Oppositiepartij SP.A heeft grote vragen bij de studie van Antea die de mobiliteitseffecten van Uplace relativeert. De dag voor de Vlaamse regering een beslissing nam over Uplace was er een hoorzitting in het Vlaams Parlement over de mobiliteitseffecten van het winkelcomplex. Daar is "met geen woord gerept" over die studie, zegt SP.A-parlementslid Joris Vandenbroucke. Hij meent dat de Vlaamse regering het parlement "bewust in het ongewisse heeft gelaten".

'Te rooskleurig'

Volgens Antea zijn er voor het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan rond Uplace geen bijkomende of flankerende maatregelen op het vlak van mobiliteit nodig. Dat komt omdat de oorspronkelijke plannen fors zijn afgeslankt en omdat er ook garanties gevraagd zijn voor de realisatie van het GEN-treinstation in Machelen en de busverbinding met halte aan Uplace. "Ik val van mijn stoel", reageert Vandenbroucke. "Daags voor de beslissing over Uplace viel, was er een hoorzitting in de commissie Mobiliteit over de mobiliteitseffecten van Uplace. Dit naar aanleiding van een kritische studie van de professoren Kobe Boussauw en Dirk Lauwers van het Steunpunt Ruimte. Volgens die studie stelde de Vlaamse regering het mobiliteitsplaatje rond Uplace veel te rooskleurig voor".

'Hoorzitting was theater'

"De aanwezige ministers Ben Weyts en Joke Schauvliege lieten ter plaatse nog een in hermetisch ambtenarees opgestelde nota van hun eigen administratie ronddelen die de geloofwaardigheid van deze studie moest onderuithalen. Een nota die de excellenties zelf niet konden toelichten wegens te technisch. Een nota die wel weerlegd kon worden door de professoren Boussauw en Lauwers. Ik dacht dat we hiermee alle trucen van deze Vlaamse regering gezien hadden. Maar nu blijkt dat Weyts en Schauvliege op dat moment al weken met een andere studie onder hun arm liepen waarover met geen woord gerept werd op de hoorzitting. Een studie op basis waarvan daags na de hoorzitting groen licht werd gegeven voor Uplace. Men heeft ons hierover bewust in het ongewisse gelaten. Die hoorzitting was theater, of erger nog, misleiding van het Vlaams Parlement", zegt het parlementslid. (Belga/WB)

Oppositiepartij SP.A heeft grote vragen bij de studie van Antea die de mobiliteitseffecten van Uplace relativeert. De dag voor de Vlaamse regering een beslissing nam over Uplace was er een hoorzitting in het Vlaams Parlement over de mobiliteitseffecten van het winkelcomplex. Daar is "met geen woord gerept" over die studie, zegt SP.A-parlementslid Joris Vandenbroucke. Hij meent dat de Vlaamse regering het parlement "bewust in het ongewisse heeft gelaten".Volgens Antea zijn er voor het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan rond Uplace geen bijkomende of flankerende maatregelen op het vlak van mobiliteit nodig. Dat komt omdat de oorspronkelijke plannen fors zijn afgeslankt en omdat er ook garanties gevraagd zijn voor de realisatie van het GEN-treinstation in Machelen en de busverbinding met halte aan Uplace. "Ik val van mijn stoel", reageert Vandenbroucke. "Daags voor de beslissing over Uplace viel, was er een hoorzitting in de commissie Mobiliteit over de mobiliteitseffecten van Uplace. Dit naar aanleiding van een kritische studie van de professoren Kobe Boussauw en Dirk Lauwers van het Steunpunt Ruimte. Volgens die studie stelde de Vlaamse regering het mobiliteitsplaatje rond Uplace veel te rooskleurig voor". "De aanwezige ministers Ben Weyts en Joke Schauvliege lieten ter plaatse nog een in hermetisch ambtenarees opgestelde nota van hun eigen administratie ronddelen die de geloofwaardigheid van deze studie moest onderuithalen. Een nota die de excellenties zelf niet konden toelichten wegens te technisch. Een nota die wel weerlegd kon worden door de professoren Boussauw en Lauwers. Ik dacht dat we hiermee alle trucen van deze Vlaamse regering gezien hadden. Maar nu blijkt dat Weyts en Schauvliege op dat moment al weken met een andere studie onder hun arm liepen waarover met geen woord gerept werd op de hoorzitting. Een studie op basis waarvan daags na de hoorzitting groen licht werd gegeven voor Uplace. Men heeft ons hierover bewust in het ongewisse gelaten. Die hoorzitting was theater, of erger nog, misleiding van het Vlaams Parlement", zegt het parlementslid. (Belga/WB)