'Zwaar verstoord verkeer op het hele net.' Dat stond vanochtend te lezen op de schermen in het station Antwerpen Centraal. In werkelijkheid was er in heel Vlaanderen geen sprake van hinder. De NMBS, die eerder ook al opriep om niet de trein te nemen, lijkt zich te hebben verslikt in deze staking.

Het ACOD heeft woord gehouden. De treinreiziger heeft tijdens de ochtendspits in Vlaanderen geen hinder ondervonden van de syndicale actie. Pas later op de dag worden er vertragingen verwacht maar ook die lijken al bij al binnen de perken te blijven.

Het was overigens opvallend rustig op de meeste treinen. Heel wat treinreizigers namen blijkbaar de opmerkelijke oproep van de NMBS ter harte. Nooit eerder raadde de spoorwegmaatschappij de mensen af om de trein te nemen. Woordvoerder Bart Crols deed een oproep om op zoek te gaan naar alternatieven.

Het was evenzeer vreemd dat de NMBS vanochtend in het station van Antwerpen Centraal aankondigde dat er over heel het spoorwegennet 'zwaar verstoord verkeer' was, terwijl dit in werkelijkheid niet zo was.

De NMBS heeft zich blijkbaar iets te ijverig willen indekken tegen de syndicale actie die het ACOD organiseerde voor de spoorleggers van Infrabel.

In Wallonië was er wel hinder tijdens de ochtendspits. De Franstalige vakbond CGSP-Cheminots blokkeerde een aantal stations, maar de blokkades waren van korte duur. De bond maakte zich sterk dat de hinder kort na de middag van de baan moet zijn.

HERLEES HIER DE LIVEBLOG OVER DE SPOORSTAKING
10.15 uur En daarmee eindigen we deze liveblog over de spoorstaking die in Vlaanderen geen gevolgen had voor de treinreiziger in de ochtendspits. Bedankt voor het volgen. Meer nieuws op de homepage van Knack.be

10.11 uur: Op de website van de NMBS blijft het vakje met de gevolgen van de spoorstaking maagdelijk blank.

09.59 uur: @aardling Ja #mijntreinrijdt. Stopt op het perron, deuren blijven toe en hij vertrekt weer. Grellig gezellig.

09.45 uur: 'Moeilijke werkomstandigheden'

CGSP-Cheminots-voorzitter Michel Abdissi wees op La Première op de moeilijke werkomstandigheden van de arbeiders die aan de sporen werken en benadrukte dat de vakbond, indien de directie niet was tussengekomen, tevreden was geweest met een stakingsaanzegging van twee uur, zoals aanvankelijk gepland was.
09.44 uur: Hinder bij ThalysMomenteel staat een Thalys-trein uit Aken vast aan de grens. In Brussel en in Luik zullen van 10.00 uur tot 's middags de internationale treinen tegengehouden worden, aldus Infrabel en CGSP-Cheminots.

09.38 uur: Zware hinder Wallonië: 'Acties ten laatste om 12.30 uur afgelopen'De Waalse vakvond CGSP zegt dat de acties ten laatse om 12.30 uur afgelopen zullen zijn. Het zal dan allicht nog uren duren voordat het treinverkeer normaliseert.

09.35 uur: ‏@iene_s De trein van Tielen naar Antwerpen reed vanmorgen zelfs vlotter dan op andere dagen #mijntreinrijdt

09.29 uur: @katrienver Bord in #leuven bijna perfect. Hoeveel reizigers zou #nmbs verloren hebben met alarmkreten? #mijntreinrijdt

09.25 uur: Het ACOD heeft woord gehouden. De syndicale actie heeft geen hinder veroorzaakt in de ochtenspits. De eerste problemen worden verwacht vanaf 10 uur.

09.18 uur: @MichVerbeeck Geen enkel probleem gehad met de trein Brussel-Oostende vanmorgen. Hopelijk gaat het in de terugweg even vlot #mijntreinrijdt #nmbs

09.16 uur: @ALLSHDWS Zo mogen ze nog staken. Super rustige trein en mooi op tijd. #mijntreinrijdt #trainlife

09.15 uur: @Fritsmo De vakbond splitst het land: treinen die hinder ondervinden t.g.v. de staking bij #infrabel komen uit Wallonië. #mijntreinrijdt

09.13 uur: Volgens de website van de NMBS rijdt op dit ogenblik 74 procent van alle treinen op tijd

08.53 uur: In Wallonië zijn een vijftigtal treinen afgeschaft.

08.49 uur: De journalisten van Knack.be die met de trein reizen, raken zonder problemen op hun werk. Eentje zit op een trein met 14 minuten vertraging, maar dat is vanuit Antwerpen allesbehalve ongewoon.

08.48 uur: De hinder in Vlaanderen blijft nog altijd zo goed als onbestaande

08.47 uur: @StationschefBMO #mijntreinrijdt is trending, jullie zijn heersers!

08.38 uur: @JonasSprengers #mijntreinrijdt en er zijn zelfs nog zitplaatsjes in overvloed! Meer van die stakingsdagen! #Leuven #Brussel

08.37 uur: @elberto100 Waarschijnlijk nog nooit op zo'n rustige trein naar Bxl gezeten, 2 man in mijn wagon atm #mijntreinrijdt

08.36 uur: @Evilswordfish #mijntreinrijdt en nog zonder vertragingen ook. Wat een paniekzaaiers.. Hopelijk rijdt hij vanavond ook

08.35 uur: @StefanieMaris Goed aangekomen in Brussel #mijntreinrijdt Hopelijk vanavond ook gn problemen om nr Leuven te gaan

08.34 uur: @ronnydemilde Gent-St-Pieters: één trein afgeschaft (6u47); de rest van de treinen rijden eens wonderwel gewoon op tijd #mijntreinrijdt

08.33 uur: Naar verwachting wordt straks het internationaal treinverkeer verstoord. Reizigers die met de Eurostar en de Thalys vanuit Brussel moeten vertrekken, zijn niet zeker dat hun trein zal rijden.

08.30 uur: De blokkades in Wallonië zijn opgeheven

08.25 uur: De files op de weg zijn aangegroeid tot 220 kilometer. Dat is iets meer dan op een normale donderdagochtend.

08.20 uur: In Mechelen slechts één afgeschafte trein. Een heel normale ochtendspits dus. Op de schermen staat hier ook de veel neutralere mededeling 'Mogelijk hinder op het spoornet'

08.15 uur: Terwijl het station Antwerpen-Centraal er verlaten bijligt, stikt het van het volk in Berchem. Treinen zijn bijna volledig gereserveerd voor scholieren op schoolreis.

08.04 uur: Het station Antwerpen-Centraal is zo goed als verlaten. Normaal krioelt het op dit uur in de ochtend van het volk.

08.02 uur: Website NMBS houdt het een beetje neutralerOp de website van de NMBS is geen dramatische aankondiging van 'zwaar verstoord verkeer op het hele net' te vinden.

Belgianrail.be meldt: Staking van een deel van het Infrabel personeel - Kans op verstoord treinverkeer op donderdag 27 juni tussen 00u00 en 24u00.

Op de pagina 'Sociale acties' blijven de gevolgen om 08.02 uur nog maagdelijk blank.

07.57 uur: 'Zwaar verstoord verkeer op het hele net''Zwaar verstoord verkeer op het hele net', zo kondigt de NMBS aan op de schermen in het station van Antwerpen. In werkelijkheid is er niet de minste hinder. Het is heerlijk rustig in het station. Treinen rijden zo goed als normaal. Er zijn twee treinen afgeschaft en eentje heeft vertraging. Een hele normale ochtend dus.

07.52 uur: Blokkades in Wallonië niet opgehevenIn tegenstelling tot wat ACOD-topman Jean-Pierre Goossens in De Ochtend zei, zijn de blokkades in Wallonië nog niet opgeheven.

Actievoerders van CGSP-Cheminots, de Franstalige socialistische spoorbond, blokkeren de stations van Namen, Charleroi-Zuid en Bergen, waardoor geen treinen in, uit of door de stations kunnen rijden. Deze actie kan een invloed hebben op het volledige spoornet, aldus Arnaud Reymann, woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel.

