Peter Mertens, voorzitter van PVDA+, juicht toe dat de SP.A "ongegeneerd links" wil zijn, maar heeft ook vragen bij de inhoud van de nieuwe beginselverklaring van de Vlaamse socialisten.

Zo betreurt hij dat de SP.A niet kiest voor een vermogensbelasting maar voor een vermogenswinstbelasting "die ook de middenklasse treft". Mertens begrijpt ook niet dat de SP.A de mensen langer aan het werk wil houden terwijl het probleem van de jeugdwerkloosheid zo groot is. Dat heeft hij gezegd in De Ochtend. Zijn kritiek staat ook in een opiniestuk in De Morgen.

Zelfreflectie

"Wij juichen elke stap naar links toe", zegt Mertens. "Een ongegeneerd links verhaal is nodig tegenover de neoliberale dogma's van de laatste jaren". Toch mist de PVDA+-kopman "zelfreflectie" bij de SP.A, want de Vlaamse socialisten zaten de voorbije decennia mee in de regering en hebben er mee voor gezorgd dat sectoren zoals de energiemarkt, de post en de spoorwegen verder geliberaliseerd werden.

Vermogensbelasting

Dat de SP.A open en bloot over fiscaliteit en herverdeling wil praten, is volgens Mertens een goede zaak. "Maar dan lees ik dat ze achter de notionele intrestaftrek blijven staan. Daarnaast gaan ze niet voor een vermogensbelasting op topvermogens maar voor een vermogenswinstbelasting. Die treft ook een groot deel van de middenklasse en de opbrengst ervan zal naar de bedrijven gesluisd worden als loonlastvermindering", aldus Mertens.

"We blijven dus ver weg van een echte herverdeling", luidt het. Mertens begrijpt ook niet waarom de sp.a nu openlijk pleit voor langer werken. "De jongerenwerkloosheid is groot. Men moet ruimte geven aan de jongeren en mensen die aan het einde van hun loopbaan op pensioen willen gaan, moeten dat recht hebben", meent de PVDA+'er. (Belga/EE)

Peter Mertens, voorzitter van PVDA+, juicht toe dat de SP.A "ongegeneerd links" wil zijn, maar heeft ook vragen bij de inhoud van de nieuwe beginselverklaring van de Vlaamse socialisten. Zo betreurt hij dat de SP.A niet kiest voor een vermogensbelasting maar voor een vermogenswinstbelasting "die ook de middenklasse treft". Mertens begrijpt ook niet dat de SP.A de mensen langer aan het werk wil houden terwijl het probleem van de jeugdwerkloosheid zo groot is. Dat heeft hij gezegd in De Ochtend. Zijn kritiek staat ook in een opiniestuk in De Morgen. Zelfreflectie "Wij juichen elke stap naar links toe", zegt Mertens. "Een ongegeneerd links verhaal is nodig tegenover de neoliberale dogma's van de laatste jaren". Toch mist de PVDA+-kopman "zelfreflectie" bij de SP.A, want de Vlaamse socialisten zaten de voorbije decennia mee in de regering en hebben er mee voor gezorgd dat sectoren zoals de energiemarkt, de post en de spoorwegen verder geliberaliseerd werden. Vermogensbelasting Dat de SP.A open en bloot over fiscaliteit en herverdeling wil praten, is volgens Mertens een goede zaak. "Maar dan lees ik dat ze achter de notionele intrestaftrek blijven staan. Daarnaast gaan ze niet voor een vermogensbelasting op topvermogens maar voor een vermogenswinstbelasting. Die treft ook een groot deel van de middenklasse en de opbrengst ervan zal naar de bedrijven gesluisd worden als loonlastvermindering", aldus Mertens. "We blijven dus ver weg van een echte herverdeling", luidt het. Mertens begrijpt ook niet waarom de sp.a nu openlijk pleit voor langer werken. "De jongerenwerkloosheid is groot. Men moet ruimte geven aan de jongeren en mensen die aan het einde van hun loopbaan op pensioen willen gaan, moeten dat recht hebben", meent de PVDA+'er. (Belga/EE)