakt het volgens de bonden onmogelijk nog alternatieven te berekenen.

"Men verkiest het gestructureerde conflictmodel in plaats van het overleg", aldus Luc Piens. De bonden zullen donderdag al hun achterban raadplegen over de te volgen strategie. Enkele tientallen vakbondsmilitanten die de vakbondsdelegatie de hele middag in de regen opwachtten, riepen meteen luidkeels op tot een staking "tot de finish".

"Ik verwacht dat we nog niet aan het einde zijn van de sociale problemen bij de spoorwegen", concludeerde een sombere Sempels.

Bonden en directie bij het spoor hebben woensdag vier uur lang samengezeten, maar dat heeft geen akkoord opgeleverd over het sociaal conflict rond de productiviteitsmaatregelen die de spoordirectie wil doorvoeren. Wellicht blijft de staking duren. "De directie kiest voor de ramkoers", zegt ACV-vakbondsman Luc Piens.

Kredietdagen

De directie van HR Rail, het bedrijf dat de personeelszaken regelt bij het spoor, zegt in een mededeling dat ze zich er tijdens de vergadering toe verbonden heeft de bewuste maatregel rond de kredietdagen op te schorten tot aan het paritair comité, maar dan moesten de bonden hun achterban oproepen weer aan het werk te gaan. De bonden zijn daar niet op ingegaan. Nog tijdens de vergadering kwam zelfs het nieuws dat minister François Bellot bereid is het voorstel in te trekken om het aantal kredietdagen te verminderen.

"De directie gaf niet hetzelfde signaal", aldus Sempels.

"De directie wil dat we de feestdag op 15 november inleveren, plus een compensatiedag na 18 dagen ziekte én wil in 2017 nog een bijkomende, niet gespecificeerde productiviteitsverhogende maatregel doorvoeren."

(Belga/NSK/RR)

De bonden vertrokken ontgoocheld van het overleg. Volgens Ludo Sempels van de socialistische ACOD kwam er geen toenadering van de directie. Integendeel, ze wil een paritair comité om de maatregelen te bevestigen twee weken vroeger laten plaatsvinden. Dat maakt het volgens de bonden onmogelijk nog alternatieven te berekenen."Men verkiest het gestructureerde conflictmodel in plaats van het overleg", aldus Luc Piens. De bonden zullen donderdag al hun achterban raadplegen over de te volgen strategie. Enkele tientallen vakbondsmilitanten die de vakbondsdelegatie de hele middag in de regen opwachtten, riepen meteen luidkeels op tot een staking "tot de finish"."Ik verwacht dat we nog niet aan het einde zijn van de sociale problemen bij de spoorwegen", concludeerde een sombere Sempels.Bonden en directie bij het spoor hebben woensdag vier uur lang samengezeten, maar dat heeft geen akkoord opgeleverd over het sociaal conflict rond de productiviteitsmaatregelen die de spoordirectie wil doorvoeren. Wellicht blijft de staking duren. "De directie kiest voor de ramkoers", zegt ACV-vakbondsman Luc Piens. De directie van HR Rail, het bedrijf dat de personeelszaken regelt bij het spoor, zegt in een mededeling dat ze zich er tijdens de vergadering toe verbonden heeft de bewuste maatregel rond de kredietdagen op te schorten tot aan het paritair comité, maar dan moesten de bonden hun achterban oproepen weer aan het werk te gaan. De bonden zijn daar niet op ingegaan. Nog tijdens de vergadering kwam zelfs het nieuws dat minister François Bellot bereid is het voorstel in te trekken om het aantal kredietdagen te verminderen. "De directie gaf niet hetzelfde signaal", aldus Sempels. "De directie wil dat we de feestdag op 15 november inleveren, plus een compensatiedag na 18 dagen ziekte én wil in 2017 nog een bijkomende, niet gespecificeerde productiviteitsverhogende maatregel doorvoeren." (Belga/NSK/RR)