07.48 uur: Geen extra hinder op de wegDe aangekondigde spoorstaking zorgt niet voor extra hinder op de weg. Treinreizigers hebben niet massaal voor de auto gekozen. Omstreeks 07.30 uur stond er 166 kilometer file op de weg. Dat is normaal tot vrij weinig.

07.40 uur: De ochtendspits verloopt nog altijd normaal. De hinder voor de reizigers in Vlaanderen wordt pas verwacht vanaf 10 uur 07.26 uur: ACOD: 'De pers heeft hier een heel verhaal van gemaakt. Het was nooit onze bedoeling om het de reizigers moeilijk te maken'ACOD-woordvoerder Jean-Pierre Goossens: 'De pers heeft van deze actie een heel verhaal over gemaakt. Daardoor zijn de spoormannen gefrustreerd geraakt. Het was nooit de bedoeling om het de reizigers moeilijk te maken. De laatste tien dagen hebben we niet anders gedaan dan onze mensen sussen. Anders hadden ze het treinverkeer in het hele land lamgelegd.'

07.25 uur: Deze actie is begin dit jaar al aangekondigd, zegt Goossens. De spoorleggers willen een hogere verloning, begeleiding en opleiding. De onderhandelingen daarover zijn lamgelegd.

07.24 uur: ACOD-woordvoerder Jean Pierre Goossens zegt in De Ochtend op Radio 1 dat de blokkades in de stations in Wallonië worden opgeheven.


07.23 uur: #mijntreinrijdtTreinreizigers informeren elkaar via Twitter met de hashtag #mijntreinrijdt Ook daar wordt voorlopig geen hinder in Vlaanderen gemeld.

07.01 uur: Hogeschool Universiteit Brussel neemt speciale maatregelenDe Hogeschool Universiteit Brussel (HUB) neemt speciale maatregelen voor studenten die vandaag examens moeten afleggen en mogelijk te laat komen door de spoorstaking. Studenten mogen nog binnen in de examenzalen tot anderhalf uur na de start van de examens, meldt de VRT.

Studenten die klaar zijn met hun examen, moeten blijven zitten om te verhinderen dat ze de vragen kunnen doorgeven aan de laatkomers.

06.53 uur: De staking heeft nog geen gevolgen voor het treinverkeer in Vlaanderen

06.25 uur: NMBS neemt maatregelen voor treinen van Charleroi naar AntwerpenEr rijdt normaal een trein van Charleroi naar Antwerpen. Om te vermijden dat de staking ook hinder geeft in Vlaanderen, laat de NMBS die trein vanochtend tussen Brussel en Antwerpen rijden.

06.17 uur: De hinder van de spoorstaking blijft voorlopig beperkt tot Wallonië. Actievoerders blokkeren de stations van Namen, Charleroi en Ottignies.

In Vlaanderen is er voorlopig geen hinder.

06.00 uur: Sinds middernacht is een vakbondsactie bezig bij het spoor. Volgens spoorbond ACOD moet de hinder voor de treinreiziger beperkt blijven. De bond wil vooral actie voeren tussen 10 en 12, dus na de ochtendspits. De Waalse vakbond CGSP Cheminots heeft aangekondigd de hele dag actie te voeren. Wanneer treinen in Wallonië niet rijden, raakt ook het verkeer in Vlaanderen in de knoei. Op dit moment is er in ieder geval nog weinig hinder.

Kan ik met de trein naar mijn werk? Hoeveel vertraging zal er zijn? Wat zijn de alternatieven? Wat gebeurt er op dit moment?

Knack.be volgt morgenochtend vanaf 6 uur LIVE het nieuws over de spoorstaking. Hier vind je de allerlaatste stand van zaken en alle praktische informatie over de toestand bij het spoor.

- De NMBS waarschuwt voor chaos - De Franstalige vakbond CGSP Cheminots zegt dat er de hele dag wordt gestaakt - De Nederlandstalige vakbond ACOD zegt dat er geen chaos zal zijn - Wat moet de treinreiziger daar nu van denken?

