In interviews met De Morgen en La Libre Belgique reageert oud-Belgacomvoorzitter Michel Moll op de heisa die is ontstaan nadat bekendraakte dat hij consultant was van de Chinese telecomgroep Huawei. Die wordt ervan verdacht dat ze gegevens aftapt voor de Chinese inlichtingendiensten.

"Ik zeg u in alle eerlijkheid, als ik ooit had kunnen vermoeden dat mijn werk voor de Chinese onderneming aanleiding had kunnen geven tot een probleem, dan had ik het niet gedaan. Maar het ergste is dat er geen probleem is en nooit een is geweest", stelt Moll.

Geen belangenvermenging

Moll beklemtoont dat Belgacom geen concurrent van Huawei is. Zijn contract ging naar eigen zeggen ook niet over België en was niet afhankelijk van bepaalde verkopen. Moll stelt ook dat de wet noch interne regels hem verplichtten om het consultancycontract bekend te maken.

Moll ontkent ook enige belangenvermenging. "Terwijl ik voorzitter was of ervoor is er in de raad van bestuur nooit een presentatie, een discussie, laat staan een beslissing genomen over enig contract met Huawei, hoe futiel ook."

'Overheid moet zich niet bemoeien'

Inlichtingendiensten verdenken Huawei van spionage, maar dat gelooft Moll niet. "Jullie kunnen jullie toch inbeelden dat een succesvol bedrijf zoals Huawei nooit het risico zou lopen om aan spionage te doen. Dat zou rampzalig zijn voor hen en voor de anderen."

De oud-voorzitter van Belgacom haalt ook zwaar uit naar de politiek. De overheid is volgens hem "de grootste rem op de ontwikkeling van de onderneming". "De overheid heeft misschien de helft van de aandelen in handen, maar diezelfde overheid is momenteel het grootste obstakel voor de ontwikkeling van Belgacom. Ze heeft zich niet te moeien." (Belga/TV)

In interviews met De Morgen en La Libre Belgique reageert oud-Belgacomvoorzitter Michel Moll op de heisa die is ontstaan nadat bekendraakte dat hij consultant was van de Chinese telecomgroep Huawei. Die wordt ervan verdacht dat ze gegevens aftapt voor de Chinese inlichtingendiensten. "Ik zeg u in alle eerlijkheid, als ik ooit had kunnen vermoeden dat mijn werk voor de Chinese onderneming aanleiding had kunnen geven tot een probleem, dan had ik het niet gedaan. Maar het ergste is dat er geen probleem is en nooit een is geweest", stelt Moll. Moll beklemtoont dat Belgacom geen concurrent van Huawei is. Zijn contract ging naar eigen zeggen ook niet over België en was niet afhankelijk van bepaalde verkopen. Moll stelt ook dat de wet noch interne regels hem verplichtten om het consultancycontract bekend te maken. Moll ontkent ook enige belangenvermenging. "Terwijl ik voorzitter was of ervoor is er in de raad van bestuur nooit een presentatie, een discussie, laat staan een beslissing genomen over enig contract met Huawei, hoe futiel ook." Inlichtingendiensten verdenken Huawei van spionage, maar dat gelooft Moll niet. "Jullie kunnen jullie toch inbeelden dat een succesvol bedrijf zoals Huawei nooit het risico zou lopen om aan spionage te doen. Dat zou rampzalig zijn voor hen en voor de anderen."De oud-voorzitter van Belgacom haalt ook zwaar uit naar de politiek. De overheid is volgens hem "de grootste rem op de ontwikkeling van de onderneming". "De overheid heeft misschien de helft van de aandelen in handen, maar diezelfde overheid is momenteel het grootste obstakel voor de ontwikkeling van Belgacom. Ze heeft zich niet te moeien." (Belga/TV)