Zo bepleit Vlaams minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten in De Morgen een universeel basisbedrag, aangevuld met een toeslag al naargelang de noden van het kind.

In kader van de staatshervorming verhuist de kinderbijslag na 2014 naar de deelstaten. Voor Vlaanderen gaat het om een budget van zo'n 5 miljard euro. Lieten wil daarmee aan de slag om kinderarmoede tegen te gaan.

Automatische toekenning

Concreet vertrekt de SP.A van een universeel basisbedrag voor alle kinderen, of hun vader nu ambtenaar, zelfstandige of werknemer is. Daarbovenop komt een toeslag die voor kinderen met een handicap of uit gezinnen in kansarmoede progressief hoger uitkomt. Automatische toekenning moet verzekeren dat de bijslag zeker ook de sociaal zwakkeren bereikt. En de bijslag moet aangepast worden aan de levensduurte, vinden de socialisten.

De hervorming lijkt een belangrijk thema te worden bij de verkiezingen volgend jaar. CD&V-minister van Welzijn Jo Vandeurzen werkt aan een groenboek met mogelijkheden, terwijl ook N-VA al liet verstaan dat de kinderbijslag meer afhankelijk mag worden van het inkomen.

Kris Peeters (CD&V) zegt alvast niet nee tegen de plannen van de SP.A. "We moeten dat bekijken", zei de Vlaamse minister-president in "Peeters en Partners" op Radio 1.

"De kinderarmoede moet aangepakt worden", aldus Peeters. "De kinderbijslag is daar één van de mogelijkheden. We zullen een aantal scenario's meegeven wat we allemaal kunnen doen als die kinderbijslag een Vlaamse bevoegdheid wordt."

Kindpremie

De kindpremie, een stokpaardje van N-VA dat al herhaaldelijk werd uitgesteld, komt er volgens Lieten deze legislatuur niet meer. "Het is weinig zinvol om nog een nieuw instrument met nieuwe administratieve lasten uit te bouwen, terwijl de volledige bevoegdheid over kinderbijslag op komst is", verduidelijkt ze nog. (Belga/TE)

Zo bepleit Vlaams minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten in De Morgen een universeel basisbedrag, aangevuld met een toeslag al naargelang de noden van het kind. In kader van de staatshervorming verhuist de kinderbijslag na 2014 naar de deelstaten. Voor Vlaanderen gaat het om een budget van zo'n 5 miljard euro. Lieten wil daarmee aan de slag om kinderarmoede tegen te gaan. Automatische toekenning Concreet vertrekt de SP.A van een universeel basisbedrag voor alle kinderen, of hun vader nu ambtenaar, zelfstandige of werknemer is. Daarbovenop komt een toeslag die voor kinderen met een handicap of uit gezinnen in kansarmoede progressief hoger uitkomt. Automatische toekenning moet verzekeren dat de bijslag zeker ook de sociaal zwakkeren bereikt. En de bijslag moet aangepast worden aan de levensduurte, vinden de socialisten. De hervorming lijkt een belangrijk thema te worden bij de verkiezingen volgend jaar. CD&V-minister van Welzijn Jo Vandeurzen werkt aan een groenboek met mogelijkheden, terwijl ook N-VA al liet verstaan dat de kinderbijslag meer afhankelijk mag worden van het inkomen. Kris Peeters (CD&V) zegt alvast niet nee tegen de plannen van de SP.A. "We moeten dat bekijken", zei de Vlaamse minister-president in "Peeters en Partners" op Radio 1. "De kinderarmoede moet aangepakt worden", aldus Peeters. "De kinderbijslag is daar één van de mogelijkheden. We zullen een aantal scenario's meegeven wat we allemaal kunnen doen als die kinderbijslag een Vlaamse bevoegdheid wordt." Kindpremie De kindpremie, een stokpaardje van N-VA dat al herhaaldelijk werd uitgesteld, komt er volgens Lieten deze legislatuur niet meer. "Het is weinig zinvol om nog een nieuw instrument met nieuwe administratieve lasten uit te bouwen, terwijl de volledige bevoegdheid over kinderbijslag op komst is", verduidelijkt ze nog. (Belga/TE)