De Open Vld-senatoren Nele Lijnen en Guido De Padt hekelen de "chantage" van de ACOD en de CGSP Cheminots naar aanleiding van hun aangekondigde staking.

"Wij kunnen niet anders dan vaststellen dat het ACOD de impact van hun stakingsaanzegging wil maximaliseren door mist te spuien over de acties die zij gaan ondernemen".

Ook de communicatie van de NMBS laat volgens de senatoren te wensen over. De cryptische mededeling dat de reizigers niet enkel op de trein mogen vertrouwen als ze zich morgen verplaatsen, zet de reizigers in de kou, luidt het. (EE)

'Zwaar verstoord verkeer op het hele net.' Dat stond vanochtend te lezen op de schermen in het station Antwerpen Centraal. In werkelijkheid was er in heel Vlaanderen geen sprake van hinder. De NMBS, die eerder ook al opriep om niet de trein te nemen, lijkt zich te hebben verslikt in deze staking.Het ACOD heeft woord gehouden. De treinreiziger heeft tijdens de ochtendspits in Vlaanderen geen hinder ondervonden van de syndicale actie. Pas later op de dag worden er vertragingen verwacht maar ook die lijken al bij al binnen de perken te blijven. Het was overigens opvallend rustig op de meeste treinen. Heel wat treinreizigers namen blijkbaar de opmerkelijke oproep van de NMBS ter harte. Nooit eerder raadde de spoorwegmaatschappij de mensen af om de trein te nemen. Woordvoerder Bart Crols deed een oproep om op zoek te gaan naar alternatieven. Het was evenzeer vreemd dat de NMBS vanochtend in het station van Antwerpen Centraal aankondigde dat er over heel het spoorwegennet 'zwaar verstoord verkeer' was, terwijl dit in werkelijkheid niet zo was. De NMBS heeft zich blijkbaar iets te ijverig willen indekken tegen de syndicale actie die het ACOD organiseerde voor de spoorleggers van Infrabel. In Wallonië was er wel hinder tijdens de ochtendspits. De Franstalige vakbond CGSP-Cheminots blokkeerde een aantal stations, maar de blokkades waren van korte duur. De bond maakte zich sterk dat de hinder kort na de middag van de baan moet zijn.HERLEES HIER DE LIVEBLOG OVER DE SPOORSTAKING 10.15 uur En daarmee eindigen we deze liveblog over de spoorstaking die in Vlaanderen geen gevolgen had voor de treinreiziger in de ochtendspits. Bedankt voor het volgen. Meer nieuws op de homepage van Knack.be10.11 uur: Op de website van de NMBS blijft het vakje met de gevolgen van de spoorstaking maagdelijk blank.09.59 uur: @aardling Ja #mijntreinrijdt. Stopt op het perron, deuren blijven toe en hij vertrekt weer. Grellig gezellig.09.45 uur: 'Moeilijke werkomstandigheden' CGSP-Cheminots-voorzitter Michel Abdissi wees op La Première op de moeilijke werkomstandigheden van de arbeiders die aan de sporen werken en benadrukte dat de vakbond, indien de directie niet was tussengekomen, tevreden was geweest met een stakingsaanzegging van twee uur, zoals aanvankelijk gepland was. 09.44 uur: Hinder bij ThalysMomenteel staat een Thalys-trein uit Aken vast aan de grens. In Brussel en in Luik zullen van 10.00 uur tot 's middags de internationale treinen tegengehouden worden, aldus Infrabel en CGSP-Cheminots. 