‘Spanje steunt Catherine De Bolle niet voor topfunctie Europol’

Catherine De Bolle © Belga

Spanje steunt de kandidatuur van Catherine De Bolle aan het hoofd van Europol niet, maar verkiest de Tsjechische kandidaat. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais na een ontmoeting tussen Charles Michel en Mariano Rajoy.

Over de Spaanse steun voor De Bolle was twijfel gerezen omwille van de diplomatieke strubbelingen tussen Madrid en Brussel omtrent de Catalaanse kwestie.

Ontmoeting

Eerste minister Charles Michel (MR) heeft op de Europese top in Göteborg een ontmoeting van een twintigtal minuten gehad met de Spaanse premier Mariano Rajoy. De twee regeringsleiders praatten over de Belgische kandidatuur voor de nieuwe directeur van de Europese politiedienst Europol, over de toekomst van Europa en over de Europese agentschappen in Londen die een nieuwe thuis moeten krijgen in Europa. Het gaat om het Europees Geneesmiddelenagentschap en de Europese Bankenautoriteit.

Volgens El Pais steunt Spanje na de ontmoeting nog steeds de Tsjechische kandidaat Oldrich Martinu.

De krant bevestigt ook op basis van Spaanse regeringsbronnen dat er niet werd gepraat over de Catalaanse kwestie. ‘Ten eerste omwille van de scheiding der machten en ten tweede omdat er een permanent diplomatiek kanaal bestaat om de kwestie te bespreken’, zei ook Michel

Kandidaten

Onlangs raakte bekend dat De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie, een van de laatste drie kandidaten is om de nieuwe directeur van Europol te worden. De derde kandidaat is de Nederlander Wil van Gemert.

De definitieve beslissing wordt begin december genomen door de Europese ministers van Binnenlandse Zaken. Het mandaat van de huidige Europol-directeur, de Brit Rob Wainwright, loopt af in januari 2018

Partner Content