In de commissie financiën van 23 februari vraagt u hoe eersteklasseclub Standard Luik 'als enige een E-Lotto- shirtsponsorcontract' binnen kon halen. Weet u intussen meer? Theo Francken: Het contract doet grote vragen rijzen over het weinig transparante sponsoringbeleid van de Nationale Loterij. De Nationale Loterij doet aan evenementensponsoring, sponsort de Lotto-wielerploeg, en steunt een aantal initiatieven in de zaalsporten. Als ze dan plots uitgerekend ook de thuisploeg van de bevoegde minister Didier Reynders (MR) als enige steunt, doet dat vragen rijzen over de politieke neutraliteit van de instelling. Minister Reynders mag dan al zeggen dat er tot nog toe geen aanvragen van andere Pro League-voetbalclubs zijn binnengekomen, het is hen ook nooit gevráágd. Het contract met Standard zou een testcase zijn voor één jaar, maar zal de Nationale Loterij haar budgetten nadien voor alle profclubs openstellen?

U hebt ook veel kritiek bij de toekenning van 750.000 euro voor een nieuw voetbalopleidingscentrum voor de Luikse jeugd. 'Die past in het subsidiebeleid van de Nationale Loterij', zei Reynders bij de vorige tussenkomst.

Francken: Het subsidiebeleid moet herbekeken worden, want de Nationale Loterij is te sterk gepolitiseerd. De minister heeft het laatste woord over subsidiecontracten, en beschikt bovendien ook over een bedrag van 1 miljoen euro dat hij vrij kan besteden. Daarbij komt dat het geld voor de jeugdopleidingen in de sport een materie is die veeleer sorteert onder de dotaties aan de gemeenschappen, en dus met de bevoegde gemeenschapsminister tot stand zou moeten komen. Welke eersteklasseclubs hebben nog zo'n riante subsidie voor een jeugdopleidingscentrum gekregen van de Nationale Loterij? Bij mijn weten zijn er geen. Ik vraag dan ook hoorzittingen om dit uit te klaren.

Ingrid Van Daele

In de commissie financiën van 23 februari vraagt u hoe eersteklasseclub Standard Luik 'als enige een E-Lotto- shirtsponsorcontract' binnen kon halen. Weet u intussen meer? Theo Francken: Het contract doet grote vragen rijzen over het weinig transparante sponsoringbeleid van de Nationale Loterij. De Nationale Loterij doet aan evenementensponsoring, sponsort de Lotto-wielerploeg, en steunt een aantal initiatieven in de zaalsporten. Als ze dan plots uitgerekend ook de thuisploeg van de bevoegde minister Didier Reynders (MR) als enige steunt, doet dat vragen rijzen over de politieke neutraliteit van de instelling. Minister Reynders mag dan al zeggen dat er tot nog toe geen aanvragen van andere Pro League-voetbalclubs zijn binnengekomen, het is hen ook nooit gevráágd. Het contract met Standard zou een testcase zijn voor één jaar, maar zal de Nationale Loterij haar budgetten nadien voor alle profclubs openstellen? U hebt ook veel kritiek bij de toekenning van 750.000 euro voor een nieuw voetbalopleidingscentrum voor de Luikse jeugd. 'Die past in het subsidiebeleid van de Nationale Loterij', zei Reynders bij de vorige tussenkomst. Francken: Het subsidiebeleid moet herbekeken worden, want de Nationale Loterij is te sterk gepolitiseerd. De minister heeft het laatste woord over subsidiecontracten, en beschikt bovendien ook over een bedrag van 1 miljoen euro dat hij vrij kan besteden. Daarbij komt dat het geld voor de jeugdopleidingen in de sport een materie is die veeleer sorteert onder de dotaties aan de gemeenschappen, en dus met de bevoegde gemeenschapsminister tot stand zou moeten komen. Welke eersteklasseclubs hebben nog zo'n riante subsidie voor een jeugdopleidingscentrum gekregen van de Nationale Loterij? Bij mijn weten zijn er geen. Ik vraag dan ook hoorzittingen om dit uit te klaren. Ingrid Van Daele