09.38 uur: Zware hinder Wallonië: 'Acties ten laatste om 12.30 uur afgelopen'De Waalse vakvond CGSP zegt dat de acties ten laatse om 12.30 uur afgelopen zullen zijn. Het zal dan allicht nog uren duren voordat het treinverkeer normaliseert.09.35 uur: ‏@iene_s De trein van Tielen naar Antwerpen reed vanmorgen zelfs vlotter dan op andere dagen #mijntreinrijdt09.29 uur: @katrienver Bord in #leuven bijna perfect. Hoeveel reizigers zou #nmbs verloren hebben met alarmkreten? #mijntreinrijdt09.25 uur: Het ACOD heeft woord gehouden. De syndicale actie heeft geen hinder veroorzaakt in de ochtenspits. De eerste problemen worden verwacht vanaf 10 uur.09.18 uur: @MichVerbeeck Geen enkel probleem gehad met de trein Brussel-Oostende vanmorgen. Hopelijk gaat het in de terugweg even vlot #mijntreinrijdt #nmbs09.16 uur: @ALLSHDWS Zo mogen ze nog staken. Super rustige trein en mooi op tijd. #mijntreinrijdt #trainlife09.15 uur: @Fritsmo De vakbond splitst het land: treinen die hinder ondervinden t.g.v. de staking bij #infrabel komen uit Wallonië. #mijntreinrijdt09.13 uur: Volgens de website van de NMBS rijdt op dit ogenblik 74 procent van alle treinen op tijd08.53 uur: In Wallonië zijn een vijftigtal treinen afgeschaft.08.49 uur: De journalisten van Knack.be die met de trein reizen, raken zonder problemen op hun werk. Eentje zit op een trein met 14 minuten vertraging, maar dat is vanuit Antwerpen allesbehalve ongewoon.08.48 uur: De hinder in Vlaanderen blijft nog altijd zo goed als onbestaande08.47 uur: @StationschefBMO #mijntreinrijdt is trending, jullie zijn heersers!08.38 uur: @JonasSprengers #mijntreinrijdt en er zijn zelfs nog zitplaatsjes in overvloed! Meer van die stakingsdagen! #Leuven #Brussel08.37 uur: @elberto100 Waarschijnlijk nog nooit op zo'n rustige trein naar Bxl gezeten, 2 man in mijn wagon atm #mijntreinrijdt08.36 uur: @Evilswordfish #mijntreinrijdt en nog zonder vertragingen ook. Wat een paniekzaaiers.. Hopelijk rijdt hij vanavond ook08.35 uur: @StefanieMaris Goed aangekomen in Brussel #mijntreinrijdt Hopelijk vanavond ook gn problemen om nr Leuven te gaan08.34 uur: @ronnydemilde Gent-St-Pieters: één trein afgeschaft (6u47); de rest van de treinen rijden eens wonderwel gewoon op tijd #mijntreinrijdt08.33 uur: Naar verwachting wordt straks het internationaal treinverkeer verstoord. Reizigers die met de Eurostar en de Thalys vanuit Brussel moeten vertrekken, zijn niet zeker dat hun trein zal rijden.08.30 uur: De blokkades in Wallonië zijn opgeheven08.25 uur: De files op de weg zijn aangegroeid tot 220 kilometer. Dat is iets meer dan op een normale donderdagochtend.08.20 uur: In Mechelen slechts één afgeschafte trein. Een heel normale ochtendspits dus. Op de schermen staat hier ook de veel neutralere mededeling 'Mogelijk hinder op het spoornet'08.15 uur: Terwijl het station Antwerpen-Centraal er verlaten bijligt, stikt het van het volk in Berchem. Treinen zijn bijna volledig gereserveerd voor scholieren op schoolreis.08.04 uur: Het station Antwerpen-Centraal is zo goed als verlaten. Normaal krioelt het op dit uur in de ochtend van het volk.08.02 uur: Website NMBS houdt het een beetje neutralerOp de website van de NMBS is geen dramatische aankondiging van 'zwaar verstoord verkeer op het hele net' te vinden. Belgianrail.be meldt: Staking van een deel van het Infrabel personeel - Kans op verstoord treinverkeer op donderdag 27 juni tussen 00u00 en 24u00. Op de pagina 'Sociale acties' blijven de gevolgen om 08.02 uur nog maagdelijk blank.07.57 uur: 'Zwaar verstoord verkeer op het hele net''Zwaar verstoord verkeer op het hele net', zo kondigt de NMBS aan op de schermen in het station van Antwerpen. In werkelijkheid is er niet de minste hinder. Het is heerlijk rustig in het station. Treinen rijden zo goed als normaal. Er