Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) mag deze noodkreet geen tweede keer negeren. Dat zegt oppositielid Jan Bertels (SP.A), in een reactie op de waarschuwing van Zorgnet Vlaanderen over de stijging van de dagprijs van kamers in rusthuizen. "Toon een hart voor de zorg, niet alleen in woorden, maar ook met daden, liefst financiële", aldus Bertels.

Snoeien in subsidies

De SP.A'er herinnert eraan dat Zorgnet Vlaanderen in december vorig jaar ook al aan de alarmbel trok. Toen waarschuwde de organisatie ervoor dat de prijs van een rusthuisverblijf de komende jaren flink omhoog zou gaan omdat de overheid in de subsidies snoeide. Eenzelfde geluid weerklinkt opnieuw bij Zorgnet Vlaanderen, waarbij de koepel erop wijst dat 171 rusthuizen op meer dan 1 miljard euro aan subsidies wachten.

Ongeoorloofde terugtrekking van de overheid

"De voorbeelden tonen schrijnend aan dat je niet zomaar contractbreuk kan plegen en 171 initiatieven droogleggen", zegt Bertels. Hij haalt daarbij het advies van de Serv aan dat je niet alleen mag besparen, maar ook moet investeren. "Ook in de zorg, niet alleen in beton voor Uplace", luidt het. Bertels waarschuwt ook dat de vermaatschappelijking van de zorg niet mag leiden tot een "ongeoorloofde terugtrekking van de overheid". (Belga/WB)

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) mag deze noodkreet geen tweede keer negeren. Dat zegt oppositielid Jan Bertels (SP.A), in een reactie op de waarschuwing van Zorgnet Vlaanderen over de stijging van de dagprijs van kamers in rusthuizen. "Toon een hart voor de zorg, niet alleen in woorden, maar ook met daden, liefst financiële", aldus Bertels. De SP.A'er herinnert eraan dat Zorgnet Vlaanderen in december vorig jaar ook al aan de alarmbel trok. Toen waarschuwde de organisatie ervoor dat de prijs van een rusthuisverblijf de komende jaren flink omhoog zou gaan omdat de overheid in de subsidies snoeide. Eenzelfde geluid weerklinkt opnieuw bij Zorgnet Vlaanderen, waarbij de koepel erop wijst dat 171 rusthuizen op meer dan 1 miljard euro aan subsidies wachten. "De voorbeelden tonen schrijnend aan dat je niet zomaar contractbreuk kan plegen en 171 initiatieven droogleggen", zegt Bertels. Hij haalt daarbij het advies van de Serv aan dat je niet alleen mag besparen, maar ook moet investeren. "Ook in de zorg, niet alleen in beton voor Uplace", luidt het. Bertels waarschuwt ook dat de vermaatschappelijking van de zorg niet mag leiden tot een "ongeoorloofde terugtrekking van de overheid". (Belga/WB)