Speed in de crèche: stagiaire in verdenking gesteld en vrijgelaten

© Belga

De 18-jarige stagiaire met wiens zakje speed peuters in een Aalsters kinderdagverblijf konden spelen, is in verdenking gesteld voor het bezit van verboden middelen en vrijgelaten zonder voorwaarden. Dat laatste kan niet op begrip rekenen van de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA).

Door het voorval werden twaalf peuters preventief naar het ziekenhuis overgebracht, maar uiteindelijk bleken ze allemaal ongedeerd. Een 18-jarige stagiaire van het kinderdagverblijf werd door het parket van Dendermonde voor de onderzoeksrechter geleid. Die stelde haar in verdenking voor het bezit van verboden middelen en liet haar vrij zonder voorwaarden.

Dat laatste kan niet op begrip rekenen van de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). “Ik respecteer de scheiding der machten, een onderzoeksrechter beslist soeverein, maar ik ben ontgoocheld dat er niet met meer zorg omgegaan wordt met de fysieke en psychische integriteit van jonge kinderen”, zegt hij. “Dit staat in schril contrast met de onwaarschijnlijkheid van de feiten, de maatschappelijke commotie en de wet op de voorlopige hechtenis.”

Wit poeder

Het was de verantwoordelijke van de crèche die de politie verwittigde, nadat vastgesteld werd dat kinderen aan het spelen waren met een zakje “wit poeder”. “Na onderzoek bleek het pakje een hoeveelheid speed te bevatten”, zegt Caroline Jonckers (Parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde).

“Het parket werd ingelicht en arresteerde een 18-jarige stagiaire die werkte in de crèche. De jongedame wordt ervan verdachte deze drugs te hebben meegebracht naar haar werk. Hoe de drugs in handen van de kinderen kwamen, wordt verder onderzocht.”

Alle twaalf kinderen van de groep waarin de drugs werden aangetroffen, peuters tussen 0 en 3 jaar oud, werden overgebracht naar het ASZ Aalst om onderzocht te worden en om elk gezondheidsrisico ten gevolge van de blootstelling aan de drugs uit te sluiten. De peuters konden in de loop van de namiddag het ziekenhuis gezond en wel verlaten.

‘Ongebreidelde permessiviteit tegenover het bezit van drugs’

Christoph D’Haese, burgemeester van Aalst, benadrukt dat er alert gereageerd werd door de eigen begeleidsters van het stedelijk kinderdagverblijf. “De directie en stageverantwoordelijke werden onmiddellijk verwittigd”, zegt hij. “De kinderen zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis overgebracht met hun begeleidsters, zo vertrouwd en rustig mogelijk. Ook de ouders werden onmiddellijk verwittigd. Er was op geen enkel moment paniek.”

D’Haese zegt verder dat het probleem bij een extern iemand lag. “Ik vind dat het kinderdagverblijf niet gestigmatiseerd mag worden, want het personeel doet dagelijks het maximale om het voor de kinderen zo goed mogelijk te maken.”

De Aalsterse burgemeester vindt het voorval ‘volstrekt onaanvaardbaar’. “Het verwondert me ergens niet, want ik waarschuw al langer voor een ongebreidelde permessiviteit tegenover het bezit van verboden middelen, en niemand stelt zich daar vragen bij. Ik hoop dat ik in het parket en de gerechtelijk overheid een partner kan vinden, want je ziet wat er gebeurt als bezit niet strafbaar gesteld wordt.”

Kind en Gezin zegt informatie van de politie ontvangen te hebben dat de zaak goed werd aangepakt door het kinderdagverblijf. “Wij zullen met de instelling kijken wat er is gebeurd, wat de aanleiding was en welke garanties gegeven kunnen worden dat dit niet meer kan voorvallen”, zegt woordvoerster Leen Dubois (Kind en Gezin). (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content