zijn twee treinen afgeschaft en eentje heeft vertraging. Een hele normale ochtend dus. 07.52 uur: Blokkades in Wallonië niet opgehevenIn tegenstelling tot wat ACOD-topman Jean-Pierre Goossens in De Ochtend zei, zijn de blokkades in Wallonië nog niet opgeheven. Actievoerders van CGSP-Cheminots, de Franstalige socialistische spoorbond, blokkeren de stations van Namen, Charleroi-Zuid en Bergen, waardoor geen treinen in, uit of door de stations kunnen rijden. Deze actie kan een invloed hebben op het volledige spoornet, aldus Arnaud Reymann, woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel. 07.48 uur: Geen extra hinder op de wegDe aangekondigde spoorstaking zorgt niet voor extra hinder op de weg. Treinreizigers hebben niet massaal voor de auto gekozen. Omstreeks 07.30 uur stond er 166 kilometer file op de weg. Dat is normaal tot vrij weinig.07.40 uur: De ochtendspits verloopt nog altijd normaal. De hinder voor de reizigers in Vlaanderen wordt pas verwacht vanaf 10 uur 07.26 uur: ACOD: 'De pers heeft hier een heel verhaal van gemaakt. Het was nooit onze bedoeling om het de reizigers moeilijk te maken'ACOD-woordvoerder Jean-Pierre Goossens: 'De pers heeft van deze actie een heel verhaal over gemaakt. Daardoor zijn de spoormannen gefrustreerd geraakt. Het was nooit de bedoeling om het de reizigers moeilijk te maken. De laatste tien dagen hebben we niet anders gedaan dan onze mensen sussen. Anders hadden ze het treinverkeer in het hele land lamgelegd.'07.25 uur: Deze actie is begin dit jaar al aangekondigd, zegt Goossens. De spoorleggers willen een hogere verloning, begeleiding en opleiding. De onderhandelingen daarover zijn lamgelegd.07.24 uur: ACOD-woordvoerder Jean Pierre Goossens zegt in De Ochtend op Radio 1 dat de blokkades in de stations in Wallonië worden opgeheven.07.23 uur: #mijntreinrijdtTreinreizigers informeren elkaar via Twitter met de hashtag #mijntreinrijdt Ook daar wordt voorlopig geen hinder in Vlaanderen gemeld.07.01 uur: Hogeschool Universiteit Brussel neemt speciale maatregelenDe Hogeschool Universiteit Brussel (HUB) neemt speciale maatregelen voor studenten die vandaag examens moeten afleggen en mogelijk te laat komen door de spoorstaking. Studenten mogen nog binnen in de examenzalen tot anderhalf uur na de start van de examens, meldt de VRT. Studenten die klaar zijn met hun examen, moeten blijven zitten om te verhinderen dat ze de vragen kunnen doorgeven aan de laatkomers. 06.53 uur: De staking heeft nog geen gevolgen voor het treinverkeer in Vlaanderen 06.25 uur: NMBS neemt maatregelen voor treinen van Charleroi naar AntwerpenEr rijdt normaal een trein van Charleroi naar Antwerpen. Om te vermijden dat de staking ook hinder geeft in Vlaanderen, laat de NMBS die trein vanochtend tussen Brussel en Antwerpen rijden.06.17 uur: De hinder van de spoorstaking blijft voorlopig beperkt tot Wallonië. Actievoerders blokkeren de stations van Namen, Charleroi en Ottignies. In Vlaanderen is er voorlopig geen hinder.06.00 uur: Sinds middernacht is een vakbondsactie bezig bij het spoor. Volgens spoorbond ACOD moet de hinder voor de treinreiziger beperkt blijven. De bond wil vooral actie voeren tussen 10 en 12, dus na de ochtendspits. De Waalse vakbond CGSP Cheminots heeft aangekondigd de hele dag actie te voeren. Wanneer treinen in Wallonië niet rijden, raakt ook het verkeer in Vlaanderen in de knoei. Op dit moment is er in ieder geval nog weinig hinder.