Premier Charles Michel (MR) heeft er een kopzorg bij, aldus De Tijd. Aanleiding zijn tweets van de N-VA-minister afgelopen weekend op de beslissing van twee opgesloten Catalaanse politici om in hongerstaking te gaan. 'Al meer dan een jaar opgesloten. Zonder veroordeeld te zijn. Spaanse rechter behandelt hun rechtszaak zelfs niet. Om te vermijden dat Hof Rechten van de Mens zich zou kunnen uitspreken. Nu zien ze zich verplicht in hongerstaking te gaan. Geen enkele democraat mag hierover zwijgen', tweette hij.

De tweets bleven niet onopgemerkt. 'De Belgische minister heeft uitspraken gedaan die voor ons onaanvaardbaar zijn. Een antwoord van onze zijde zal niet uitblijven', zei de Spaanse buitenlandminister Josep Borrell, in de marge van een vergadering met zijn Navo-collega's, aan de Spaanse krant El País.

De spanningen tussen Spanje en ons land waren in oktober ook al eens opgelopen. Toen besliste Borrell de Vlaamse vertegenwoordiger in Madrid zijn diplomatiek statuut af te nemen na 'negatieve uitspraken' van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).

Premier Charles Michel (MR) heeft er een kopzorg bij, aldus De Tijd. Aanleiding zijn tweets van de N-VA-minister afgelopen weekend op de beslissing van twee opgesloten Catalaanse politici om in hongerstaking te gaan. 'Al meer dan een jaar opgesloten. Zonder veroordeeld te zijn. Spaanse rechter behandelt hun rechtszaak zelfs niet. Om te vermijden dat Hof Rechten van de Mens zich zou kunnen uitspreken. Nu zien ze zich verplicht in hongerstaking te gaan. Geen enkele democraat mag hierover zwijgen', tweette hij. De tweets bleven niet onopgemerkt. 'De Belgische minister heeft uitspraken gedaan die voor ons onaanvaardbaar zijn. Een antwoord van onze zijde zal niet uitblijven', zei de Spaanse buitenlandminister Josep Borrell, in de marge van een vergadering met zijn Navo-collega's, aan de Spaanse krant El País. De spanningen tussen Spanje en ons land waren in oktober ook al eens opgelopen. Toen besliste Borrell de Vlaamse vertegenwoordiger in Madrid zijn diplomatiek statuut af te nemen na 'negatieve uitspraken' van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).