Maakt de SP.A vandaag voldoende gebruik van de expertise van het ziekenfonds en de vakbond?

Freddy Willockx: Weet je wanneer de partij die kennis het best benutte? Tijdens de hoogdagen van het Sevi, de studiedienst van de partij. Toen werkte men met werkgroepen waarin onder meer experts zaten uit de universiteiten, de ambtenarij, de ziekenfondsen en de vakbonden. Op die manier wist de partij ontzettend veel expertise te bundelen. Maar later heeft de SP.A die inhoudelijke onderbouw jarenlang verwaarloosd. Ten tijde van de Teletubbies stonden vier van onze politici in de top tien van de poppolls. Ze voelden zich sterk, en ze dachten dat er ons niets kon gebeuren en dat we al die knowhow niet meer nodig hadden. Neem Steve Stevaert: dat was zo'n schitterende spits dat hij ook zonder middenveld kon scoren.

Sarah Willockx: Steve Stevaert nam niet alleen afstand van het middenveld maar ook van de kennis die in de partij zelf aanwezig was, want hij is het die het Sevi heeft afgestoten. De verpakking was toen het enige wat telde.

Volgens Louis Tobback weet de SP.A niet meer waar ze met de samenleving naartoe wil. Bent u het daarmee eens?

Sarah Willockx: Een paar jaar geleden was het ideologische verhaal van de partij inderdaad verschrompeld. Zeker in de tijd dat we nog in de federale regering zaten. Toen was het criterium bij alle voorstellen of die wel onmiddellijk realiseerbaar waren binnen de toenmalige politieke constellatie. Nochtans zou dat de ideologie van een partij niet mogen bepalen.

Freddy Willockx: Toch vind ik dat Louis overdrijft. Op dit moment is er bij onze partij veeleer een gebrek aan spitsen dan aan inhoud. Het is dan ook de historische verantwoordelijkheid van Caroline Gennez om op een verstandige manier met de personalia om te springen als we straks in de federale regering zouden stappen.

Ze moet ervoor zorgen dat de juiste mensen op de juiste postjes terechtkomen?

Freddy Willockx: Inderdaad. Stel je voor dat de groep mensen die nu al drie verkiezingen op rij heeft verloren ook de vierde poging zou mogen voorbereiden. Dat kan echt niet. De partij beschikt over nieuw bloed, en dat moet ook worden ingezet. En de oudere generatie? Die moet die nieuwe mensen helpen zonder zelf per se nog een hoofdrol te willen spelen.

(APE)

Maakt de SP.A vandaag voldoende gebruik van de expertise van het ziekenfonds en de vakbond?Freddy Willockx: Weet je wanneer de partij die kennis het best benutte? Tijdens de hoogdagen van het Sevi, de studiedienst van de partij. Toen werkte men met werkgroepen waarin onder meer experts zaten uit de universiteiten, de ambtenarij, de ziekenfondsen en de vakbonden. Op die manier wist de partij ontzettend veel expertise te bundelen. Maar later heeft de SP.A die inhoudelijke onderbouw jarenlang verwaarloosd. Ten tijde van de Teletubbies stonden vier van onze politici in de top tien van de poppolls. Ze voelden zich sterk, en ze dachten dat er ons niets kon gebeuren en dat we al die knowhow niet meer nodig hadden. Neem Steve Stevaert: dat was zo'n schitterende spits dat hij ook zonder middenveld kon scoren. Sarah Willockx: Steve Stevaert nam niet alleen afstand van het middenveld maar ook van de kennis die in de partij zelf aanwezig was, want hij is het die het Sevi heeft afgestoten. De verpakking was toen het enige wat telde. Volgens Louis Tobback weet de SP.A niet meer waar ze met de samenleving naartoe wil. Bent u het daarmee eens? Sarah Willockx: Een paar jaar geleden was het ideologische verhaal van de partij inderdaad verschrompeld. Zeker in de tijd dat we nog in de federale regering zaten. Toen was het criterium bij alle voorstellen of die wel onmiddellijk realiseerbaar waren binnen de toenmalige politieke constellatie. Nochtans zou dat de ideologie van een partij niet mogen bepalen. Freddy Willockx: Toch vind ik dat Louis overdrijft. Op dit moment is er bij onze partij veeleer een gebrek aan spitsen dan aan inhoud. Het is dan ook de historische verantwoordelijkheid van Caroline Gennez om op een verstandige manier met de personalia om te springen als we straks in de federale regering zouden stappen. Ze moet ervoor zorgen dat de juiste mensen op de juiste postjes terechtkomen?Freddy Willockx: Inderdaad. Stel je voor dat de groep mensen die nu al drie verkiezingen op rij heeft verloren ook de vierde poging zou mogen voorbereiden. Dat kan echt niet. De partij beschikt over nieuw bloed, en dat moet ook worden ingezet. En de oudere generatie? Die moet die nieuwe mensen helpen zonder zelf per se nog een hoofdrol te willen spelen. (APE)