SP.A wil overal in Brussel zone 30

13/11/17 om 09:06 - Bijgewerkt om 09:05

Bron: Belga

De maximale snelheid moet 30 kilometer per uur worden in het volledige Brussels gewest. Wel kunnen in overleg met politie en burgemeesters uitzonderingen worden gemaakt voor grote doorgangswegen. Dat staat in een plan van Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) en minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a), schrijft De Morgen.

SP.A wil overal in Brussel zone 30

File in Brussel © Belga

De Brusselse regering bespreekt het plan volgende week. In 2010 voerde het Brusselse stadsbestuur al een limiet in van 30 kilometer per uur voor de zone binnen de kleine ring. In het verkeersveiligheidsplan van de Brusselse regering uit 2014 werden de negentien gemeenten al opgeroepen de zone 30 zo ruim mogelijk in te voeren. Nu gaan Smet en Debaets nog een stap verder.

Een pijnpunt in hun plan is de handhaving. Debaets wijst erop dat er heel wat nieuwe camera's worden geplaatst voor de controle op de lage-emissiezone. Het geld dat binnenkomt aan boetes wordt volgens haar ook ter beschikking gesteld voor campagnes en extra controles. Boetes worden voortaan verwerkt door een externe dienst, in plaats van het parket.

De flitscontroles zijn een bevoegdheid van de lokale politie en burgemeesters. Burgemeester van Koekelberg Philippe Pivin (MR) ziet het plan niet zitten. Zijn Schaarbeekse collega Bernard Clerfayt (DéFI) reageert wel positief.

Onze partners