De vakbonden ACOD Spoor en ACV Transcom hebben een stakingsaanzegging ingediend, maar het is niet de bedoeling dat het treinverkeer hinder zou ondervinden van de staking. De stakingsaanzegging heeft betrekking op het personeel van de directie Marketing & Sales.

Volgens de bonden zal het herstructureringsplan het verlies van honderden banen met zich meebrengen, alsook een onvermijdelijke achteruitgang van de kwaliteit van openbare dienstverlening.

Met de staking willen de vakbonden volgens Jean-Pierre Goossens van ACOD Spoor ook de "vele problemen" die er reeds zijn hekelen. Zo is er volgens de vakbondsman een duidelijk communicatieprobleem, naar de treingebruikers toe, maar ook intern. "Welke stations er moeten sluiten heb ik uit de media moeten vernemen", aldus Goossens, die vindt dat de regering dringend nu ook eens echt moet duidelijk maken waar ze met de NMBS naartoe wil.

Onbetrouwbare automaten

Door de sluiting van de loketten in de stations zullen reizigers in de toekomst aangewezen zijn op het internet of de automaten om een ticket te kopen. "En die automaten blijken tot dusver nu niet echt betrouwbaar te zijn. Bij defect moet de reiziger aan boord van de trein een toeslag betalen, die hij of zij nadien moet terugvorderen. Allemaal heel omslachtig dus", aldus de vakbondsman.

Concreet zullen dit jaar, te starten vanaf 1 juli, de loketten geleidelijk sluiten op 23 plaatsen (Asse, Aywaille, Beauraing, Beernem, Bilzen, Bornem, Duffel, Flémalle-Haute, Fleurus, Haacht, Jemeppe-sur-Sambre, Koksijde, Landegem, Leopoldsburg, Lommel, Londerzeel, Nijlen, Pepinster, Vielsalm, Walcourt, Wervik, Yvoir en Zele). Nadien, meestal in de loop van 2016, volgen de loketten van nog tien haltes (Bertrix, Boom, Gouvy, Mariembourg, Poperinge, Quiévrain, Rivage, Temse, Willebroek en Wondelgem).

Daarnaast zullen in 25 minder bezochte stations de openingstijden van de loketten beperkt worden. Zij zullen voortaan 's namiddags en/of tijdens het weekend gesloten zijn.

(Belga/TE)

De vakbonden ACOD Spoor en ACV Transcom hebben een stakingsaanzegging ingediend, maar het is niet de bedoeling dat het treinverkeer hinder zou ondervinden van de staking. De stakingsaanzegging heeft betrekking op het personeel van de directie Marketing & Sales. Volgens de bonden zal het herstructureringsplan het verlies van honderden banen met zich meebrengen, alsook een onvermijdelijke achteruitgang van de kwaliteit van openbare dienstverlening.Met de staking willen de vakbonden volgens Jean-Pierre Goossens van ACOD Spoor ook de "vele problemen" die er reeds zijn hekelen. Zo is er volgens de vakbondsman een duidelijk communicatieprobleem, naar de treingebruikers toe, maar ook intern. "Welke stations er moeten sluiten heb ik uit de media moeten vernemen", aldus Goossens, die vindt dat de regering dringend nu ook eens echt moet duidelijk maken waar ze met de NMBS naartoe wil. Door de sluiting van de loketten in de stations zullen reizigers in de toekomst aangewezen zijn op het internet of de automaten om een ticket te kopen. "En die automaten blijken tot dusver nu niet echt betrouwbaar te zijn. Bij defect moet de reiziger aan boord van de trein een toeslag betalen, die hij of zij nadien moet terugvorderen. Allemaal heel omslachtig dus", aldus de vakbondsman. Concreet zullen dit jaar, te starten vanaf 1 juli, de loketten geleidelijk sluiten op 23 plaatsen (Asse, Aywaille, Beauraing, Beernem, Bilzen, Bornem, Duffel, Flémalle-Haute, Fleurus, Haacht, Jemeppe-sur-Sambre, Koksijde, Landegem, Leopoldsburg, Lommel, Londerzeel, Nijlen, Pepinster, Vielsalm, Walcourt, Wervik, Yvoir en Zele). Nadien, meestal in de loop van 2016, volgen de loketten van nog tien haltes (Bertrix, Boom, Gouvy, Mariembourg, Poperinge, Quiévrain, Rivage, Temse, Willebroek en Wondelgem). Daarnaast zullen in 25 minder bezochte stations de openingstijden van de loketten beperkt worden. Zij zullen voortaan 's namiddags en/of tijdens het weekend gesloten zijn. (Belga/TE)