De plenaire Kamer heeft donderdag unaniem een wetsontwerp goedgekeurd dat het voor de politie mogelijk maakt druggebruik in het verkeer op te sporen via een speekseltest.

De speekseltest is een vereenvoudiging van de huidige drugstest in het verkeer. Momenteel gebruikt de politie een ruim gamma van tests, die worden gevolgd door urine- en bloedtests.

Om iets aan die omslachtige regeling te doen, diende Jef Van den Bergh (CD&V) een wetsvoorstel in dat een speekseltest mogelijk maakt.

Die test geeft na maximaal tien minuten aan of de bestuurder die wordt gecontroleerd al dan niet onder invloed van drugs rijdt.

Indien de betrokkene positief test, moet hij zijn wagen twaalf uur aan de kant laten staan.

De speekseltest wordt al in verschillende landen toegepast en werd in eigen land getest door het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek.

De plenaire Kamer heeft donderdag unaniem een wetsontwerp goedgekeurd dat het voor de politie mogelijk maakt druggebruik in het verkeer op te sporen via een speekseltest. De speekseltest is een vereenvoudiging van de huidige drugstest in het verkeer. Momenteel gebruikt de politie een ruim gamma van tests, die worden gevolgd door urine- en bloedtests.Om iets aan die omslachtige regeling te doen, diende Jef Van den Bergh (CD&V) een wetsvoorstel in dat een speekseltest mogelijk maakt.Die test geeft na maximaal tien minuten aan of de bestuurder die wordt gecontroleerd al dan niet onder invloed van drugs rijdt.Indien de betrokkene positief test, moet hij zijn wagen twaalf uur aan de kant laten staan.De speekseltest wordt al in verschillende landen toegepast en werd in eigen land getest door het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek.