SP.A over septemberverklaring Bourgeois: ‘U sprak nooit zo lang, maar hebt nooit zo weinig gezegd’

© Belga

Het Vlaams Parlement debatteert woensdag over de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. Oppositiepartij sp.a mocht de spits afbijten. Fractieleider Joris Vandenbroucke verwijt de regering niet alleen dat ze ‘zonder visie’ bespaard heeft, maar ook dat de realisaties op het terrein uitblijven.

De Vlaamse regering pakte maandag uit met een begroting in evenwicht en een pakket bijkomende investeringen, onder meer in welzijn, onderzoek & ontwikkeling, onderwijs en mobiliteit. Minister-president Geert Bourgeois maakt zich sterk dat Vlaanderen er anno 2018 beter aan toe is dan bij de start van de legislatuur in 2014.

Oppositiepartij SP.A ontkent niet dat de begroting er beter aan toe is dan in 2014, maar daarvoor heeft de gewone Vlaming volgens fractieleider Joris Vandenbroucke wel hogere facturen en lagere subsidies moeten slikken. De regering heeft volgens hem ook ‘zonder visie bespaard’ en de resultaten op het terrein blijven achterwege. Zo blijven er lange wachtlijsten in de zorg, groeien de files aan en blijft de beloofde halvering van de kinderarmoede achterwege. Dat de regering-Bourgeois zich op de borst klopt, bestempelt Vandenbroucke als ‘wereldvreemd’.

De regering counterde de kritiek van de Vlaamse socialisten door te wijzen op de recordinvesteringen op het vlak van welzijn en mobiliteit. Minister-president Geert Bourgeois ergerde zich ook aan het ‘riedeltje’ van de SP.A dat Vlaanderen een ‘sociaal kerkhof zou zijn’. De inspanningen van deze regering zijn volgens hem ‘door geen enkel Vlaamse regering voorgedaan’. Ook de nakende gemeenteraadsverkiezingen slopen links en rechts in het debat. Zo noemde Vandenbroucke zijn thuisstad Gent als een voorbeeld van een succesvol mobiliteitsbeleid.

Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) reageerde schamper door het SP.A-verhaal af te doen als ‘100 procent azijnbeleid’. ‘U wil mensen uit hun auto pesten en ranselen. Als je geen alternatief hebt, is het nogal logisch dat het aantal fietsers en het gebruik van het openbaar vervoer stijgen.’ Zijn partijgenoot Andries Gryffroy wees ook op de volgens hem negatieve gevolgen van het Gentse circulatieplan.

Dat kon Gents Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq niet over zijn kant laten gaan. ‘Wat zijn de resultaten? 16.000 nieuwe jobs, het laagst aantal faillissementen, en het meeste aantal starters. Ik denk dat het tijd is voor een liberale burgemeester in Gent’, aldus De Clercq. Om het Gentse gemeenteraadsintermezzo in het Vlaamse halfrond af te ronden verzuchtte parlementsvoorzitter Jan Peumans: ‘Waar is de tijd dat het hier altijd over Antwerpen ging?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content