Zaterdag stellen de lokale afdeling van SP.A en PVDA in Zelzate een bestuursakkoord voor. Zo komt PVDA voor het eerst in de meerderheid van een Belgische gemeente.

'Dit is een slechte zaak voor Zelzate en voor de rest van het land,' zegt Bruggeman in een reactie aan Belga. Hij ziet gelijkenissen met het doorbreken van het cordon sanitaire tegen het extreemrechtse Vlaams Belang.

'De Zelzatenaar heeft dit niet gewild,' zegt de burgemeester. Zijn VLD-SD verloor licht maar blijft wel de grootste partij in Zelzate. Maar na stevige winst voor SP.A en lichte winst bij PVDA hebben die partijen de voorbije weken in alle discretie over een bestuursmeerderheid onderhandeld.

Burgemeester Bruggeman is daar niet over te spreken. 'De partijprogramma's van PVDA en SP.A zijn onbetaalbaar', zegt Bruggeman daarover. 'Deze coalitie is gesloten uit rancune tegenover mijzelf en de mensen die voor mij werken'.

Frank Bruggeman is niet te spreken over de coalitie van SP.A en PVDA in Zelzate, Belga Image
Frank Bruggeman is niet te spreken over de coalitie van SP.A en PVDA in Zelzate © Belga Image

Bruggeman kondigt een oppositiekuur aan 'waarbij wij zeer kritisch zullen toekijken'.

De beslissing van de lokale SP.A-afdeling kan verregaande gevolgen hebben bij de verkiezingen van 2019, zegt Bruggeman. 'Wat hier in Zelzate gebeurt zullen de nationale partijvoorzitters John Crombez niet in dank afnemen', besluit Bruggeman.

Reacties

Ook vanuit N-VA werd al de vergelijking met het cordon sanitaire tegen extreemrechts gemaakt. Zo tweette Annick De Ridder: 'Wanneer extreemlinkse communisten van PVDA socialisten in het zadel kunnen houden, no problem. Extremisme is blijkbaar altijd "minder erg" ter linkerzijde. Verwerpelijk gewoon. Bah.'

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten reageerde op Twitter: 'Extreemrechts en extreemlinks zijn spiegelbeelden. Symbolen van onvrijheid en onderdrukking. Ook al begrijp je hun analyse of vind je hen sympathiek ... Hun principes halen de liberale democratie onderuit. Daarom werken we er nooit mee samen.'

SP.A: 'Positieve, lokale keuze'

De partijleiding van SP.A steunt de beslissing van de lokale afdeling in Zelzate om een bestuursmeerderheid te vormen met PVDA. 'Dit is een verhaal over de toekomst van Zelzate, over niets anders', zegt fractieleider in het Vlaams Parlement Joris Vandenbroucke. De politieke beslissing vergelijken met het doorbreken van het cordon sanitaire slaat nergens op, klinkt het nog.

'Ik kan enkel vragen om dit bestuursakkoord te lezen en mij te tonen wat er extremistisch of communistisch aan is', zegt Vandenbroucke. Hij ziet de samenwerking als een 'positieve, lokale keuze'.

Of de samenwerking een precedent is en SP.A na de verkiezingen in 2019 ook Vlaams of federaal een samenwerking met PVDA zou overwegen, is niet aan de orde. 'Die vraag is compleet zonder voorwerp', klinkt het. 'Er zit zelf geen fractie van PVDA in het Vlaams parlement.'

Cordon sanitaire

Het cordon sanitaire werd eind de jaren 1980 in het leven geroepen door Jos Geysels van het toenmalige Agalev. Onder zijn impuls kwamen alle andere Vlaamse partijen overeen om een partij die het gelijkheidsbeginsel niet respecteert - concreet het toenmalige Vlaams Blok - te verhinderen om aan het beleid deel te nemen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1988 had de extreemrechtse partij immers ongeveer één op vijf Antwerpse kiezers weten te overtuigen. Uiteindelijk zouden het echter vooral de verkiezingen van 24 november 1991 zijn, beter bekend onder de naam 'zwarte zondag', die ervoor zorgden dat het cordon sanitaire 'verankerd' werd.

Zaterdag stellen de lokale afdeling van SP.A en PVDA in Zelzate een bestuursakkoord voor. Zo komt PVDA voor het eerst in de meerderheid van een Belgische gemeente.'Dit is een slechte zaak voor Zelzate en voor de rest van het land,' zegt Bruggeman in een reactie aan Belga. Hij ziet gelijkenissen met het doorbreken van het cordon sanitaire tegen het extreemrechtse Vlaams Belang.'De Zelzatenaar heeft dit niet gewild,' zegt de burgemeester. Zijn VLD-SD verloor licht maar blijft wel de grootste partij in Zelzate. Maar na stevige winst voor SP.A en lichte winst bij PVDA hebben die partijen de voorbije weken in alle discretie over een bestuursmeerderheid onderhandeld.Burgemeester Bruggeman is daar niet over te spreken. 'De partijprogramma's van PVDA en SP.A zijn onbetaalbaar', zegt Bruggeman daarover. 'Deze coalitie is gesloten uit rancune tegenover mijzelf en de mensen die voor mij werken'. Bruggeman kondigt een oppositiekuur aan 'waarbij wij zeer kritisch zullen toekijken'. De beslissing van de lokale SP.A-afdeling kan verregaande gevolgen hebben bij de verkiezingen van 2019, zegt Bruggeman. 'Wat hier in Zelzate gebeurt zullen de nationale partijvoorzitters John Crombez niet in dank afnemen', besluit Bruggeman.Ook vanuit N-VA werd al de vergelijking met het cordon sanitaire tegen extreemrechts gemaakt. Zo tweette Annick De Ridder: 'Wanneer extreemlinkse communisten van PVDA socialisten in het zadel kunnen houden, no problem. Extremisme is blijkbaar altijd "minder erg" ter linkerzijde. Verwerpelijk gewoon. Bah.'Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten reageerde op Twitter: 'Extreemrechts en extreemlinks zijn spiegelbeelden. Symbolen van onvrijheid en onderdrukking. Ook al begrijp je hun analyse of vind je hen sympathiek ... Hun principes halen de liberale democratie onderuit. Daarom werken we er nooit mee samen.'De partijleiding van SP.A steunt de beslissing van de lokale afdeling in Zelzate om een bestuursmeerderheid te vormen met PVDA. 'Dit is een verhaal over de toekomst van Zelzate, over niets anders', zegt fractieleider in het Vlaams Parlement Joris Vandenbroucke. De politieke beslissing vergelijken met het doorbreken van het cordon sanitaire slaat nergens op, klinkt het nog. 'Ik kan enkel vragen om dit bestuursakkoord te lezen en mij te tonen wat er extremistisch of communistisch aan is', zegt Vandenbroucke. Hij ziet de samenwerking als een 'positieve, lokale keuze'. Of de samenwerking een precedent is en SP.A na de verkiezingen in 2019 ook Vlaams of federaal een samenwerking met PVDA zou overwegen, is niet aan de orde. 'Die vraag is compleet zonder voorwerp', klinkt het. 'Er zit zelf geen fractie van PVDA in het Vlaams parlement.'