SP.A-toppers over Bruno Tobback: ‘We gaan geen bijltjesdag houden’

Monica De Coninck (SP.A) © BELGA
Simon Demeulemeester

Verschillende SP.A-kopstukken behouden het vertrouwen in hun partijvoorzitter Bruno Tobback. ‘Ik kan u zeggen dat, als ik mijn mandaat vandaag op tafel heb gelegd, niemand het heeft opgeraapt’, aldus de SP.A-voorzitter.

SP.A heeft de ambitie om in Vlaanderen uit te groeien tot een sterkere, linkse, progressieve formatie die een vuist kan maken tegen de grotere rechtse, conservatieve stroming de zich rond N-VA heeft gegroepeerd, en gaat daarvoor zijn werking tegen het licht houden. Dat heeft partijvoorzitter Bruno Tobback verklaard na afloop van het partijbureau. “We hebben de ambitie meer te zijn dan een partij met ministers”, aldus Tobback.

Daags na de verkiezingen boog het partijbureau van de Vlaamse socialisten zich op het hoofdkwartier aan de Grasmarkt zich niet alleen over de resultaten van de verkiezingen, maar ook over de voorbije twee jaar in de Belgische politiek. Een bureau dat redelijk lang duurde en best wel kritisch was, gaf Bruno Tobback toe.

Daarbij overheersten twee gevoelens, aldus Tobback. Enerzijds tevredenheid dat de partij “die twee jaar heeft overleefd op de manier waarop ze die heeft overleefd. Dat was na de laatste verkiezingen niet zo evident”. Anderzijds leeft ook het gevoel dat “overleven” maar de eerste stap is van een evolutie naar iets waar duidelijk nood aan is in Vlaanderen, namelijk een grotere, linkse, progressieve beweging.

SP.A ziet daabij volgens de voorzitter de nood om als partij kritisch voor de spiegel te gaan staan en veranderingen door te voeren. Wat dat concreet betekent, wilde Tobback niet kwijt. Dat is een intern proces, luidde het. Daaruit concluderen dat SP.A daarom meteen voor een oppositiekuur kiest, wilde hij niet. Tobback geeft toe dat SP.A als pure beleidspartij te weinig heeft kunnen inzetten op mensen daarbuiten enthousiasmeren, al gelooft hij nog altijd dat een partij kan groeien door verantwoordelijkheid te nemen.

“Wij zien de nood dat we, als we verder uit het dal willen raken, onszelf tegen het licht moeten houden en zoeken naar de beste manier om aan een grote linkse formatie te werken, te beginnen bij onszelf”. Daarbij is geen uitdrukkelijke keuze gemaakt om per definitie niet te besturen, net zomin als dat de SP.A tot elke prijs wil meebesturen.

“Met deze uitslag hebben wij niet het initiatief. Wij wachten rustig af, in alle ongebondenheid, wat er gaat gebeuren. Hij (N-VA-voorzitter Bart De Wever) mag bellen, maar hij mag ook kiezen niet te bellen”.

Volgens Tobback heeft niemand de opmerking gemaakt dat hij als voorzitter niet geschikt zijn om de partij verder te loodsen. “Ik kan u zeggen dat, als ik mijn mandaat vandaag op tafel heb gelegd, niemand het heeft opgeraapt”, besloot Tobback.

Socialistische familie blijft grootste

Voor aanvang van het partijbestuur hadden verschillende SP.A-kopstukken aangegeven het vertrouwen in hun partijvoorzitter Bruno Tobback te behouden.

‘We gaan geen bijltjesdag houden’, stelde Monica De Coninck. Wat regeringsdeelname betreft, wijzen de meeste tenoren erop dat SP.A niet aan zet is, al meent Gents burgemeester Daniël Termont dat de socialistische familie, als grootste van het land, op federaal niveau ‘haar verantwoordelijkheid moet nemen’.

De Vlaamse socialisten sijpelden omstreeks 11 uur één voor één binnen op het partijhoofdkwartier aan de Grasmarkt. De meeste reacties op de verkiezingsuitslag kwamen neer op een variant van ‘we hebben goed standgehouden’, terwijl anderen zich optrokken aan het resultaat in hun provincie.

‘Altijd kan het beter, maar vergelijk het met de peilingen en de manier waarop we al waren afgeschreven’, stelde Termont.

‘Ik ben fier op Gent, blij met West-Vlaanderen, de rest had wat meer mogen zijn’, klonk het bij Oost-Vlaams lijsttrekster Freya Van den Bossche.

Geen bijltjesdag

Afgaande op de verklaringen vooraf, lijkt de positie van voorzitter Tobback niet in gevaar te komen. ‘Bij mij is het vertrouwen in Bruno er nog’, sprak Termont.

‘Ik zou niet weten waarom niet’, aldus Limburgs lijsttrekster Ingrid Lieten.

‘We gaan geen bijltjesdag houden’, zei haar Antwerpse collega Monica De Coninck.

‘Als er andere combinaties mogelijk zijn, waarom niet?’

Wat eventuele regeringsdeelname betreft, zei Termont er absoluut geen voorstander van te zijn om met N-VA in zee te gaan. ‘Als er andere combinaties mogelijk zijn, waarom niet?’, voegde hij er aan toe.

Termont wees er ook op dat zijn partij samen met de PS de grootste politieke familie van het land is. ‘Ik denk dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen op federaal niveau’, luidde het. Nu moet de partij de situatie provincie per provincie tegen het licht houden en kijken hoe ze zich verder moet organiseren, stelde Termont nog.

‘Je moet opletten met socialisten. Als ge ze in het hart raakt, vechten ze terug’, waarschuwde De Coninck, terwijl zowel Hans Bonte als Kathleen Van Brempt lieten noteren dat er geen sprake is van een panieksfeer. ‘Ik denk dat eensgezindheid het begin is van een overwinning’, besloot Bert Anciaux. (Belga/SD/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content