SP.A-Kamerleden David Geerts en Meryame Kitir willen dat het bestaande rouwverlof voor werknemers uitgebreid wordt. In plaats dat iemand recht heeft op twee of drie dagen (afhankelijk van de relatie tot de overledene) pleiten ze voor 5 tot 10 dagen. Dat idee werkten ze uit in een nieuw wetsvoorstel, schrijft De Standaard.

Volgens Kitir is de huidige periode die rouwende nu vrij krijgen te kort voor het verwerkingsproces. 'Daardoor gaan mensen beroep doen op gewone verlofdagen of op de ziekteverzekering', zegt ze in de krant. 'Voor veel mensen komt de schok pas na de begrafenis.' Daarom wil Kitir dat de 5 tot 10 dagen kunnen worden opgenomen binnen het jaar na het sterfgeval. Want in de huidige regeling dient het rouwverlof opgenomen te worden tussen de dag van het overlijden en de dag van de begrafenis.

Niet nieuw

Het voorstel is niet nieuw, in het verleden waren CD&V, Groen en CDH al voorstander van dezelfde maatregel. 'En dat zijn we nog steeds', aldus Stefaan Vercamer (CD&V).

Op dit moment is het kabinet van minister Maggie De Block (Open VLD) de verschillende voorstellen in verband met verlof aan het inventariseren. In het najaar zal - afhankelijk van het budget - beslist worden welke maatregel doorgevoerd kan worden. (AVE)

SP.A-Kamerleden David Geerts en Meryame Kitir willen dat het bestaande rouwverlof voor werknemers uitgebreid wordt. In plaats dat iemand recht heeft op twee of drie dagen (afhankelijk van de relatie tot de overledene) pleiten ze voor 5 tot 10 dagen. Dat idee werkten ze uit in een nieuw wetsvoorstel, schrijft De Standaard. Volgens Kitir is de huidige periode die rouwende nu vrij krijgen te kort voor het verwerkingsproces. 'Daardoor gaan mensen beroep doen op gewone verlofdagen of op de ziekteverzekering', zegt ze in de krant. 'Voor veel mensen komt de schok pas na de begrafenis.' Daarom wil Kitir dat de 5 tot 10 dagen kunnen worden opgenomen binnen het jaar na het sterfgeval. Want in de huidige regeling dient het rouwverlof opgenomen te worden tussen de dag van het overlijden en de dag van de begrafenis. Het voorstel is niet nieuw, in het verleden waren CD&V, Groen en CDH al voorstander van dezelfde maatregel. 'En dat zijn we nog steeds', aldus Stefaan Vercamer (CD&V). Op dit moment is het kabinet van minister Maggie De Block (Open VLD) de verschillende voorstellen in verband met verlof aan het inventariseren. In het najaar zal - afhankelijk van het budget - beslist worden welke maatregel doorgevoerd kan worden. (AVE)