De spoorbonden CGSP-Cheminots en CSC-Transcom gaan volgende week een gemeenschappelijk actieplan uitwerken tegen de besparingen bij de NMBS. Dat meldt vrijdag Michel Abdissi, secretaris-generaal van CGSP-Cheminots. Het actieplan zal bestaan uit acties die de reizigers niet treffen en zal plaatsvinden van 7 tot 23 november.

Sensibilisering en verrassing

Bij de socialistische spoorbonden kwamen beide taalvleugels donderdag samen. De christelijke vakbond komt komende dinsdag samen. Nadien zullen de bonden volgende week samen een actieplan uitwerken, aldus Abdissi. De acties zullen plaatsvinden van 7 tot 23 november, dat is de periode tussen de nationale betoging en de eerste beurtstakingen, die de algemene nationale staking van 15 december voorafgaan. De bonden denken aan sensibiliseringsacties en verrassingsacties.

De bonden verzekeren dat die acties geen hinder zullen veroorzaken voor de reizigers en het spoorverkeer - de spoorbonden benadrukken steevast dat ze zich achter het actieplan van de drie grote nationale vakbonden scharen. Donderdag deelde de socialistische spoorbond reeds mee dat er bijkomende acties komen, die evenwel de reizigers niet zullen treffen.

Wallonië vreest besparingen

De spoorvakbonden bliezen dinsdag het sociaal overleg op bij de spoorwegmaatschappij, nadat CEO Jo Cornu in de media een aantal besparingspistes had gelanceerd. De bonden vragen eerst duidelijkheid over de besparingsplannen, en willen ook dat de NMBS-topman zich excuseert. De Franstalige spoorbonden vrezen dat de, gecumuleerde, besparing van 2,1 miljard euro, te verdelen tussen NMBS en spoornetbeheerder Infrabel, hoofdzakelijk in Wallonië zouden gerealiseerd moeten worden. (Belga/WB)

De spoorbonden CGSP-Cheminots en CSC-Transcom gaan volgende week een gemeenschappelijk actieplan uitwerken tegen de besparingen bij de NMBS. Dat meldt vrijdag Michel Abdissi, secretaris-generaal van CGSP-Cheminots. Het actieplan zal bestaan uit acties die de reizigers niet treffen en zal plaatsvinden van 7 tot 23 november.Bij de socialistische spoorbonden kwamen beide taalvleugels donderdag samen. De christelijke vakbond komt komende dinsdag samen. Nadien zullen de bonden volgende week samen een actieplan uitwerken, aldus Abdissi. De acties zullen plaatsvinden van 7 tot 23 november, dat is de periode tussen de nationale betoging en de eerste beurtstakingen, die de algemene nationale staking van 15 december voorafgaan. De bonden denken aan sensibiliseringsacties en verrassingsacties. De bonden verzekeren dat die acties geen hinder zullen veroorzaken voor de reizigers en het spoorverkeer - de spoorbonden benadrukken steevast dat ze zich achter het actieplan van de drie grote nationale vakbonden scharen. Donderdag deelde de socialistische spoorbond reeds mee dat er bijkomende acties komen, die evenwel de reizigers niet zullen treffen. De spoorvakbonden bliezen dinsdag het sociaal overleg op bij de spoorwegmaatschappij, nadat CEO Jo Cornu in de media een aantal besparingspistes had gelanceerd. De bonden vragen eerst duidelijkheid over de besparingsplannen, en willen ook dat de NMBS-topman zich excuseert. De Franstalige spoorbonden vrezen dat de, gecumuleerde, besparing van 2,1 miljard euro, te verdelen tussen NMBS en spoornetbeheerder Infrabel, hoofdzakelijk in Wallonië zouden gerealiseerd moeten worden. (Belga/WB)