Speurders Bende van Nijvel willen nieuwe wet op spijtoptanten

15/11/16 om 09:19 - Bijgewerkt om 09:18

De speurders en magistraten in het dossier van de Bende van Nijvel pleiten voor een nieuwe wet op spijtoptanten 'om het onderzoek te redden'. Het onderzoek naar de Bende van Nijvel zit al jaren op een dood spoor.

Speurders Bende van Nijvel willen nieuwe wet op spijtoptanten

© Belga

De kranten van Mediahuis schrijven over het voorstel van de speurders. De verjaringstermijn van het Bendeonderzoek verstrijkt op 9 november 2025. De Bende van Nijvel pleegde tussen 1983 en 1985 een reeks bloedige overvallen in verschillende warenhuizen in ons land. Daarbij kwamen 28 mensen om het leven. De daders zijn nooit gevonden en het onderzoek zit al jaren op een dood spoor.

De onderzoekers vragen justitieminister Koen Geens (CD&V) nu om een nieuwe wet op spijtoptanten, 'om het onderzoek te redden' voor de verjaringstermijn verstrijkt. 'Wij pluizen de laatste gegevens uit waarover wij beschikken. Zonder nieuwe aanknopingspunten is het over een tot maximaal twee jaar over and out. Dan wordt dit een cold case', klinkt het.

In de huidige wetgeving is een spijtoptant iemand die helemaal niet aan de feiten heeft deelgenomen. Als zo iemand de onderzoekers tips geeft, wordt die dan ook niet vervolgd. Maar volgens de speurders kunnen alleen mensen die op een of andere manier wél betrokken waren, nuttige tips geven. Ze pleiten daarom voor een gunstmaatregel voor tipgevers die betrokken waren, 'maar geen eersterangsactoren van de misdrijven zijn'. De speurders benadrukken wel dat ze geen straffeloosheid willen, maar wel strafvermindering of getuigenbescherming.

Of en wanneer er een nieuwe spijtoptantenwet komt, is onduidelijk. Wel wordt het speurdersteam ondertussen verder afgekalfd tot minder dan vijf onderzoekers. (BELGA/JVL)

Lees meer over:

Onze partners