SP.A reageert verbolgen: ‘Patiëntengegevens zijn geen koopwaar’

© BelgaImage

Oppositiepartij SP.A is ‘verbolgen’ over de ‘commerciële plannen’ van staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD). ‘Privacygegevens van burgers gaan voor ons boven commerciële belangen.’

De Backer vindt dat de overheid gezondheidsgegevens van burgers aan de farmaceutische sector moet kunnen doorgeven. Hij is er niet tegen gekant dat de overheid daar op termijn geld voor zou vragen – vandaag is het wettelijk kader daarvoor niet voorhanden – op voorwaarde dat het geld terugvloeit naar de patiënt, bijvoorbeeld in de vorm van lagere prijzen. De Backer ziet twee belangrijke voorwaarden: de patiënt moet goed geïnformeerd worden en toestemming geven, en de data moet anoniem zijn.

Voor CD&V is het van belang dat de Privacycommissie een oogje in het zeil houdt bij de gegevensoverdracht. De gegevens zijn enkel in het belang van de patiënt, maar mogen geen koopwaar zijn. “Dat gaat te ver”, aldus Kamerlid Raf Terwingen in een reactie aan VRT.

De Vlaamse socialisten laken dat gezondheidsgegevens blijkbaar koopwaar zijn geworden voor de regering-Michel. “Privacygegevens van burgers gaan voor ons boven commerciële belangen”, zegt SP.A-Kamerlid Monica De Coninck.

Objectieve informatie

Dat er met big data inzake de gezondheid van mensen interessante objectieve maatschappelijke gegevens kunnen worden verzameld door universiteiten, vindt SP.A logisch en gewenst. En dat de mutualiteiten gegevens van hun eigen leden verzamelen om ze te kunnen interpreteren zodat ze hen beter kunnen adviseren over pakweg ziekenhuisfacturen, prijzen van geneesmiddelen en preventieacties, is eveneens verantwoord omspringen met gezondheidsgegevens van burgers. “Daar kan een ernstig curatief en preventief beleid op worden afgestemd”.

Ze merkt echter op dat farmabedrijven medicijnen verkopen met als doel winst te maken. “Zo zit het businessmodel van die bedrijven nu eenmaal in elkaar, en daar is niks mis mee. Maar dat de overheid mee helpt om ‘de privacywetten minder rigide’ te maken zodat die pillenfabrikanten gezondheidsgegevens kunnen ontfutselen van burgers in ruil voor wat korting op hun medicijnen, ondermijnt ons gezondheidssysteem dat gebaseerd is op solidariteit en niet op winst”, besluit De Coninck. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content