SP.A-voorzitter Crombez biedt ontslag aan

SP.A-voorzitter John Crombez op 26 mei 2019.

SP.A-voorzitter John Crombez heeft maandag zijn mandaat ter beschikking gesteld. Dat vernam De Tijd naar eigen zeggen bij meerdere bronnen. Het partijbestuur, dat voor de gelegenheid uitgebreid was tot alle SP.A-verkozenen, heeft unaniem gevraagd dat Crombez op post blijft tot er een nieuwe voorzitter is. In het najaar staan voorzittersverkiezingen op het programma.

De afgelopen dagen kwam er felle kritiek van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte en Bruno Tobback, de voorganger van Crombez, op de voorzitter. Crombez heeft daarom zijn mandaat ter beschikking gesteld en het partijbestuur gevraagd na te denken. ‘Hij bleef zelf niet op de vergadering, zodat zonder aarzeling kon worden gesproken’, zei een SP.A’er. De uitkomst was dat de afspraken bevestigd zijn. Crombez is gevraagd op post te blijven tot er een nieuwe voorzitter is.

Het is afwachten of de Oostendenaar kandidaat zal zijn om zichzelf op te volgen. In de SP.A leeft het gevoel dat Bonte en Tobback met hun kritiek vooral beogen dat Crombez spontaan afziet van een tweede termijn als voorzitter. Op een vraag van Belga om meer toelichting wil Crombez zelf niet ingaan.

‘Rust en stabiliteit’

Het partijbureau van de SP.A vindt het geen goed idee om vervroegde voorzittersverkiezingen te organiseren. Dat hebben de nieuwe parlementsleden Hannes Anaf en Melissa Depraetere dinsdag toegelicht in De Ochtend op Radio 1. ‘We hebben nu net stabiliteit en rust nodig’, zei Depraetere.

Anaf en Depraetere bevestigden zo dat het partijbureau van de Vlaamse socialisten unaniem het ontslag van Crombez geweigerd heeft. Het vraagt hem door te doen tot de voorzittersverkiezingen die sowieso in het najaar worden georganiseerd.

Wij gaan er echt wel vanuit dat wij voor de oppositie kiezen.

Hannes Anaf (SP.A)

‘Die nu houden, zou nu geen goed idee zijn’, zei Hannes Anaf, die dinsdag voor het eerst de eed aflegt als Vlaams parlementslid. ‘Er ligt heel veel werk op de plank: we hebben veel nieuwe parlementsleden die moeten worden ingewerkt, onze organisatie moeten worden aangepast en we moeten aan ons nieuw verhaal schrijven. We kunnen het ons echt niet permitteren om daar met een lacune te zitten.’

Volgens Melissa Depraetere, die zich vanaf donderdag Kamerlid mag noemen, heeft de SP.A nu geen behoefte aan een interne kiesstrijd. Wat haar betreft, moet de toekomstige voorzitter het ’traject’ dat onder Crombez werd uitgetekend, worden verdergezet. ‘Dat kan iemand nieuw zijn, maar dat kan ook opnieuw John Crombez zijn.’

Gevraagd naar de regeringsonderhandelingen, zeiden Depraetere en Anaf dat de SP.A het liefst op de oppositiebanken plaatsneemt. ‘Op het partijbureau is het de lijn dat wij ervoor kiezen oppositie te voeren en dat wij in geen geval in een rechtse regering willen meestappen’, aldus Depraetere. Volgens Anaf ‘is het heel moeilijk te zeggen hoe een federale regeringsonderhandeling verloopt, maar wij gaan er echt wel vanuit dat wij voor de oppositie kiezen’.

Partner Content